Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ Αστυνομία και στρατός ενάντια στους εργάτες

Δεκάδες οι σκοτωμένοι εργάτες, εκατοντάδες οι τραυματίες.
Συνεχίζουν παρά την καταστολή


Από τις συγκρούσεις των απεργών με τις δυνάμεις της καταστολής 


   Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου του Καζαχστάν πραγματοποίησαν στις 16 Δεκέμβρη (Ημέρα της «ανεξαρτησίας» του Καζαχστάν) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαναοζέν (νοτιοδυτική περιοχή του Καζαχστάν), που πνίγηκε στο αίμα. 
   Χιλιάδες εργάτες, της καζάχο-κινεζικής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι», που απεργούν εδώ και 7 μήνες,υποστηριζόμενοι κι από εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, απαίτησαν: 
  την παραίτηση του Προέδρου του Καζαχστάν Ναρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, 
  την απελευθέρωση της Ν. Σοκολόβα, νομικής συμβούλου του συνδικάτου της πετρελαϊκής εταιρείας, που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση με τις κατηγορίες «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων», 
    την αναγνώριση των απεργιών και την παύση 
της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, 
    την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, 
    την εθνικοποίηση του κλάδου της εξόρυξης 
πετρελαίου

  Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων και των ειδικών δυνάμεων αστυνομίας και στρατού, που έριξαν στο ψαχνό. Στο πλευρό των απεργών εργατών βρέθηκε όλη η πόλη, οι κάτοικοι της οποίας συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και περίπου 1.500 πεζοναύτες, που οι αρχές έριξαν μαζί με ελαφριά τεθωρακισμένα ενάντια στην εργατική κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, με βάση δηλώσεις του εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας του Καζαχστάν, ενώ ανεπίσημες πηγές μιλούν έως και για 70 νεκρούς, και εκατοντάδες τραυματίες.

   Οι αρχές του Καζαχστάν έχουν επιδοθεί σ' έναν αγώνα ελέγχου της πληροφόρησης και συκοφάντησης του εργατικού αγώνα, μιλώντας για «εγκληματικά στοιχεία» ενώ έχουν διακόψει κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με το δυτικό Καζαχστάν. Σύμφωνα, ωστόσο, με διάφορες πληροφορίες, που μεταδίδονται στο ίντερνετ, τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις των απεργών αναμένεται να αγκαλιάσουν κι άλλες περιοχές του Καζαχστάν, που ετοιμάζονται να στηρίξουν τους απεργούς εργάτες.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στους ηρωικούς απεργούς του Καζαχστάν

   Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση κατά των απεργών εργατών του Καζαχστάν. Τονίζει:
 «Οι πληροφορίες που καταφτάνουν από την πόλη Ζαναόζεν του Καζαχστάν αναφέρουν πως οι αστυνομικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά απεργών διαδηλωτών, που εδώ και 7 μήνες δίνουν έναν σκληρό απεργιακό αγώνα για τα δικαιώματά τους, που καταπατούνται από την καζαχοκινεζική εργοδοσία της πετρελαϊκής εταιρείας "Καραζανμπασμουνάι" και το αστικό κράτος του Καζαχστάν. Στις 16 Δεκέμβρη, ημέρα της "ανεξαρτησίας" του Καζαχστάν, οι απεργοί εργάτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης Ζαναόζεν, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την απελευθέρωση των φυλακισμένων συντρόφων τους, την παραδειγματική τιμωρία όσων χρησιμοποιούν κατασταλτικά μέσα κατά της απεργίας, την ελεύθερη δράση των αγωνιστικών συνδικάτων τους και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και την εθνικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
  Οι αστυνομικές δυνάμεις, χτυπώντας στο ψαχνό επεδίωξαν να καταστείλουν την κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλος, αλλά αδιευκρίνιστος ακόμη, αριθμός θυμάτων.
     Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτό το νέο αντεργατικό έγκλημα, στο οποίο προχώρησαν οι αρχές του Καζαχστάν. Η εξέλιξη αυτή, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δείχνει το ποια είναι ακριβώς η "δημοκρατία" και "ελευθερία", που έχει επιβληθεί στους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι η ελευθερία και η επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, που συνοδεύεται με την εκμετάλλευση, την καταπίεση της εργατικής τάξης, την ανεργία, τη φτώχεια και την καταστολή των λαϊκών αγώνων.
    Καλούμε την εργατική τάξη της Ελλάδας να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους ηρωικούς απεργούς του Καζαχστάν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου