Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΡΩΣΙΑ Λίμνη Βοστόκ : ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ


































Σε απόσταση 1300 περίπου χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο, στο ψυχρότερο σημείο της ψυχρότερης ηπείρου της γης, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπόγεια «λίμνη Βοστόκ».
Mία λίμνη γλυκού νερού που βρίσκεται κάτω από 3,5 χιλιόμετρα στερεού πάγου και έχει διαστάσεις περίπου 250 επί 50 χιλιόμετρα.
Είχε προηγηθεί πάνω από μία δεκαετία γεωτρήσεων, για να καταφέρουν τελικά οι επιστήμονες να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης μόλις την Τετάρτη, μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρχαν ακόμη και πληροφορίες ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν είχαν δώσει «σημεία ζωής» για αρκετές ημέρες…
Το εντυπωσιακό με τη «λίμνη Βοστόκ», η οποία ονομάστηκε έτσι από το ρωσικό ερευνητικό σταθμό που υπάρχει πάνω από αυτή, είναι ότι πρόκειται για ένα «παρθένο» υδάτινο στοιχείο, το οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή με τον αέρα, το φως ή οποιαδήποτε μορφή ζωής εδώ και 15 έως 34 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.
Μία δήλωση του επικεφαλής του ερευνητικού σταθμού Α.Μ. Yelagin δόθηκε στη δημοσιότητα από το διευθυντή της ρωσικής απόστολής στην Ανταρκτική, Valery Lukin, αναφέροντας την απεριόριστη χαρά των Ρώσων επιστημόνων που το τρυπάνι ήρθε, επιτέλους, σε επαφή με το νερό της λίμνης.
Για τον Dr Lukin, μάλιστα, «η ανακάλυψη της λίμνης Βοστόκ μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη πτήση στο διάστημα».
Καθώς οι συνθήκες στην περιοχή είναι απαγορευτικές τους περισσότερους μήνες το χρόνο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της αποστολής οι επιστήμονες θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν την «εξερεύνηση» της λίμνης, την επόμενη σεζόν.
Ο λόγος που η ανακάλυψη αυτή έχει συγκεντρώσει τόσο ενδιαφέρον είναι οι -αμφισβητούμενες από κάποιους- αλλά πολυσυζητημένες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει «ζωή» σε αυτή, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες της λίμνης. Εάν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν την ύπαρξη «ζωής» σε μία παγωμένη λίμνη, κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου 3 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική, αυτό θα αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι η «ζωή» μπορεί να επιβιώσει στα πιο σκληρά και αφιλόξενα μέρη και να δοθεί ώθηση σε ελπίδες που υπάρχουν ότι μπορεί να βρεθεί «ζωή» σε παρόμοιες συνθήκες σε άλλα μέρη του σύμπαντος.
Μιλώντας για «ζωή» βέβαια, αναφερόμαστε σε μικροοργανισμούς, κάτι που μπορεί να μην ακούγεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, αρκετά σημαντικό, είναι όμως, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βακτήρια υπήρξαν η πρώτη μορφή ζωής στη γη, αιώνες πριν δημιουργηθούν τα φυτά και τα ζώα.
«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη «ζωή», τόσο περισσότερα αντιλαμβανόμαστε και για την ικανότητά της να αναπτύσσεται, να επιβιώνει και να ευημερεί σε περιβάλλοντα που, προηγουμένως, θεωρούνταν ιδιαίτερα αφιλόξενα» αναφέρει ο David Morrison, ερευνητής στο αστροβιολογικό ινστιτούτο της NASA.
Ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Colorado, Ted Scambos, είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν μικροοργανισμοί στη λίμνη Βοστόκ όταν ξεκινήσει η εξέταση των δειγμάτων που έχουν παρθεί από τη λίμνη. Αυτό το στηρίζει και στο γεγονός ότι σχετικά βακτήρια υπάρχουν και στον πάγο που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη.
Αν και υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά «δύσκολα» σημεία στον πλανήτη όπου έχει βρεθεί «ζωή», το γεγονός ότι η λίμνη Βοστόκ δεν έχει έρθει εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε επαφή με φως, αέρα ή άλλα περιβάλλοντα, τη μετατρέπει αυτόματα στο πιο σημαντικό κέντρο μελέτης από τους επιστήμονες σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε «δύσκολα» περιβάλλοντα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα σημεία του σύμπαντος.
Αν μία μορφή «ζωής» βρίσκει τρόπο να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της λίμνης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αυτό να μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη, δορυφόρο του Πλανήτη Δία ή τον Εγκέλαδο δορυφόρο του Κρόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και οι δύο δορυφόροι έχουν παγιδευμένο νερό κάτω από ένα μεγάλο στρώμα πάγου, κάτι αντίστοιχο λοιπόν μ’ αυτό που συμβαίνει στη λίμνη Βοστόκ. Έτσι, οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα δε διαφωνούν μεταξύ τους στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε αυτούς τους δύο δορυφόρους, αλλά στο σε ποιον από τους δύο αυτό είναι πιο πιθανό, οπότε και πρέπει να ξεκινήσουν την εξερεύνηση πρώτα. Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση του πλανήτη Άρη.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη της λίμνης Βοστόκ επανέφερε στο προσκήνιο διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που ήθελαν τη λίμνη να έχει πρωτοανακαλυφθεί από τους Ναζί, οι οποίοι, πιθανότατα, σύμφωνα με τις ίδιες θεωρίες έχουν δημιουργήσει εκεί τη δική τους «μυστική βάση», ένα απόρθητο φρούριο στο οποίο μεταφέρθηκαν κειμήλια από το Τρίτο Ράιχ και άλλα μυστικά αρχεία του Χίτλερ. Κάποιοι, μάλιστα, προχωρούν ακόμη περισσότερο σημειώνοντας ότι στη λίμνη βρίσκονται τα λείψανα του Χίτλερ καθώς και της συζύγου του Εύα Μπράουν.
Βέβαια, αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας είναι οι τελευταίες που ενδιαφέρουν τους επιστήμονες, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν κάτι πιο σημαντικό: την πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν…





Πηγές:

 www.digitallife.gr, New York Times, Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου