Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΥ - ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική


Συγκέντρωση χτες στον κόμβο της Αμφιλοχίας


   

Mε μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και πολλών εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας. Μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αμφιλοχίας και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμός του δρόμου. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους βρέθηκε η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με μια σειρά από μέτρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης. Με την κινητοποίησή τους έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιος και τη ζωή τους, για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αρτας, στάθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων (χρέη, απλήρωτες σοδειές, χαράτσια, πανάκριβα εφόδια από τα μονοπώλια, χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, ζημιές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, πανάκριβη υγεία και πολλαπλασιασμός ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, ακριβοπληρωμένη για τα παιδιά τους, κ.λπ.). «Μας μιλούν καθημερινά για "ανάπτυξη", αυτοί που ζουν μέσα στα πλούτη από τη δική μας δουλειά», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε, επίσης, την απόγνωση που επικρατεί στους παραγωγούς ακτινιδίου και εσπεριδοειδών στην Αρτα, καθώς το ρωσικό εμπάργκο απειλεί να αφήσει αδιάθετο πάνω από το 60% της παραγωγής. «Απαντάμε ξεκάθαρα: Δεν πάει άλλο! Η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αγρότες δεν είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πόλεις, με την ανεργία και το πετσόκομμα του μεροκάματου, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με τα συνεχή λουκέτα στα μαγαζιά τους. Γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων(ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε ότι εδώ και καιρό το συνεπές αγροτικό κίνημα, τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό, είχε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούν για τους φτωχούς κτηνοτρόφους οι εντολές της ΕΕ για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων (σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια). «Τότε κατηγορηθήκαμε από διάφορους καλοθελητές, που έσπειραν τον εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους, ότι είμαστε κινδυνολόγοι και ότι φέρνουμε την καταστροφή», σημείωσε και συνέχισε: «Τα ίδια παπαγαλάκια λένε και σήμερα ότι όλα θα διορθωθούν και ότι θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις. Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ, συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καλούμε τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να βγάλουν συμπεράσματα μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών φτωχών περιοχών του νομού μας, κατάσταση που τους οδηγεί στην απόγνωση και την ακραία φτώχεια, που θα επιδεινωθεί με τη νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων».
Ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων(ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, με τη σειρά του, στάθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και στη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες: Μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια. Αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. «Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε. Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρεί την παραγωγή, που επιδοτεί το ξερίζωμα δυναμικών καλλιεργειών ή το θάψιμο αγροτικών προϊόντων. Οπως εξήγησε, το παραμύθι της διαπραγμάτευσης το χρησιμοποιούν κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά να «βγάλουν λάδι» την ΕΕ και να κρύψουν ότι τελικά συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική.
Επόμενος σταθμός στην αγωνιστική δράση, η εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που οργανώνεται στις αρχές Σεπτέμβρη στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας.

                                                             902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου