Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

«Η δική μας φωνή δυνατά» αντήχησε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
«Βούλιαξε» η πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας από δεκάδες χιλιάδες λαού από όλη την Ελλάδα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και 1.000 σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, οργανώσεων και φορέων.


Με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας έστειλαν μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης της ζωής που τους ανήκει, μήνυμα αποφασιστικότητας για μια άλλη κοινωνία, όπου η εργατική τάξη θα απολαμβάνει τον πλούτο που η ίδια παράγει. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ήταν ένα συλλαλητήριο που αποτέλεσε ισχυρό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης.
Η συγκέντρωση αποτελεί παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες, για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, για την οργάνωση της αντεπίθεσης στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους. 
Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Να αποτελέσει η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος συνέχεια του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, να αξιοποιηθεί η δυναμική του για την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Κάθε αναμονή και εφησυχασμός δίνουν χρόνο στον αντίπαλο να οργανώσει καλύτερα την επίθεσή του.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι, επικεφαλής της Ένωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας, ο οποίος τόνισε ότι το ευρωπαίκό εργατικό κίνημα με την καθοδήγηση των ταξικών οργανώσεων και της ΠΣΟ, πρέπει να εντείνει τους αγώνες, να αντιπαλέψει την ανεργία, την επίθεση του κεφαλαίου στα διακαιώματα της εργατικής και να θέσει το ζήτημα ρήξης με την ΕΕ.   
Ο Νίκος Αγγέλου μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και φτωχοί αγρότες εργατιά και αγροτιά μια γροθιά για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, και για να έχουμε καλά και φθηνά τρόφιμα και να γεύεται ο λαός μας ελληνικά προϊόντα». Κάλεσε την αγροτιά, να συμμετέχει μαχητικά στους επόμενους αγώνες στα μπλόκα, μαζί με την εργατική τάξη. 
Ο Ηλίας Κούκουρας πρόεδρος του Σωματείου των «Τσιμέντων Χαλκίδας», σημείωσε ότι κλείνουν 18 μήνες στο δρόμο του αγώνα. Από τους 238 εργαζόμενους, έμειναν 80 ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις. Τόνισε ότι συνεχίζεται ο αγώνας και δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ακυρωθούν οι απολύσεις και επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.  
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, ο  Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Βασίλης Αρτεμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, ο οποίος μετέφερε τον απεργιακό χαιρετισμό των επί 13 μήνες αγωνιζόμενων εργαζομένων της Coca Cola, ενάντια στην εταιρεία σύμβολο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και ο  Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ, ο οποίος σημείωσε ότι «εβδομήντα σύλλογοι φοιτητών διαδηλώνουμε, στο πλευρό της εργατικής τάξης των γονιών μας και των αδελφών μας, θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα, να θέτουμε τις γνώσεις μας και την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού».  
Την κεντρική ομιλία στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Ανάμεσα στους χαιρετισμούς, ηθοποιοί διάβαζαν κείμενα μέσα από τα οποία ακουγόταν η «δική μας φωνή δυνατά»: Η φωνή του άνεργου πατέρα, η φωνή της γυναίκας που βρέθηκε στο δρόμο με την οικογένειά της, η φωνή του αυτοαπασχολούμενου που τον απειλεί με «ραβασάκι κατάσχεσης» το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, του μετανάστη από το Αφγανιστάν που βρέθηκε στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή, αφού στην πατρίδα του οι ιμπεριαλιστές διεξάγουν πόλεμο. Ακόμα η φωνή της νέας εργαζόμενης που δουλεύει ατελείωτες ώρες σε μία κερδοφόρα -για τα αφεντικά- επιχείρηση με άγνωστο το μέλλον για τη ζωή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου