Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το «μπιφτέκι του σωλήνα» και η «κρεατομηχανή» εγκεφάλων



   
     Σε λίγο καιρό δε θα τρώμε μπιφτέκια από μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο, αλλά μπιφτέκια καλλιεργημένα στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα, έλεγε η «είδηση» που έκανε το γύρο των αστικών ΜΜΕ πριν λίγες μέρες. Από μια μεριά, έμοιαζε με την «είδηση» για τον βουλευτή που «έβγαλε εκτός Ελλάδας ένα εκατομμύριο ευρώ». Αποπροσανατολισμός, σαπουνόφουσκα για να παρακολουθείς προσηλωμένος, την ώρα που σου κλέβουν το πορτοφόλι. Δόλωμα της «κρεατομηχανής» εγκεφάλων. Βέβαια, μια διαφορά της ιστορίας με το «μπιφτέκι του σωλήνα» είναι ότι έχει σαφώς περισσότερα κωμικά στοιχεία από εκείνη με το βουλευτή (που τελικά δεν ήταν βουλευτής, αλλά επιχειρηματίας, άρα δεν συμβαίνει και τίποτα...)

Σκέτη λιχουδιά!



   Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για το «χάμπουργκερ του δοκιμαστικού σωλήνα», Ολλανδοί ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριο βλαστοκύτταρα δημιουργώντας λωρίδες μυικού ιστού, που, όπως βεβαιώνουν, με αγωνία προσμένουν οι καταναλωτές να ενσωματώσουν στη δίαιτά τους (αντικαθιστώντας π.χ. το μπιφτέκι από πολτοποιημένες οπλές ζώων, που σέρβιρε γνωστή πολυεθνική αλυσίδα γρήγορου φαγητού). Οπως φαίνεται, οι χώρες πρότυπα της ΕΕ, εκτός από ζωοτροφές με διοξίνες, τρελές αγελάδες, μολυσμένα λαχανικά και σκοπίμως μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης H5N1, θα παράγουν τώρα και κιμά από αυτούς τους εργαστηριακούς ιστούς, υπόλευκου χρώματος, που μοιάζουν με ...καλαμάρια. Για να μοιάζει κάπως το αποτέλεσμα με κρέας, θα αναμιγνύεται με αίμα και τεχνητό λίπος! Ομως, επειδή θα είναι σχεδόν άγευστο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, για να εντοπιστούν οι χημικές ουσίες που δίνουν γεύση στο κρέας, να παρασκευαστούν τεχνητά και να προστεθούν και αυτές. Αυτά ανακοίνωσε περιχαρής σε επιστημονικό συνέδριο στον Καναδά, ο καθηγητής Μαρκ Ποστ του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ (σ.σ. φοβερή σύμπτωση!). Εννοείται ότι για να μην αποσυντίθεται το συνθετικό κρέας ενδέχεται να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και μυκητοκτόνων.

Σύμφωνα με τον Ποστ, το συνθετικό κρέας θα μπορούσε να μειώσει κατά 60% την επιβάρυνση με αέρια του θερμοκηπίου από τα δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται. Αραγε ποια μελέτη αποδείχνει ότι το μεθάνιο που παράγεται από τα ζώα εκτροφής είναι ποσοτικά συγκρίσιμο με εκείνο που παράγεται από τους μικροοργανισμούς μεθανοσύνθεσης στην επιφάνεια της Γης, ή εκείνο που εκλύεται από τα βάθη των ωκεανών; Κατά τον Ποστ, σε 40-50 χρόνια η κατανάλωση κρέατος θα διπλασιαστεί και το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας (λες και σήμερα δεν είναι είδος πολυτελείας για δισεκατομμύρια ανθρώπων πάνω στη Γη και για κάποια επιπλέον εκατομμύρια, που προστίθενται από τότε που ξέσπασε η καπιταλιστική οικονομική κρίση). Η μέθοδός του ελπίζει (!) ότι θα αυξήσει σε 50% την ενεργειακή αποδοτικότητα της μετατροπής φυτικής πρωτεΐνης σε ζωική, από 15% που είναι σήμερα με τη συμβατική εκτροφή ζώων.


Τζάμπα πράμα!



  Πόσο θα στοιχίζει αυτό το θεσπέσιο «μπιφτέκι του σωλήνα», που σίγουρα έχει ανοίξει την όρεξη του αναγνώστη; Τα βλαστοκύτταρα πρέπει να τραφούν με αμινοξέα, πρωτεΐνες, λιπίδια, ορμόνες (...) και σάκχαρα, ώσπου να γίνουν λωρίδες μήκους δύο εκατοστών και πάχους ενός χιλιοστού. Για να έχουν οι μυικές ίνες σωστή ανάπτυξη, πρέπει να υποβάλλονται σε ...γυμναστική και αυτό γίνεται με επαναλαμβανόμενες ηλεκτρικές διεγέρσεις τους. Με άλλα λόγια οι συνθετικές ίνες εξαναγκάζονται να κάνουν έλξεις! Ετσι «το μόνο πρόβλημα» (όπως ακριβώς γράφτηκε) είναι το κόστος ενός «μπιφτεκιού του σωλήνα», που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 250.000 ευρώ!

Φαίνεται απίστευτο, ο αστικός Τύπος να βάζει τον αναγνώστη του να διαβάζει για το περίφημο «μπιφτέκι του μέλλοντος», για να του «σκάσει» πιο κάτω την απίστευτη αυτή τιμή, που γελοιοποιεί και από οικονομικής πλευράς το όλο εγχείρημα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το ολίσθημα, πέραν της προσπάθειας για αύξηση της κυκλοφορίας με κάθε τρόπο. Η δήλωση του Ποστ ότι αν βελτιωθεί η μέθοδος το κόστος θα γίνει πιο προσιτό, δεν αποτελεί δικαιολογία. Αποδεικνύει μόνο ότι, όπως η πλειοψηφία των ερευνητών στον καπιταλισμό, ψάχνει κι αυτός για χρηματοδότηση της έρευνάς του και στο πλαίσιο αυτό προσφέρει και τον απαραίτητο εντυπωσιασμό στα μίντια. Μάλιστα, ήδη βρήκε στο Βανκούβερ έναν καπιταλιστή - που θέλει να παραμείνει ανώνυμος - να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση της έρευνάς του με 330.000 δολάρια.


Πουλάνε «ληγμένα»

  
  Τα τραγελαφικά δημοσιεύματα του αστικού Τύπου για το «μπιφτέκι του σωλήνα», πέρα από τον αποπροσανατολισμό έχουν άλλες πολύ σημαντικές στοχεύσεις. Να υποβάλουν τη λαθεμένη εντύπωση ότι στο σημερινό τρόπο παραγωγής έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες παραγωγής τροφίμων και άρα χρειάζονται νέες ακόμα και ανορθόδοξες τεχνικές παραγωγής, ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες. Να εξοικειώσουν το λαό ότι πρέπει να πάρει απόφαση πως θα ζει με ελάχιστα, τρώγοντας κάθε σαβούρα που θα του σερβίρουν και να είναι και ευχαριστημένος, επειδή τάχα έτσι βοηθάει στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής τροφίμων, που μπορούν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας, αλλά αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται καθώς περιορίζονται από τον άναρχο τρόπο παραγωγής στον καπιταλισμό. Ταυτόχρονα, τεράστιες ποσότητες από τα παραγόμενα τρόφιμα σπαταλώνται ή αξιοποιούνται όχι για διατροφικούς σκοπούς, αλλά εκεί που οι καπιταλιστές θα βγάλουν το μεγαλύτερο κέρδος, με εξέχον παράδειγμα τη χρήση τροφίμων για παραγωγή βιοκαυσίμων. Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων λιμοκτονούν, δισεκατομμύρια υποσιτίζονται για να υπάρχουν και να ευημερούν τα μονοπώλια.
Τεχνικές για βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων πρέπει να αναζητηθούν και θα αναζητηθούν πιο αποτελεσματικά όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της πάρουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία, τα μέσα παραγωγής και τα εντάξουν στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, με κριτήριο τις σύγχρονες και εξελισσόμενες ανάγκες των ανθρώπων. 
Δεν χρειαζόμαστε και δε θέλουμε τα «πλαστικά» μπιφτέκια τους, ακόμα κι αν καταφέρουν να τα πουλάνε μια δεκάρα. 
Είναι αηδιαστικά και επικίνδυνα για την υγεία.

                                             Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ


1 σχόλιο:

  1. ΒΟΗΘΕΙΑ
    ΕΙΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ BLOG "tasos manifesto" .
    ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ...
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE , ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ...
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ "TASOS MANIFESTO"..
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ,
    ΕΙΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΠΛΟΚΟΣΦΑΙΡΑ...
    tasos manifesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή