Τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και δίνουν ουσιαστική ανάσα σε όσους έχουν χτυπηθεί από τα αντιλαϊκά μέτρα ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Να σημειώσουμε ότι τιςτροπολογίες που πρότεινε η ΚΟ του ΚΚΕ δεν έκανε τελικά δεκτές η κυβέρνηση. Στην ομιλία της, η Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε πως το ΚΚΕ ψηφίζει τα άρθρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το ενοίκιο και τη σίτιση, σημειώνοντας ωστόσο ότι αποτελούν ψίχουλα, ενώ εάν λαμβάνονταν υπόψη οι προτάσεις του Κόμματος περισσότερες οικογένειες θα ανακουφίζονταν ουσιαστικά. (Δείτε εδώ βίντεο).
Στη δευτερολογία της, η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στις τροπολογίες και τα άρθρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης αιτιολογώντας τη στάση του ΚΚΕ στο καθένα. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να «εκπαιδεύσει το λαό να μειώνει διαρκώς τις απαιτήσεις του», ανέφερε κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. (Δείτε εδώ το βίντεο).
«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα παυσίπονο -και μάλιστα ιμιτασιόν- χρησιμοποιείται ως βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των εξαθλιωμένων για να αποκατασταθεί προσωρινά η χαμένη αξιοπρέπεια του συστήματος που και εσείς υπηρετείτε». Αυτό επισήμανε -απευθυνόμενος στην κυβέρνηση- ο Μανώλης Συντυχάκης ενώ η Λιάνα Κανέλλη επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο παρέχει ψίχουλα ακόμα και στις περιπτώσεις της ακραίας φτώχειας (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής - «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ
Νωρίτερα, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τη στάση της προέδρου της Βουλής και μιας διαδικασίας που παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα διπολικής αντιπαράθεσης όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο!
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε «παρών», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν «υπέρ». Το Ποτάμι ψήφισε «παρών», ενώ οι βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ, αλλά κατά την ψηφοφορία -που γινόταν σε έντονο κλίμα- ζήτησαν να τοποθετηθούν πρώτα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για τη στάση της προέδρου της Βουλής και μετά να γίνει η ψηφοφορία επί της αρχής.
Πάντως στις ομιλίες τους οι εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ και ζητήθηκε από το προεδρείο να καταγραφεί η θετική τους ψήφος, ενώ υπήρξε και αίτημα από τη ΝΔ για επανάληψη της ψηφοφορίας για να καταγραφεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα ψηφίζουν «υπέρ». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να επαναλάβει την ψηφοφορία και προχώρησε τη διαδικασία της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Κι ενώ από την πρώτη μέρα της συζήτησης την Τρίτη έχει γίνει σαφές πως υπάρχει κλίμα συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου, κάτι που τονίσθηκε και στη συζήτηση της Τετάρτης με αναφορές τόσο από τα στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, επικράτησε ένας διπολικός καυγάς που εξυπηρέτησε και τα δύο μέρη την ώρα μάλιστα που συμφωνούσαν. Πάντως, τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη ΝΔ όσο και ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να επαναφέρουν το κλίμα ευρύτερης συναίνεσης.
Η πρόεδρος της Βουλής πυροδότησε το κλίμα
Το συναινετικό κλίμα επί του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ τινάχτηκε στον αέρα από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να κάνει δεκτό το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή χωρίς να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών.
Η στάση της προέδρου της Βουλής προκάλεσε αναταραχή και έντονες αντιδράσεις -ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ- με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να πάρει πίσω την προηγούμενη απόφασή της και τελικά να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία.
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη στάση της προέδρου της Βουλής
Τις προσωπικές ευθύνες της προέδρου της Βουλής που πυρπόλησε τη διαδικασία και έδωσε άλλοθι να αναπαράγεται ένα στείρο διπολικό κλίμα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ανέφερε ακόμα πως είναι ολισθηρός και επικίνδυνος ο δρόμος της σύμπλευσης με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει τους συνεχείς σχολιασμούς που φτάνουν στο όριο του απαξιωτικού.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου