Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ (η οραματική ταινία του Πάβελ Klushantsev)





Ο ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ

Ένας πρωτοποριακός σκηνοθέτης της Ε.Σ.Σ.Δ., 
ο Πάβελ Klushantsev, γύρισε μια ταινία με εκπληκτική ακρίβεια για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος, πριν τον Γιούρι Γκαγκάριν και τον Σπούτνικ.
"Ο δρόμος προς τα αστέρια" είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά  επιτεύγματα, στα ειδικά εφέ, στην ιστορία 
του κινηματογράφου. Ο Πάβελ Klushantsev άρχισε 
να εργάζεται για την ταινία στο Λένινγκραντ το 1954. 
Ο στόχος του ήταν να εξηγήσει και να απεικονίσει ρεαλιστικά την επερχόμενη εποχή της εξερεύνησης 
του διαστήματος. Με τις τεχνικές συμβουλές από τον Tikhonravov (ο οποίος δημιουργεί  κρυφά  το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Σοβιετικής Ένωσης ),  ο Klushantsev έδειξε τεράστια εφευρετικότητα για να εξηγήσει και να απεικονίσει την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο
Η ταινία ξεκινά στην Kaluga, με τη ζωή του Tsiolkovskiy, όπου ο ίδιος βρίσκει τις βασικές τεχνικές λύσεις για διαστημικές πτήσεις. Κάθε ανακάλυψη εξηγείται σε απλή γλώσσα.
Το τελευταίο μέρος της ταινίας απεικονίζει την έναρξη της πρώτης σοβιετικής αποστολής ανθρώπου στο διάστημα, το πρώτο διαστημικό σταθμό και την πρώτη προσγείωση στο φεγγάρι. Στη δημιουργία αυτού του βίντεο ο Klushantsev δημιούργησε θαυμάσια ειδικά εφέ, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αντιγράφονται από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ δέκα χρόνια αργότερα για το 
2001: A Space Odyssey . (2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος)
Ένα  
σύστημα με  τρεις πυραύλους βγάζει το πρώτο τριμελές πλήρωμα στο διάστημα. Η τοποθεσία εκτόξευσης φαίνεται να είναι στην Κριμαία, που σίγουρα θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το σοβιετικό πρόγραμμα σε σχέση με την επιλεγμένη τοποθεσία του Μπαϊκονούρ. 
Η σκηνή του πληρώματος, που αποχαιρετά από την πλατφόρμα στην κορυφή του πυραύλου, είναι παράξενα παρόμοια με σκηνές που αργότερα έγιναν στην πραγματική ζωή για Βοσχόντ και Σογιούζ . Το πλήρωμα φοράει  μαλακό δέρμα που αντικατοπτρίζει την άποψη των σοβιετικών μηχανικών ότι οι στολές ήταν απαραίτητες μόνο για διαστημικούς περιπάτους. Όπως και σε πρώιμα σχέδια του Von Braun, τα χαμηλότερα στάδια θα ανακτηθούν για επαναχρησιμοποίηση. Το φτερωτό τρίτο στάδιο επιτυγχάνει την τροχιά. Το πλήρωμα φαίνεται να "επιπλέει" χωρίς βάρος μέσα στην ενισχυμένη καμπίνα πριν βγει έξω από το σκάφος για τον πρώτο "περίπατο" ανθρώπου στο διάστημα. Ένας κοσμοναύτης έντρομος με πλήρη διαστημική στολή παρακολουθεί μια ανατολή του ήλιου. 
Το πλήρωμα  επιστρέφοντας ξαναμπαίνει στην ατμόσφαιρα και το διαστημικό λεωφορείο / υδροπλάνο προσγειώνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Μια βενζινάκατος φέρνει πίσω τους κοσμοναύτες μέσα σε επευφημίες των συγκεντρωμένων στην παραλία.
Στη συνέχεια υπάρχουν σκηνές που περιγράφουν με απίστευτη ακρίβεια το διαστημικό σταθμό και την προσγείωση στο φεγγάρι. Η σκηνή της προσσελήνωσης είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα του Neil Armstrong του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στη σελήνη, 13 χρόνια αργότερα. Ακόμη και η συνοχή της σεληνιακής επιφάνειας φαίνεται ακριβής και σωστή. 
Τέλος κάποια πλάνα δείχνουν τη σεληνιακή βάση στο μέλλον , την επανδρωμένη εξερεύνηση του Άρη, 
τα φεγγάρια του Κρόνου και «πέρα από το άπειρο».

πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Astronautica









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου