Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν εξετάσεις αλλά …θα πληρώνουμε συμμετοχή



Μπορεί το υπουργείο Υγείας να δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν οι ασθενείς διαγνωστικές εξετάσεις σε όλα τα ιδιωτικά κέντρα, αλλά… επί πληρωμή.
Με βάση τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από δω και πέρα συμμετοχή 15% όταν θα πραγματοποιούν κάποια διαγνωστική εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο.
Χαμένοι της υπόθεσης θα είναι καταρχάς οι περίπου 5,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που δεν πλήρωναν τίποτε στο παρελθόν για τις εξετάσεις αυτές.
Όπως παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος του νέου φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης: «Αν το αναγνώσουμε από την πλευρά του ασφαλισμένου του ΙΚΑ, είναι μια επιβάρυνση» και συμπλήρωσε: «Πάντα όταν φτιάχνεις έναν ενιαίο κανονισμό κάποιοι φαίνεται ότι κερδίζουν δικαιώματα, κάποιοι χάνουν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές, άρα άμεση διαθεσιμότητα εργαστηρίων για να γίνει μια πράξη.
Αυτό το πράγμα κοστίζει».
Ωστόσο από το νέο κανονισμό επιβαρύνονται και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ καθώς ενώ οι άμεσα ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν, τώρα θα επιβαρυνθούν με 15% συμμετοχή.

Στην αγκαλιά των επιχειρηματιών

Σαν μάννα εξ ουρανού περίμεναν οι επιχειρηματίες της Υγείας επιλογές σαν κι αυτές της συγκυβέρνησης.
Χτες, ο όμιλος «Interamerican» ανακοίνωσε ότι έκανε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα του επιτρέψουν να παράσχει υπηρεσίες υγείας, μετά τη στροφή των ασθενών στο δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι πολύ ψηλές, κοντά στο 47%, τονίστηκε στην παρουσίαση της ιδιωτικής κλινικής «Αθηναϊκή Mediclin», η οποία ανήκει στον όμιλο «Interamerican», και θα αποτελέσει το άρμα αυτής της πολιτικής. Η απόκτηση πελατείας, όπως τονίστηκε, θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή τη φορά οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν είναι άμεσες πληρωμές των ασθενών, όπως τώρα, αλλά μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, για την οποία οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλες προσδοκίες

«Απαράδεκτη» η δωρεάν υγεία

Ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία θα ενταθεί η επίθεση στο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να έχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, σε μία περίοδο μάλιστα που η ανεργία, η φτώχεια και η κατάργηση της σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα υπονομεύουν πολύπλευρα τη σωματική και ψυχική υγεία, ήταν η απάντηση που δόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, στη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων». Οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση ενάντια στις άγριες περικοπές στους μισθούς και γενικά την πολιτική που διαμορφώνει ένα φτηνό και ευέλικτο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα «άνοιξαν» τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι ασθενείς δεν πλήρωναν το 5ευρω και άλλες εξετάσεις. Σε συνάντηση που έγινε, η διοίκηση τους είπε πως θεωρεί απαράδεκτο – «δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε – το γεγονός να μην πληρώνουν οι ασθενείς και πρόσθεσε ότι έχει απευθυνθεί εγγράφως στο νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου για να κινηθεί νομικά. Το ομολογούν ωμά. Για τις αστικές κυβερνήσεις και τους συμμάχους τους είναι… απαράδεκτο το δικαίωμα του λαού, στον 21ο αιώνα, να έχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πλήρως αποδεκτό να ακριβοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια για οτιδήποτε αφορά την υγεία της. Να πάρουν απάντηση: με κοινή πάλη εργαζομένων κι ασθενών για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.


                                                              Αναδημοσίευση από ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου