Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας

   ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
                  

            

«Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας» είναι ο τίτλος της καμπάνιας που ξεκινάει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με στόχο να ακουστεί δυνατή η φωνή των φοιτητών και σπουδαστών, τα τεράστια προβλήματα, οι διεκδικήσεις, οι ανάγκες τους.
Παρουσιάζουμε, παρακάτω, αποσπάσματα από τη διακήρυξη του ΜΑΣ για την καμπάνια, που θα κυκλοφορήσει από βδομάδα στις σχολές:
«Εμείς που προσπαθούμε να σπουδάσουμε στη σχολή μας, παρά τα καθημερινά εμπόδια και το κόστος σπουδών.
Εμείς που θέλουμε να μάθουμε την επιστήμη μας, το επάγγελμά μας και ανυπομονούμε να το εφαρμόσουμε.
Εμείς που έχουμε όνειρα για το μέλλον και θέλουμε να τα κάνουμε πράξη.
Εμείς είμαστε οι σύλλογοι. Στα όνειρά μας, στις ανησυχίες για τις σπουδές και το μέλλον μας, οι σύλλογοι είναι το στήριγμά μας.
Είμαστε από την ίδια πλευρά. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί.
Μαζί, κόντρα σε ΕΕ και κυβερνήσεις - Για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται σε αυτό, οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που πάλεψαν, που αγωνίστηκαν απέναντι στα μνημόνια, απέναντι στην πολιτική που επιτίθεται στις σπουδές και το μέλλον μας.
Καμία ανοχή. Καμία στήριξη στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!!!
Κι αυτό γιατί μετά τον σύντομο "μήνα του μέλιτος" και την δήθεν "σκληρή" διαπραγμάτευση, τελικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο προχώρησε στην παράταση κι επέκταση του μνημονίου, προχώρησε στην αλλαγή της ονομασίας της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) σε τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση, αποτελεί επί της ουσίας "γέφυρα" που ενώνει παλιά και νέα μνημόνια. Αποτελεί συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το e-mail Χαρδούβελη στο e-mail Βαρουφάκη, παραμένουν σε ισχύ όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που τσακίζουν τις οικογένειές μας και εμάς. Είναι δηλαδή εδώ όσα μάτωσαν εμάς και τις οικογένειές μας: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση και εφαρμοστικοί νόμοι. Μαζί με αυτά στο e-mail Βαρουφάκη προβλέπεται νέα μείωση προϋπολογισμών για τις σχολές μας!!!
Η θέση των φοιτητών και των σπουδαστών που αγωνιούμε για να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια, για να μπει ένα τέλος στην επίθεση που δέχονται οι σπουδές και το μέλλον μας βρίσκεται στην άλλη όχθη από τους εταίρους, τους δανειστές, τις δεσμεύσεις, τους σεβασμούς και τους κανόνες στην ΕΕ και την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια.
Μαζί απαιτούμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα
Το μέλλον μας δεν χωρά στην ψευτοκατάρτιση, στα 5μηνα και τις ουρές της ανεργίας.
Παλεύουμε για επιστροφή του 50% των προϋπολογισμών που "κλάπηκε" τα τελευταία 6 χρόνια από τις μειώσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για επιστροφή των αποθεματικών των Ιδρυμάτων μας που "κουρεύτηκαν", 87 εκατ. από ΑΕΙ και 100 εκατ. από ΤΕΙ. Γιατί χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ήδη πολλές σχολές προειδοποιούν με λουκέτα! Γιατί δεν ανεχόμαστε προϋπολογισμούς φτώχειας για τα Ιδρύματα, την ίδια στιγμή που ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομηχάνους και τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για επίδομα ενοικίου. Γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε ένα "σκασμό" λεφτά για να σπουδάσουμε!
Παλεύουμε για ολοκληρωμένη μόρφωση που δεν θα κόβεται και ράβεται στα μέτρα των επιχειρήσεων. Γιατί αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια για πλήρη προσαρμογή του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη!
Παλεύουμε για κτίρια και εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Γιατί δεν ανεχόμαστε να είμαστε στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες, να παίζουμε μουσικές καρέκλες για να βρούμε θέση σε εργαστήριο ή θεωρία!
Παλεύουμε για να πεταχτούν έξω οι εργολάβοι από όλες τις πλευρές της λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας. Γιατί δεν ανεχόμαστε να μένουμε χωρίς τα στοιχειώδη, όπως η καθαριότητα και η θέρμανση των σχολών μας, επειδή εξαρτώνται από τα κέφια των εργολάβων!
Παλεύουμε για προσλήψεις καθηγητών, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικών ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει. Γιατί οι απολύσεις των διοικητικών, που παραμένουν εδώ και με τη νέα συγκυβέρνηση, αφήνουν ερημωμένες τις γραμματείες, τις βιβλιοθήκες και τις υπόλοιπες υπηρεσίες των σχολών μας. Γιατί οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό μάς στερούν θεωρίες και εργαστήρια που κόβονται από το πρόγραμμα σπουδών μας!
Παλεύουμε για να ξηλωθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για Πανεπιστήμια ΑΕ. Για να ξηλωθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο, το σχέδιο "Αθηνά" και να καταργηθεί η ΑΔΙΠ για την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στάζει "μέλι" και θέλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της, όπως το "σχέδιο Αθηνά 2".
Παλεύουμε για Ερευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Γιατί θέλουμε ουσιαστική Ερευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα απολαμβάνει ο λαός. Την ίδια ώρα ο νέος υφυπουργός Ερευνας, κ. Φωτάκης, καλεί σε ενίσχυση της Ερευνας για λογαριασμό επιχειρήσεων, με γενναία χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Παλεύουμε ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και να μαζεύουμε ένα σωρό πανάκριβα πιστοποιητικά. Την ώρα μάλιστα που ο νέος υπουργός δηλώνει υπερασπιστής των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Παλεύουμε για το μέλλον μας μετά το πτυχίο.
Γιατί δεν ανεχόμαστε οι γνώσεις μας, η έρευνα και τα επιτεύγματά της να αξιοποιούνται για την κερδοφορία των πολυεθνικών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για την εξαπόλυση νέων πολέμων και όχι για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε όλο το φάσμα της ζωής τους, στην υγεία, στην εργασία, στην κατοικία και το περιβάλλον.
Γιατί οι κόποι και οι θυσίες των οικογενειών μας ώστε να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, δεν είναι για να περιφερόμαστε από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, φτηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αναλώσιμο υλικό των επιχειρήσεων.
Γιατί δεν μας αξίζει μια ζωή στην ανεργία με 5μηνα διαλείμματα σε προγράμματα ψευτοαπασχόλησης με 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα. Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται να συνεχίσει τα ίδια άθλια προγράμματα.
Μαζί για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει ριζικά σελίδα το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Απέναντι στα προβλήματα και τις ανησυχίες μας υπάρχει λύση και βρίσκεται στην αγωνιστική αναζωογόνηση των συλλόγων μας.
Μπες σήμερα στον αγώνα. Δεν υπάρχει ατομική λύση!
Βάλε και εσύ το λιθαράκι σου για να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση!
Δώσε μάχη για φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα:
  • που θα βάζει στο στόχαστρο παλιά και νέα μνημόνια
  • που θα μάχεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ
  • που θα βάζει εμπόδια και αντιστάσεις στην πολιτική που μαυρίζει τις δικές μας ζωές για το συμφέρον των μονοπωλίων.
(...) Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στους συλλόγους μας. Κάνουμε στην άκρη παλιούς και νέους πλασιέ των μνημονίων.
Καταδίκασε όσους ευθύνονται για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνεις, την πολιτική της ΕΕ, τις δεσμεύσεις, τους κανόνες που τσακίζουν τις ζωές μας με νέα και παλιά μνημόνια. 
Γι' αυτό είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη η οργή μας, απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που για χρόνια υπηρέτησαν αυτήν την πολιτική. Ολοκλήρωσε την καταδίκη σου προς τους εκπροσώπους τους στις σχολές μας.  Αποδυνάμωσε από τα ΔΣ των συλλόγων μας τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, γιατί:
  • Στήριξαν με κάθε τρόπο μέσα στις σχολές τη βάρβαρη επίθεση προς το λαό μας. Ηταν πρώτοι στην υπεράσπιση συμφωνιών και μνημονίων όπως η σημερινή.
  • Εδιναν τον καλύτερό τους εαυτό στην υπεράσπιση των προγραμμάτων και των νόμων της ΕΕ, υπερεκμετάλλευσης της νεολαίας, όπως τα voucher, για την υποβάθμιση των σπουδών μας, όπως ο νόμος - πλαίσιο και το σχέδιο "Αθηνά".
  • Πιάστηκαν τα χέρια τους από τα υπέρ που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια στους μειωμένους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων μας.
  • Στις θέσεις τους υπάρχουν προτάσεις όπως η ύπαρξη μη κρατικών Πανεπιστημίων.
  • Ζητούν την παραχώρηση των εστιών σε ιδιώτες όπου οι φοιτητές θα πληρώνουν μίσθωμα.
  • Ζητούν την εύρεση "χορηγών" για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προφανώς με ανταλλάγματα (παρέμβαση στο τι και πώς μαθαίνουμε, εμπόριο εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων) κ.ά.
(...) Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ που έσταζαν μέλι από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης μιλώντας για "ελπιδοφόρες εξαγγελίες", καλλιεργώντας αυταπάτες, ενώ και τώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε παράταση του μνημονίου καλούν το φοιτητικό κίνημα να παλέψει για να "πιέσει την κυβέρνηση να κάνει ό,τι λέει το πρόγραμμά της". Δηλαδή, η ΕΑΑΚ δεν θέλει και δεν μπορεί να οργανώσει αγώνα σύγκρουσης που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αντίθετα, καλεί να παλέψουμε για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένα πρόγραμμα που προβλέπει διευκολύνσεις και παροχές στους μονοπωλιακούς ομίλους και ψίχουλα για το λαό.
Καμία εμπιστοσύνη στην παράταξη της ΑΡΕΝ, που μετά τη νέα συμφωνία - μνημόνιο έχει το θράσος να ζητάει... υπομονή από τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Στην ουσία, θέλουν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θέλουν αυτοί να προχωράνε τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική και εμείς να χειροκροτούμε στις "πλατείες". Ομως, η υπομονή είναι για όσους αντέχει η τσέπη τους. Η κατάσταση στα σπίτια μας και στα αμφιθέατρά μας είναι ήδη εκρηκτική. Την ώρα που προωθείται παράταση της κόλασης του μνημονίου, εμείς δεν έχουμε συμφέρον να δείχνουμε στήριξη σε "σκληρές" διαπραγματεύσεις που τελικά οδηγούν σε νέα μνημόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου