Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις του Μάνεση



Σε χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο, το σωματείο τόνισε ότι ο Ν.1264 δεν επιτρέπει απολύσεις σε περίοδο απεργίας


             


Παράνομες και καταχρηστικές είναι οι μέχρι σήμερα 105 απολύσεις που έχει κάνει η εργοδοσία στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, όπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων στη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαίτησε να παρθούν μέτρα για την ανάκλησή τους. Στη συνάντηση η εργοδοσία δήλωσε προκλητικά την απουσία της, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με επιστολή της στο υπουργείο, επικαλούμενη μάλιστα την ενόχλησή της από την τεράστια έκφραση αλληλεγγύης στο σκληρό αγώνα των χαλυβουργών.



Οι συνδικαλιστές του σωματείου μαζί με αυτούς της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Α. Στρατηνάκη. Ξεκάθαρα έθεσαν ζήτημα να κηρυχθούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές καθώς σύμφωνα και με το νόμο 1264 απαγορεύονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τη γενική γραμματέα και μάλιστα έδωσε εντολή κλιμάκιο επιθεωρητών του ΣΕΠΕ να ελέγξει σήμερα στα γραφεία της επιχείρησης τη νομιμότητα των απολύσεων. Ο υπουργός όμως από την πλευρά του και παρά τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστών αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει σε ανοιχτή δήλωσή του για το γεγονός αυτό, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο επειδή είναι υποψήφιος βουλευτής... Πάντως,ενδεικτικό της στήριξης που έχουν οι τακτικές της εργοδοσίας είναι ότι ο ΟΑΕΔ στους τελευταίους 12 απολυμένους αρνήθηκε να χορηγήσει επίδομα ανεργίας, ενώ ανακάλεσε και τα επιδόματα όσων έχουν απολυθεί μέσα στο 2012 καθώς δεν έχουν κανένα ένσημο αφού τελευταία ημέρα εργασίας ήταν η 31η Οκτώβρη οπότε και ξεκίνησε η εξάμηνη απεργία.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, τόνισε ότι θα καλεστούν όλοι οι απολυμένοι να προσφύγουν δικαστικώς για την καταχρηστικότητα των απολύσεων και σημείωσε: «Θα κλιμακώσουμε και συνδικαλιστικά και νομικά. Δε κάνουμε πίσω και απαιτούμε και ο υπουργός Εργασίας να πάρει θέση ανοιχτά και να δηλώσει για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε την απεργία μας μέχρι να βγούμε νικητές».

Λίγη ώρα νωρίτερα συνδικαλιστές των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας, Θριάσιου και Πειραιά έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών. Παρά το γεγονός της απουσίας του υπουργού, μετέφεραν την απαίτησή τους η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις των χαλυβουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου