Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Νικηφορίδη από την ΕΔΥΕΘ           
                              Ο Ν
ίκοs Νικηφορίδης

Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη διοργανώνει σήμερα Σάββατο 7 Μάρτη η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ. στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ, σημειώνει:
«Πριν από 64 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη μαζί με άλλους 6 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν ένα μόλις 23 χρονών παλικάρι, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ.
Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον έστειλε εξόριστο αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως “Έκκληση της Στοκχόλμης”.
Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δεν σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.
Σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς.
Η ΕΔΥΕΘ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική! Καταδικάζουμε τη διαχρονική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες όχι μόνο υιοθετούν τα προσχήματα αυτών των επεμβάσεων, αλλά συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε τις κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θέλουν τη χώρα μας μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας.
Η νέα συγκυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς -ΕΕ και ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό διαβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή, σ’ όλους τους τόνους, για τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, ενάντια στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, ενάντια σε άλλους λαούς της περιοχής. Γι’ αυτό υπέγραψε φαρδιά-πλατιά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας. Ούτε κουβέντα για επιστροφή των Ελλήνων ενστόλων, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε ξένους τόπους, ενάντια σε άλλους λαούς. Ούτε κουβέντα για το ξήλωμα των ξένων βάσεων και στρατηγείων από τη χώρα μας.
Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης, να εντείνουν τη δράση τους:

  • Για να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
  • Για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
  • Για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς -ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Κόντρα στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, οι λαοί πρέπει να υψώσουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά, θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης της εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού, για το νέο κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης».

                                                                  902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου