Έναν πλανήτη με δύο ήλιους που βρίσκεται στον γαλαξία μας ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της αστρονομίας. Ο πλανήτης απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη και οι επιστήμονες τον ονόμασαν Κέπλερ-16β.
Ο πλανήτης, ο οποίος βρίσκεται εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους και επομένως έχει καθημερινά δύο ανατολές και δύο δύσεις.
Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τέτοιων πλανητών παρά μόνο μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κυρίως από την εποποιία του «Πολέμου των Αστρων».
Η φαντασία των σεναριογράφων "γέννησε" τον πλανήτη Τατουίν με τις άνυδρες ερήμους όπου κατοικούσαν οι Ανθρωποι της άμμου. Σε αντίθεση με τον Τατουίν όμως, και παρά τους δύο ήλιους, ο Κέπλερ-16β είναι κρύος και αεριώδης, ενώ οι αστρονόμοι απέκλεισαν την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή.
Η μάζα του είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνης του πλανήτη Δία. Το μέγεθος και η μάζα του είναι παραπλήσια με του πλανήτη Κρόνου. Κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τους δύο ήλιους του σε 229 γήινες ημέρες. Τα δύο αυτά αστέρια είναι μικρότερα και όχι τόσο θερμά όσο ο δικός μας Ήλιος και για το λόγο αυτό ο Κέπλερ-16β παραμένει παγωμένος, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -73 έως -101 βαθμών Κελσίου.
«Για άλλη μια φορά, ανακαλύπτουμε ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι παρά ένα παράδειγμα μεταξύ της ποικιλίας των πλανητικών συστημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η φύση», δήλωσε ο Τζος Κάρτερ, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου