Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση ΙΚΑ για τα ομόλογα των ταμείωνΗ πλειοψηφία της Διοίκησης του ΙΚΑ προχωρά σε νέο έγκλημα σε βάρος των αποθεματικών του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για την ένταξη 1,4 δις ευρώ στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Μετέχει, δηλαδή, στην προσπάθεια μετακύλησης του κόστους της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Ήδη οι εκτιμήσεις μιλάνε συνολικά για απώλειες των Ταμείων ύψους 5 δις.
Οι πενιχρές συντάξεις και παροχές του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ανοίγει ο δρόμος, ώστε να βρεθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στον αέρα. Οι πιθανότητες παύσης πληρωμών συντάξεων και παροχών αυξάνουν. Η έκδοση προσωρινής σύνταξης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να κουρέψει τις συντάξεις.
Στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι Διοικήσεις των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα περίπου 25 δις. Σε πολλά από αυτά έχει παρθεί η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, ακολουθώντας κατά γράμμα την κυβερνητική γραμμή.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στάση των μελών των Διοικήσεων των Ταμείων που στηρίζουν αυτές τις επιλογές. Είναι και αυτοί υπόλογοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό, γιατί συμβάλλουν από τη θέση τους στη λεηλασία του κόπου των εργαζομένων. Σύσσωμοι οι διορισμένοι διοικητές και στελέχη των Ασφαλιστικών Ταμείων στις εισηγήσεις των συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων για αυτό το θέμα αναφέρουν, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να συμμετάσχουν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Καλούν, δηλαδή, τον ελληνικό λαό να βάλει πλάτη για τη διάσωση των πιστωτών της ελληνικής πλουτοκρατίας, για την προστασία και τη διεύρυνση των κερδών της ολιγαρχίας του πλούτου.
Έχουν τεράστια ευθύνη γιατί είναι οι ίδιοι που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να «επενδυθούν» τα αποθεματικά των Ταμείων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κλπ. Οι ταξικές δυνάμεις σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που συνεδρίασαν με αυτό το θέμα καταψήφισαν τη θέση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων και τεκμηριωμένα πρόβαλλαν το αίτημα για επιστροφή με ευθύνη κράτους και μεγαλοεργοδοσίας όλων των απωλειών που έχουν υποστεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους και πάσης φύσης πλιάτσικο.
Είναι αναίσχυντο να μιλάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι στυλοβάτες τους για ανεδαφικά αιτήματα, όταν έχουν δοθεί 100 δις ευρώ για τη «διάσωση» των τραπεζών τα τρία τελευταία χρόνια. Τα συνδικάτα να ενημερώσουν άμεσα την εργατική τάξη για αυτήν την απόφαση βόμβα που είναι μέρος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και να προετοιμάσουν νέες κινητοποιήσεις κατά κλάδο και συνολικά που ο πυρήνας της δράσης τους να περικλείει το σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία».
                                                    Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου