Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στην κατοχή του κράτους περιήλθαν δύο επιστολές του Κολοκοτρώνη


              

Στο κράτος περιέρχονται οι δυο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι οποίες επρόκειτο να δημοπρατηθούν χτες από τον οίκο Πέτρου Βέργου. Οι επιστολές αποκτήθηκαν αντί του ποσού των 4.000 ευρώ η καθεμιά.
Η μια επιστολή γράφτηκε το 1822, απευθύνεται προς τον Δημητράκη Πλαπούτα και αποδεικνύει ότι η φράση «φωτιά και τσεκούρι», που έγινε γνωστή από άλλη επιστολή που έγραψε ο Κολοκοτρώνης το 1826, στην πραγματικότητα πρωτογράφτηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστευόταν. Εδώ ο Κολοκοτρώνης την επικαλείται στην προσπάθειά του να συνεγείρει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας. Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται προς τους Δημητράκη Πλαπούτα, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Νικόλαο Μπούκουρα, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1822 και περιλαμβάνει οδηγίες του Κολοκοτρώνη για τις μελλοντικές κινήσεις τους.
Αν και η απόκτηση από το κράτος των δύο επιστολών είναι θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι η πολιτιστική κληρονομιά του λαού μετατρέπεται σε εμπόρευμα που βγαίνει στο «σφυρί» παραμένει. Και εξαιρέσεις όπως αυτή επιβεβαιώνουν τον κανόνα της αδιαφορίας του αστικού κράτους γι' αυτήν την πραγματικότητα. 

                                         902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου