Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος για τις εξελίξεις στην Αργεντινή
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τοποθετήθηκε στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής και τη σχετική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το απόσπασμα:
«Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στην Αργεντινή είναι η χρεοκοπία και των δύο μοντέλων, στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος. Και βέβαια δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την υποκρισία τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ότι οι εξελίξεις στην Αργεντινή επιβεβαιώνουν τη δική τους επιλογή, το δικό τους μοντέλο, το οποίο όμως έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα βιώνουν καθημερινά ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δηλαδή τις συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης, της επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, συνθήκες οι οποίες βεβαίως δεν είναι προσωρινές, αλλά θα είναι μόνιμες και το επόμενο χρονικό διάστημα, στο διάστημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο όνομα της διατήρησής της. Όσο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων όσοι υπερασπίζονται το μοντέλο της Αργεντινής, γιατί μια τόσο πλούσια χώρα έχει τόσο φτωχούς ανθρώπους, έναν τόσο φτωχό λαό. Από αυτή την άποψη, μας προξένησε εντύπωση η αναφορά του κ. Βούτση ότι πρέπει να εκφραστεί αλληλεγγύη στην κυβέρνηση της Αργεντινή. Σε μία κυβέρνηση, η οποία κάνει αυτές τις επιλογές για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Αργεντινής και η οποία κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ευθύνες για τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνει ο λαός της.
Έτσι λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις -και στο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο μοντέλο της Αργεντινής- υπάρχει μία κοινή συνισταμένη: Η υπεράσπιση, είτε με τη μία μορφή είτε με την άλλη, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι’ αυτό υπάρχει κι αυτός ο τσακωμός, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ποιος καλύτερα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Και από αυτή την άποψη αδιαφορούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί και οι δύο αυτές επιλογές οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η μόνη διέξοδος για τους λαούς, τον ελληνικό λαό και το λαό της Αργεντινής και όχι μόνο, είναι να απαλλαγούν από τους δυνάστες τους, δηλαδή την αστική τάξη, τους εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι μπορούν να απαλλαγούν από το χρέος, από την ανεργία, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου