Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πέθανε η Ακακία Κορδόση

                 

Η συγγραφέας Ακακία Κορδόση άφησε την τελευταία της πνοή  χθες στο σπίτι της στο Μεσολόγγι, από παθολογικά αίτια, αφήνοντας πίσω της τεράστιο πολιτιστικό έργο. Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο στις 12 μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου.
Η Ακακία Κορδόση γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε κλασική γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη γαλλική πρεσβεία, καθώς και στη μέση εκπαίδευση, ως καθηγήτρια.
Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Ο εμπρησμός
», «Τα νοερά καλοκαίρια», «Σαν μουσική τη νύχτα», «Το διπλό ταξίδι»·τις συλλογές διηγημάτων «Ποιος αν φώναζα», «Γκρίζες μέρες», «Δεκατρείς φωνές της σιωπής» (που κυκλοφόρησε και στη Γαλλία και έλαβε το Μέγα Βραβείο Γραμμάτων, το 1991, της Γαλλικής Ακαδημίας), «Οι γερανοί», «Τα χαμένα βήματα του αυτοκράτορα», «Ο μυστικός κόσμος του καθηγητή Αναγνώστου», τη συλλογή δοκιμίων «Αναλογίες» και «Το Μεσολόγγι της ομορφιάς και του πνεύματος»· τις μελέτες «Μιλήστε Μεσολογγίτικα» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και «Ο ζωγράφος Τάσος Μαντάς», «Γνωρίστε το Μεσολόγγι», και «Οκτώ γράμματα του Φώτη Κόντογλου στον Δημήτρη Κασόλα», καθώς και το θεατρικό σχεδίασμα «Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάιρον» (που παίχτηκε με τη συμπλήρωση 150 χρόνων απ” τον θάνατο του ποιητή).
Για το έργο της, αλλά και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, η Ακακία Κορδόση τιμήθηκε το 1991 με το Μέγα Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας της Γαλλίας. Μια τιμή που για πρώτη φορά δόθηκε σε Έλληνα συγγραφέα και συγκεκριμένα για το βιβλίο της «Δεκατρείς φωνές της σιωπής», που είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία.
Επίσης, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την γλωσσική μελέτη της «Μιλήστε Μεσολογγίτικα», ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά αναγορεύτηκε, ομ
όφωνα, το 2003, Επίτιμη Διδάκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη, είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση της κινηματογραφικής λέσχης Μεσολογγίου και της «λέσχης ανάγνωσης» της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου