Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Το ροκ του Μπλίνκεν στο Κίεβο και οι... ισχυροί συμβολισμοί

 


 Είθισται πολλές φορές οι συμβολισμοί από μία κίνηση πολιτικού προσώπου να είναι πιο βαρυσήμαντοι από δηλώσεις. Σίγουρα δεν είμαστε σε αυτήν την κατηγορία όταν σχολιάζουμε την... «είδηση» πως ο Αντ. Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία βρέθηκε σε ένα bar όπου έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα μαζί με Ουκρανούς μουσικούς.
  Την ίδια στιγμή που η ειδησεογραφία περιγράφει ένα λουτρό αίματος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου... την ίδια στιγμή υπάρχει στην Ουκρανία ένα τμήμα που διασκεδάζει, πάει στα μπαρ, γλεντοκοπάει, πληρώνει αδρά για να αποφύγει την επιστράτευση. Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά τα καταγράφουν τα λεγόμενα δυτικά ΜΜΕ, που κάθε άλλο παρά θέλουν να πλήξουν την εικόνα του εκλεκτού των ΗΠΑ, Ζελένσκι και της κυβέρνησής του.
 Προφανώς τα γλέντια και η καλοπέραση δεν αφορούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού, που έχει χύσει ήδη το αίμα του στην κιμαδομηχανή του ρωσοΝΑΤΟικού, ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ας θυμηθούμε επίσης πως ο κόσμος της σαπίλας και της υπεράσπισης των «δυτικών αξιών» δεν κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά με αφορμή τα ροκαμπίλια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ο ίδιος κόσμος είχε κάνει εντυπωσιακή «έξοδο» κεφαλαίων... λίγο πριν τη ρωσική εισβολή...
 Δεν ξέρουμε αν ο Αντ. Μπλίνκεν πήγε στο bar για να πνίξει τον πόνο του που ακόμα δεν έχει δει το «ανθρωπιστικό σχέδιο» που θα επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει τη γενοκτονία εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.
 Δεν ξέρουμε αν ο Αντ. Μπλινκεν έχει σκεφτεί ως επόμενο σταθμό στην καριέρα του τη μουσική, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι αν πάρει μέρος στην επόμενη Εurovision θα την κερδίσει σίγουρα. Έχει όλα τα φόντα από κάθε άποψη...
  Ξέρουμε ότι ο όποιος συμβολισμός του.... rock στην Ουκρανία έγκειται στο τραγούδι που επέλεξε ο Αντ. Μπλίνκεν. Πρόκειται για το «Rockin' in the Free World» του Neill Young. Το τραγούδι φέρεται να γράφτηκε με αφορμή την πτώση του Τείχους του Βερολίνου...
  Ο «ελεύθερος κόσμος» που εγκαινίασε βέβαια η πτώση του τείχους και η ανατροπή του σοσιαλισμού σε μία σειρά χώρες σήμερα παίρνει σάρκα και οστά στις στέπες της Ζαπορίζια, εκεί που χύνουν το αίμα τους οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στα ίδια εδάφη που μαζί μεγαλούργησαν για 70 χρόνια οικοδομώντας τον σοσιαλισμό.
  Ο «ελεύθερος κόσμος» είναι η Ράφα, η Γάζα και κάθε σπιθαμή παλαιστινιακής γης, εκεί που το -χορηγούμενο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- κράτος του Ισραήλ εγκληματεί ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό και το δικαίωμά του να ζήσει στην πατρίδα του.
 Ο «ελεύθερος κόσμος» είναι τα μέρη εκείνα, όπως η Ουκρανία, που οι συνεργάτες των SS ονομάζονται πλέον ήρωες από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τις ΗΠΑ και οι πραγματικοί ήρωες και απελευθερωτές της Ευρώπης από τους ναζί διώκονται και συκοφαντούνται ακριβώς επειδή τσάκισαν τον ναζισμό.
  Ο «ελεύθερος κόσμος» είναι όσα είδαμε πριν μία εβδομάδα στην Εurovision, όπου χώρεσε η προβολή κάθε συνθήματος ατομικού δικαιωματισμού, όχι όμως το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού να έχει τη δική του πατρίδα.
  Επίσης, ξέρουμε ότι καμιά φορά οι συμβολισμοί είναι πιο ισχυροί όταν στρέφονται ενάντια στους «ισχυρούς» αυτού του κόσμου.... και από το Κίεβο αυτό που εμείς κρατάμε είναι η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας όπου μία γυναίκα φορώντας τη στολή της μητέρας της -πρώην αξιωματικού του Κόκκινου Στρατού- εμποδίστηκε να καταθέσει λουλούδια σε ένα από τα τελευταία μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που έχουν απομείνει στη χώρα. Ο δε «ελεύθερος κόσμος» αποτυπώθηκε στους αστυνομικούς που την περικύκλωσαν για το έγκλημά της να φοράει μία στολή με το κόκκινο αστέρι και το σφυροδρέπανο και μία ανθοδέσμη...

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου