Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

"Ο σοσιαλισμός πρέπει να νικήσει και θα νικήσει" Κοινή Διακήρυξη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας





Η κοινή διακήρυξη των δύο κομμάτων έχει ως εξής:

Είμαστε αισιόδοξοι! Η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις θα νικήσουν τον καπιταλισμό! Θα καταρριφθούν οριστικά όλες οι προσδοκίες που διακηρύσσουν ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί ένα σύστημα που σε δυο αιώνες προκάλεσε δυο τεράστιους πολέμους, το φασισμό και τις στρατιωτικές δικτατορίες, καθώς και πολυάριθμες περιφερειακές συγκρούσεις, που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες πείνας, φτώχειας και ανεργίας.
Οσο η πάλη των εργαζομένων για ανεξαρτησία, κυριαρχικά δικαιώματα, ειρήνη, δικαιοσύνη και για κοινωνικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν εντάσσεται στην πολιτική προοπτική που ξεπερνάει τα όρια αυτού του σάπιου συστήματος, οι εκμεταλλεύτριες τάξεις θα καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται τους λαούς για να γιατρεύουν τις πληγές τους.
Σήμερα φαίνεται ότι στήνεται η ίδια παγίδα στην πορεία της καπιταλιστικής κρίσης που επηρεάζει το σύστημα στο σύνολό του, οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο πρώτων υλών, της ενέργειας των δρόμων μεταφοράς, για τα μερίδια των αγορών. Αντιθέσεις που θέτουν μπροστά στους λαούς όλο και πιο επιτακτικά το ζήτημα: σοσιαλισμός ή καπιταλιστική βαρβαρότητα, με αναρίθμητα θύματα, ουσιαστικά ανθρωποθυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών!
Για τους κομμουνιστές δεν υπάρχει άλλος δρόμος σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, από την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, μορφωτική και πολιτιστική υποβάθμιση, επεμβάσεις και πολέμους.
Βεβαίως, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από σήμερα πότε θα γίνουν τα σοσιαλιστικά επαναστατικά άλματα, αφού αυτά δεν είναι αποτελέσματα υποκειμενικών προθέσεων αλλά της κοινωνικής δυναμικής. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα στην Ιστορία, που δείχνουν ότι η καπιταλιστική τάξη μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες της κρίσης για δικό της όφελος όταν λείπουν οι προσπάθειες των επαναστατικών πολιτικών δυνάμεων για την ενότητα της εργατικής τάξης, την κοινωνική συμμαχία με τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της πάλης για την εργατική εξουσία, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που δρα όχι μόνο με βάση την επικαιρότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και δεν κρύβουν ποτέ αυτό το σκοπό. Το να μπουν εμπόδια στις προσπάθειες να πληρώσουν το λογαριασμό της κρίσης οι πλατιές εργαζόμενες μάζες δε σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούμε με τα λίγα αλλά ότι θα κινητοποιήσουμε τις εργαζόμενες μάζες και ότι θα καταφέρουμε να υιοθετήσουμε πολιτικές θέσεις σύμφωνα με τη σοσιαλιστική διέξοδο. Αυταπάτη δεν είναι ο στόχος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά η ιδέα ότι οι καπιταλιστές μπορούν να πειστούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Με αφορμή τη μαζική εκδήλωση που οργάνωσε το ΤΚΡ στην Αγκυρα, με τίτλο «ο σοσιαλισμός θα νικήσει», παρά τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο χώρες και παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα είναι σε διαφορετικές φάσεις του αγώνα, το ΚΚΕ και το ΤΚΡ δηλώνουν ότι θα εντείνουν την πάλη τους για να βάλουν τέλος στη δικτατορία των αστών σε κάθε χώρα ως αποτέλεσμα της πολιτικής δραστηριότητας των οργανωμένων λαϊκών μαζών.
Επιπλέον, τα δυο Κομμουνιστικά Κόμματα δηλώνουν από κοινού ότι θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου των δύο γειτονικών χωρών, ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα και θα ενισχύσουν πιο αποτελεσματικά τις επαναστατικές παραδόσεις του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου