Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

H κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία


        ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
                                ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
             Ελ. Βενιζέλου 13- ΑΓΡΙΝΙΟ Τηλ.: (26410) 22 325
                                FAX : (26410)46 515

                                                               Αγρίνιο  13 - 8 -2014

                                 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία – ΟΜΕΔ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ( Σ.Σ.Ε.) με τροπολογία στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την, πριν δύο χρόνια, πράξη νομοθετικού περιεχομένου  της κυβέρνησης  που ουσιαστικά  καταργούσε το δικαίωμα  της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.
Έτσι η προσφυγή στη διαιτησία μπορούσε να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δυο μερών, εργοδοτών- εργαζομένων, όταν οι διαπραγματεύσεις για τις Σ.Σ.Ε. κατέληγαν άκαρπες. Οι εργοδότες αξιοποιούσαν  αυτή την απόφαση για να μην υπογράφουν Σ.Σ.Ε. και να εφαρμόζουν τις ατομικές.
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης στοχεύει ξεκάθαρα στο χτύπημα  των Σ.Σ.Ε. και τη δημιουργία εργασιακού μεσαίωνα  με μισθούς  511€ και 586€  μέσω των ατομικών συμβάσεων, δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα  για τους εργαζόμενους.
Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις και αποφάσεις  της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών  ομίλων, ντόπιων και ξένων, για τη μείωση του λεγόμενου «εργασιακού και μη εργασιακού κόστους».
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία  τους να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή  του υπουργείου εργασίας και της κυβέρνησης  και αγωνιστικά να διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή  Σ.Σ.Ε. με μισθούς, μεροκάματα  και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Το δίκαιο είναι με το μέρος μας και πρέπει να το διεκδικήσουμε.

                                           Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου