Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Σχέδιο της κυβέρνησης η ωμή καταστολή σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών










Από τις άγριες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής





Σχέδιο άγριας και ωμής κρατικής καταστολής. Οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί χτύπησαν με τόνους χημικών και κρότου - λάμψης, εντελώς αναίτια, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που πλημμύρισαν χτες το κέντρο της πόλης, την ώρα που συζητιόταν στη Βουλή το νέο μνημόνιο. Η Αθήνα βούλιαξε από άκρη σε άκρη (από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα και τους Στύλους Ολυμπίου Διός). Και έμεινε έτσι επί 6 και πλέον ώρες, παρά το όργιο καταστολής και τη δράση προβοκατόρων που έκαιγαν κτίρια στο κέντρο της πόλης.
Το σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης που εκτελέστηκε με πρόσχημα και αφορμή μία πέτρα που πετάχτηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις, διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ. Από εκεί και μετά ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα και έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους με στόχο να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Ο βασικός πυρήνας των κουκουλοφόρων είναι δικοί τους μηχανισμοί που τους αξιοποιούν για να χτυπούν το μαζικό κίνημα και αποτελούν το πρόσχημα για εκτεταμένη καταστολή.
Παρά τις άγριες επιθέσεις, τις πυρκαγιές σε κτίρια, τους πολλούς τραυματίες, ο κόσμος δεν έφυγε. Οι συγκεντρώσεις δεν διαλύθηκαν. Οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί. Στη θέση τους. Εδειξαν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να διαλύσει τα σχέδιά τους. Οι διαδηλωτές έσπασαν το φόβο και την τρομοκρατία! Τη στιγμή που οι επιθέσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, αρκετός κόσμος ξεκινούσε από τα σπίτια του για να κατέβει στο κέντρο της πόλης.
Ξεκάθαρο σχέδιο

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο: Να μη φτάσει ο κόσμος στο Σύνταγμα. Να τσακίσουν τη διαδήλωση. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από νωρίς, όταν λίγο πριν τις 5.30 έπεσαν τα πρώτα χημικά στην οδό Αμαλίας, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, παρά μόνο μια πέτρα και ένα μπουκάλι που πετάχτηκαν προς τους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν στο «ψαχνό» και την απόλυτη ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, οι βόμβες κρότου - λάμψης και τα χημικά έπεφταν ασταμάτητα σχεδόν σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, ανέλαβαν δράση οι κουκουλοφόροι που μαζί με τα ΜΑΤ στόχευαν στη διάλυση των διαδηλωτών. Χιλιάδες κόσμου απωθήθηκε προς την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, αλλά και προς τους Στύλους Ολυμπίου Διός και τις οδούς Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού και προς το Μοναστηράκι. Κόσμος που ήθελε να ανέβει από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα ήταν εγκλωβισμένος. Εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στη Βουλή οι Μανόλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μ. Γλέζος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισε και ο Μ. Θεοδωράκης.
Τα μέτωπα στα οποία τα χημικά και οι κρότου - λάμψης έπεφταν βροχή ήταν πολλά. Συγκεκριμένα: Στη Φιλελλήνων, Οθωνος, μέσα στην πλατεία Συντάγματος, στη Σταδίου μέχρι την Κλαυθμώνος, στην Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια και πιο κάτω, στην Κολοκοτρώνη, στην Ερμού, την Καραγεώργη Σερβίας, την Αμερικής, την Κριεζώτου, τη Λαδά, την Κοραή. Χιλιάδες κόσμου ασφυκτιούσαν από τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ και τα χημικά αέρια. Πολλοί απ' αυτούς λιποθυμούσαν και σε άλλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Κάηκαν καταστήματα στην Κοραή.
Μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων παρέμενε για αρκετές ώρες στη λεωφόρο Αμαλίας από την πλευρά του Εθνικού Κήπου και μέχρι τους Στήλους Ολυμπίου Διός. Η διάταξη των διαδηλωτών ήταν πυκνή, ενώ οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκτόξευσαν χημικά και δακρυγόνα προς το μέρος τους, επιχειρώντας να τους απωθήσουν προς την κατεύθυνση του Ζαππείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στην Ερμού που ήταν γεμάτη από κόσμο που αναγκαστικά είχε ωθηθεί προς τα εκεί. Κόσμος ποδοπατήθηκε και προσπαθούσε να βρει δρόμο διαφυγής. Διαδηλωτές άναψαν εστίες φωτιάς προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω της χρήσης μεγάλου όγκου χημικών και δακρυγόνων. Αυτή η κατάσταση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Πραγματοποιήθηκαν 22 προσαγωγές.

Προβοκάτσια μηχανισμών οι πυρκαγιές σε κτίρια























Οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας μπήκε σε εφαρμογή από αργά χτες το απόγευμα και είχε σαν αποτέλεσμα να καούν καταστήματα, τράπεζες και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το βράδυ ομάδες κουκουλοφόρων - και ενώ οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής σε βάρος διαδηλωτών συνεχίζονταν - έβαλαν φωτιά σε διάφορα κτίρια. Επιχείρησαν έτσι να «σβήσουν» το γεγονός ότι χιλιάδες κόσμου παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Οτι έσπασαν την κρατική τρομοκρατία και την τρομοκρατία των μηχανισμών τους που έβαλαν σε εφαρμογή.
Συνολικά, σημειώθηκαν 35 εμπρησμοί σε καταστήματα, οχήματα, περίπτερα, σταθμαρχεία, τράπεζες και γραφεία μετά τις 7 το απόγευμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πληρώματα των οχημάτων δέχτηκαν τραμπούκικες επιθέσεις και προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα. Στην Ιπποκράτους, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος, τραυματίζοντας δυο πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Προσπάθησαν δε να κλέψουν το όχημα, αρπάζοντας τα κλειδιά, αλλά οι πυροσβέστες τα πήραν πίσω.
Εμπρησμοί σημειώθηκαν στην Κοραή σε καφετέρια, στον κινηματογράφο «Αστυ» και στη «Γιούρομπανκ», στην Χ. Λαδά 5-7 σε γραφεία, στη Σταδίου 19 σε κατάστημα γυαλικών και στο «Αττικόν», στο εμπορικό κέντρο (Χ. Τρικούπη και Φειδίου), στην Αλφα Μπάνκ, σε γραφεία στην Μπενάκη, στην Εμπορική, στο Ταχ. Ταμιευτήριο.
Επεισόδια σημειώθηκαν χτες βράδυ και στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα προβοκατόρων άρχισε να σπάζει καταστήματα τραπεζών στη οδό Βενιζέλου και την οδό Μητροπόλεως. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και απώθησαν την ομάδα των νεαρών προς την Αριστοτέλους και τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», ο οποίος τελεί υπό κατάληψη από το μεσημέρι του Σαββάτου. Το κυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με ξύλο, χημικά, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ενώ υπήρξαν τραυματισμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου