Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«FACEBOOK» : Η χαρά των Μυστικών Υπηρεσιών..


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «FACEBOOK» ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κάλπικα πρότυπα εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού


Γρηγοριάδης Κώστας   

Προκλητικά δημοσιεύματα αντιπερισπασμού και συνέχισης της ιδεολογικής χειραγώγησης τμημάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας - που αν περάσουν τα νέα μέτρα θα μπαίνει στην παραγωγή αμειβόμενη με χαρτζιλίκι - κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στα αστικά ΜΜΕ, με αφορμή την επικείμενη είσοδο στο χρηματιστήριο του μονοπωλίου στο χώρο πληροφορικής «Facebook». Το μότο είναι: Μην ασχολείσαι με την καταστροφή της ζωής σου, που φέρνει η επίθεση του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης - κεφαλαίου και τρόϊκας, «δες» τη λύση ατομικά, όπως έκανε ο Ζάκερμπεργκ, ο ζάμπλουτος σήμερα συνιδρυτής της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης. Η ταινία για τη ζωή του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή και τώρα έχουμε και την έντυπη συνέχεια της σχετικής προπαγάνδας...

«Πώς να γίνεις πλούσιος»

Επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο του αυτοδημιούργητου, του φοιτητή με μια «ιδέα που πούλησε» και χάρη σ' αυτή έγινε πλούσιος, υπέρτατο ιδανικό στη μέχρι πρότινος Ελλάδα του 4,5% ετήσιας ανάπτυξης. Ιδανικό που πρέπει να παραμείνει και στη σημερινή Ελλάδα της εκτεταμένης φτώχειας που γεννά η καπιταλιστική κρίση, ώστε να προστατευθεί πάση θυσία η κοινωνική αιτία, οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, που προκαλούν την ανθρώπινη δυστυχία. Να είναι οι Ζάκερμπεργκ και οι Γκέιτς πρότυπα για τη νεολαία και όχι οι Μπελογιάννηδες και οι Τσε Γκεβάρα. Ινδαλμα οι εκμεταλλευτές, ώστε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη και κυριαρχία του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί τάχα οι καπιταλιστές είναι έξυπνοι άνθρωποι με ιδέες και οι υπόλοιποι ανίκανοι να ορίσουν τη μοίρα τους και γι' αυτό δικαιολογημένα υποζύγια του κεφαλαίου. Ιδανικό των νέων ανθρώπων να γίνει η επιχειρηματικότητα, στόχος το «να πιάσω την καλή» και τρόπος το «δεν παίρνουμε αιχμαλώτους» των αρπακτικών του χρηματιστηρίου.
Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που κατέστρεψαν τη ζωή τους, απογοητεύτηκαν, χάθηκαν για την υπόθεση της οικοδόμησης ενός νέου, δίκαιου κόσμου, που θα ικανοποιεί τις εξελισσόμενες ανάγκες του ανθρώπου, επειδή πίστεψαν ότι θα πιάσουν το καπιταλιστικό «καρότο». Το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται σε επενδύσεις μεγάλου ρίσκου, αλλά και μεγάλων κερδών, εντοπίζει κάποιον φιλόδοξο νέο επιστήμονα, που έβαλε τις ικανότητές του στην υπηρεσία της τσέπης του και επενδύει σε κάτι που φαίνεται πιθανό να φέρει χρήμα. Κάποιες φορές δημιουργείται τελικά ένα «Google» ή ένα «Facebook». Σε εκατομμύρια άλλων περιπτώσεων, ο επίδοξος καπιταλιστής δεν βρίσκει χρηματοδότηση και σύντομα καταλήγει χρεοκοπημένος.
Μονοπώλιο που πουλάει ξένη «πραμάτεια»
Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον Ζάκερμπεργκ, το «Facebook» είναι ένα μονοπώλιο, μια καπιταλιστική επιχείρηση, που φτιάχτηκε και υπάρχει για να έχει κέρδη, όχι για να εξυπηρετεί ανάγκες επικοινωνίας των ανθρώπων. Αν δεν έφερνε κέρδη θα είχε μείνει μια ιδέα, μια κολεγιακή εργασία. Οι κεφαλαιοκράτες που έχουν επενδύσει σ' αυτό, βγάζουν κέρδη, δεν βάζουν κεφάλαια για να μπορεί να «δικτυώνεται» ο άλφα και ο βήτα στα πέρατα του κόσμου. Η κύρια πηγή εσόδων του «Facebook» είναι οι διαφημίσεις που πλασάρει στα εκατομμύρια των χρηστών του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 2009 και 2011, δηλαδή μέσα στην καπιταλιστική κρίση, τα έσοδα του «Facebook» ανέβηκαν κατά 127%, φτάνοντας τα 3,8 δισ. δολάρια το 2011, με κέρδη 1,5 δισ. δολάρια. Τώρα που τείνει να κυριαρχήσει στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πραγματικά χρυσωρυχείο «εξόρυξης» πληροφοριών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, τις οποίες πουλάει σε άλλες εταιρείες και οργανισμούς, εξασφαλίζοντας πρόσθετα μεγάλα κέρδη. Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει το 28% των μετοχών και αν η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο πάει καλά, η αξία των μετοχών του ίσως φτάσει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στα ελληνικά αστικά ΜΜΕ εμφανίζονται και ορισμένα γραφικά περί «ισότητας» στις μετοχές που θα διατεθούν κατά τη δημόσια εγγραφή, εννοώντας το να έχουν ίση πρόσβαση σε αυτές και οι μικροεπενδυτές. Ελπίζουν, άραγε, ότι κανείς δεν θυμάται τη «φούσκα» της «Νέας Οικονομίας» και τη λεηλασία από το κεφάλαιο των οικονομιών των μεσαίων στρωμάτων (κατά κύριο λόγο) το 1999-2000;
Το «Facebook» (και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μπορούν να παρομοιαστούν με τον χάκερ, που στη γλώσσα των ασχολούμενων με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων πραγματοποιεί τη λεγόμενη «επίθεση man-in-the-middle» (με παρεμβολή ενδιάμεσου). Ο ενδιάμεσος καταφέρνει να παρεμβληθεί, χωρίς να γίνει αντιληπτός, στη συνομιλία δύο ατόμων, που θεωρούν ότι μιλάνε μεταξύ τους. Ετσι μπορεί, είτε να αναπαράγει με ακρίβεια τα λεγόμενα του ενός στον άλλον, μαθαίνοντας όμως όλα τα μυστικά τους, είτε και να αλλοιώνει μηνύματα (μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή περίπτωση που το «Facebook» να έχει κάνει το δεύτερο, αλλά η δυνατότητα υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο, με τρόπο που να είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η αλλοίωση).

Αυτοχειριασμός

Βεβαίως, στην περίπτωση του «Facebook» και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η παρεμβολή του ενδιάμεσου δεν γίνεται μυστικά, αλλά με τον πιο επίσημο τρόπο, ανεξάρτητα αν πολλοί χρήστες της υπηρεσίας δεν έχουν συνείδηση του γεγονότος, ότι έχουν πάντα έναν «ωτακουστή», ακόμα και στις ιδιαίτερες μη δημόσιες πληροφορίες που καταχωρούν. Ούτε έχει σημασία ότι οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν αν το θελήσουν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες στο «Facebook» δίνουν στο μονοπώλιο, απευθείας, σταθερά, συγκεντρωμένα και με την υπογραφή τους όλα τα στοιχεία που καταχωρούν. Οτιδήποτε «ανεβάσεις» στο «Facebook», γίνεται δικό τους.
Πολλές από τις πληροφορίες που εμπιστεύονται σ' αυτό οι χρήστες του, το «Facebook» τις υφαρπάζει για να τις πουλήσει παραπλανώντας τους. Τον περασμένο Δεκέμβρη ήρθε σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ παραδεχόμενο πλειάδα παραβάσεων. Φυσικά, το καπιταλιστικό κράτος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από μια παρατήρηση και την απειλή του φοβερού προστίμου 16.500 δολαρίων (!) την ημέρα (6 εκατ. το χρόνο) αν το «Facebook» εξαπατήσει ξανά τους χρήστες του. Παρ' όλα αυτά, αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα έγραψαν για τον κίνδυνο «αποποίησης της ιδιωτικότητας» εξαιτίας της λειτουργίας του «Facebook» με τους όρους των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο τριών λέξεων...

Η  χαρά των Υπηρεσιών...

Δεν πρόκειται μόνο για τα στοιχεία που καταχωρεί κάποιος συνειδητά, παίρνοντας το ρίσκο. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι φακελωμένοι μέσω «Facebook», επειδή κάποιος καταχώρησε εν αγνοία τους μια φωτογραφία στην οποία εικονίζονται και ονομάτισε όλους όσους φαίνονται σε αυτή. Αυτομάτως, το όνομά του συνδέεται με κάθε άλλη φωτογραφία του που υπάρχει στο «Facebook», τις δραστηριότητες και τους «φίλους» με τους οποίους σχετίζεται αυτή. Το ίδιο αυτόματα, το πρόσωπο, αποκτά όνομα και σε άλλες εκτός «Facebook» φωτογραφίες, για κάθε οργανισμό και υπηρεσία που διαθέτει ικανής ισχύος συστήματα υπολογιστών.
Οπως αποκάλυψε πρόσφατα το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σε κτίριο βιομηχανικού πάρκου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ είναι εγκατεστημένη μονάδα της CIA, γνωστή με το προσωνύμιο... «εκδικητικοί βιβλιοθηκάριοι», που αλιεύει καθημερινά πληροφορίες, φωτογραφίες κλπ. από το «Facebook», το «Twitter» και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «chat rooms» του ίντερνετ, ΜΜΕ ξένων χωρών κλπ. Ανάλογες Υπηρεσίες, όπως έχει αποκαλυφθεί, έχουν το FBI, ο στρατός των ΗΠΑ και γενικά οι μυστικές Υπηρεσίες των περισσότερων χωρών. Με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα που διαθέτουν, σε συνδυασμό και με τις πληροφορίες από τους άλλους τομείς της δραστηριότητάς τους (...), προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις κοινωνικές τάσεις, για να προλάβουν επικίνδυνες για τον ιμπεριαλισμό εξελίξεις. Το «Facebook» είναι η χαρά των κρατικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, δήλωσε αφοπλιστικά πριν λίγο καιρό στέλεχος μιας απ' αυτές τις Υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ζάκερμπεργκ δεν έκρυψε και την επιδίωξή του να υποκαταστήσει την καρικατούρα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με την «άμεση δημοκρατία» της κοινωνικής δικτύωσης, τα «δημοψηφίσματα» μέσω «Facebook», μιλώντας για ανάγκη «οι κυβερνήσεις να αποκρίνονται πιο γρήγορα σε ζητήματα και ανησυχίες που θα διατυπώνονται απευθείας από τους λαούς, αντί διαμέσου αντιπροσώπων»!
Οι εργαζόμενοι όπου Γης δεν πρέπει να έχουν κανένα ενδιαφέρον για την είσοδο του «Facebook» ή οποιουδήποτε άλλου μονοπωλίου στο χρηματιστήριο. Τα πρότυπα εύκολου πλουτισμού που τους σερβίρουν τα αστικά ΜΜΕ είναι ξένα και εχθρικά προς τα συμφέροντά τους, θέλουν να τους ξεγελάσουν πάλι, τώρα που ο «βασιλιάς» καπιταλισμός αποκαλύφθηκε γυμνός. Δεν έχουν ανάγκη κανέναν ατομιστή Ζάκερμπεργκ ως πρότυπο. Στην κοινωνία του «όλοι για έναν και ένας για όλους», που μπορούν να οικοδομήσουν αν το αποφασίσουν, θα υπάρχει το πιο σφιχτοδεμένο κοινωνικό δίκτυο: το δίκτυο της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα για προκοπή του λαού.

                               Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

                                    από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου