Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΥΒΑ: 53 χρόνια από τη νίκη της ΕπανάστασηςΜε ποικιλόμορφες εκδηλώσεις γιορτάζει ο κουβανικός λαός την 1η Γενάρη άλλη μια επέτειο της νίκης της Επανάστασης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια.
Ηταν τότε που ο λαϊκός αντάρτικος στρατός μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, ανοίγοντας το δρόμο στη σοσιαλιστική διακυβέρνηση και στη βελτίωση της ζωής όλων των Κουβανών.
Είχε προηγηθεί το ταξίδι του μικρού πλοίου «Γκράνμα», που στις 2 Δεκέμβρη του 1956 ξεκίνησε από το Μεξικό με 82 αποφασισμένους αγωνιστές προς τη Σιέρα Μαέστρα με σκοπό να ανάψουν τη φλόγα της επανάστασης, να ανατρέψουν το δικτάτορα Μπατίστα και να απαλλάξουν τη χώρα από την εξάρτηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Ακολούθησε η δημιουργία του Κινήματος 26 Ιούλη με τη δράση οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές σε χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία.
Την 1η Γενάρη του 1959 απελευθερώθηκε η Σάντα Κλάρα και την επόμενη, με ηγέτη τον Τσε, οι επαναστάτες μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα.
Ο δικτάτορας Μπατίστα είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και το καθεστώς είχε καταρρεύσει. Λίγες μόλις μέρες αργότερα, έφθασε στην κουβανική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ανέλαβε πρωθυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης.
Με την ανάληψη της εξουσίας από την επαναστατική κυβέρνηση ξεκίνησε η αγροτική μεταρρύθμιση, η εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη φυλή, εξαλείφθηκε ο αναλφαβητισμός, και ο κουβανικός λαός έλαβε το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό κ.ά.


Σταθερή υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης


 

  Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Με αφορμή τη συμπλήρωση την 1η Γενάρη της 53ης επετείου από τη νίκη της Επανάστασης στην Κούβα, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του ΚΚ Κούβας το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,
Με την ευκαιρία της 53ης επετείου από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης απευθύνουμε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στο λαό και τη νεολαία της Κούβας θερμό συντροφικό χαιρετισμό.
Η επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα αποτελεί γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας και παράδειγμα για τους λαούς που βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Η εργατική εξουσία, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η σοσιαλιστική ανάπτυξη όπλισαν τον κουβανικό λαό, του έδωσαν δύναμη να ανταποκριθεί σε σύνθετα καθήκοντα, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, τον προπαγανδιστικό πόλεμο τον ΗΠΑ, να εξουδετερώσει τις πολύμορφες επεμβάσεις, τις απόπειρες υπονόμευσης και ανατροπής της Κουβανικής Επανάστασης.
Ο πολύχρονος ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός και οι κάθε λογής αντεπαναστατικές ενέργειες, που δείχνουν την εχθρική στάση του παλιού κοινωνικοπολιτικού σχηματισμού απέναντι στο σοσιαλισμό, δεν πέτυχαν την υλοποίηση των σχεδίων τους γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πάλη των κομμουνιστών, του κουβανικού λαού και τη διεθνιστική αλληλεγγύη.
Το ΚΚΕ υπερασπίζεται την Κουβανική Επανάσταση και συνεχίζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη για να γίνει ένα σημαντικό βήμα στη διεθνή κινητοποίηση για την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή των 5 Κουβανών πατριωτών στην πατρίδα τους. Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και την επιθετική κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου