Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ «Δε διαπραγματευόμαστε το σύστημά μας»


Η καθιερωμένη χρονιάτικη συνεδρίαση της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, του κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να εξετάσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, για τη λεγόμενη επικαιροποίηση οικονομικού μοντέλου της χώρας, με βασικούς άξονες την έγκριση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και το νέο εργασιακό κώδικα. Μιλώντας στην ολομέλεια ο Πρόεδρος της Κούβας και Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, Ραούλ Κάστρο, υπογράμμισε ότι η κοινωνική πολιτική δεν πρόκειται να μπει σε προγράμματα και «θεραπείες σοκ» όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, που μαστίζεται από την κρίση.
Ανέφερε ότι, παρά τις δυσκολίες, η κουβανική οικονομία είχε ανάπτυξη της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, μέγεθος λίγο κάτω από το 3,6% που είχε προϋπολογιστεί, ενώ για το 2014 υπολογίζεται αύξηση της τάξης του 2,2%, μέγεθος που ανταποκρίνεται στα δεδομένα που διαμορφώνονται και στα πλαίσια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, που επιδρά και στην Κούβα, ενώ τόνισε ότι παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της εσωτερικής παραγωγής πρέπει να δυναμώσει η προσπάθεια για ενίσχυση των εξαγωγών.
Θύμισε ότι θα μπει σε εφαρμογή η λεγόμενη ενοποίηση του νομίσματος με τη σταδιακή κατάργηση του λεγόμενου ανταλλάξιμου κουβανικού πέσο και την ύπαρξη μόνο του κουβανικού πέσο, διαδικασία που είπε ότι δε θα έχει καμία αρνητική επίπτωση σε όσους σήμερα κατέχουν καταθέσεις σε ανταλλάξιμα πέσο και σημείωσε με έμφαση ότι «η κίνηση αυτή δε θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα στις μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού πιο ευημερούς, διατηρήσιμου, λιγότερο εξισωτικού αλλά πιο δίκαιου». Ο Πρόεδρος της Κούβας αναφέρθηκε, επίσης, στην έναρξη της λεγόμενης «ειδικής ζώνης ανάπτυξης» στο λιμάνι του Μαριέλ, όπου έχουν μπει βραζιλιάνικες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είπε ότι «τον τελευταίο καιρό υπήρξε μια ανταλλαγή για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ότι είναι δυνατόν να λυθούν με την καθιέρωση μιας πολιτισμένης σχέσης, που θα συμβαδίζει με την επιθυμία του κουβανικού λαού, της ευρείας πλειοψηφίας των Αμερικανών πολιτών και των Κουβανών μεταναστών σε αυτήν τη χώρα». Κατέληξε, λέγοντας ότι «η Κούβα δεν ζητάει από τις ΗΠΑ να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, αλλά δε δέχεται να διαπραγματευτεί και το δικό της. Πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διαφορές».

2 σχόλια:

  1. η εμπειρια απο την ΕΣΣΔ και της αλλες Λ.Δ της ανατολικης ευρωπης δειχνη οτι τε τοιου ειδους μεταρυθμισης που εφαρμοστηκαν και εκει με της αποφασης του 20ου συνεδριου του ΚΚΣΕ ΠΟΥ ΕΙΣΧΩΡΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ τα καθεστωτα σε μια σταδιακη πορεια ανατραπηκαν. μακαρι απο καρδιας οι κουβανοι συντροφοι να αποτελεσουν εξαιρεση αν και δεν το πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζουμε πως τα παθήματα θα έχουν γίνει μαθήματα και ο λαός της Κούβας θα αντέξει.

      Διαγραφή