Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Δισεκατομμύρια πλανήτες, όπως η Γη




Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανήτη όπως η Γη μας (φωτό: ΑΡ)


Ένα στα πέντε αστέρια -με ιδιότητες όμοιες με του δικού μας ήλιου- στο γαλαξία μας έχει έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης που είναι στην κατάλληλη θέση για να έχει νερό, ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη ζωής, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Η ανάλυση, βασισμένη στα δεδομένα που συνέλεξε το -παροπλισμένο πλέον- διαστημικό τηλεσκόπιο της ΝΑΣΑ «Κέπλερ», υποδεικνύει ότι ο γαλαξίας μας φιλοξενεί 10 δισεκατομμύρια τέτοιους πλανήτες που μπορούν να κατοικηθούν. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει εκθετικά αν η μέτρηση περιλάβει πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τους ψυχρότερους κόκκινους «αστέρες νάνους», το πιο διαδεδομένο είδος αστεριών στο γαλαξία.

Πολύχρονο «κυνήγι πλανητών»

«Οι πλανήτες είναι ο κανόνας, παρά η εξαίρεση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Έρικ Πετιγκούρα. Ο ερευνητής αυτός δημιούργησε ένα λογισμικό που ανέλυσε τα δεδομένα του «Κέπλερ» και βρήκε 10 πλανήτες με διάμετρο μία έως δύο φορές αυτή της Γης να περιστρέφονται γύρω από μητρικά αστέρια, σε σωστή απόσταση για να έχουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Το τηλεσκόπιο εντόπιζε τους πλανήτες, βρίσκοντας αμυδρές διακυμάνσεις στην ποσότητα του φωτός που ερχόταν από τα στοχευμένα αστέρια στον αστερισμό του Κύκνου. Η διαφοροποίηση προέκυπτε συνήθως όταν ένας πλανήτης περνούσε μπροστά από τον ήλιο σχέση με την «οπτική γραμμή» του «Κέπλερ». Συνάγοντας από τις 34μηνες παρατηρήσεις του «Κέπλερ», ο Πετιγκούρα και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι 22% από 50 δισ. αστέρια στο γαλαξία θα πρέπει να έχουν πλανήτες περίπου στο μέγεθος της Γης, σε θέση που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Αν ένας πλανήτης είναι πολύ κοντά σε έναν «ήλιο», τότε το νερό εξατμίζεται, ενώ αν είναι πολύ μακριά μετατρέπεται σε πάγο.

Βρίθει από ζωή το απέραντο σύμπαν

Μία άλλη μελέτη βασισμένη στα δεδομένα του «Κέπλερ» εντόπισε 3.538 υποψήφιους πλανήτες, 647 στο μέγεθος της Γης. Από αυτούς 104 είναι στη σωστή απόσταση για την ύπαρξη νερού.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν στην ανάλυση δεδομένων από ένα πολύ μικρό μέρος των 50 δισ. αστεριών του γαλαξία μας. Αν κάποιος σκεφτεί ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γνωρίζουμε για την ύπαρξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γαλαξιών, τότε η ύπαρξη πλανητών που έχουν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν ζωή είναι δεδομένη. Και ίσως και η ίδια η ζωή να αποδειχτεί ότι είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση στο σύμπαν

                                              902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου