Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Για τον οικονομικό προϋπολογισμό 2013 του Δήμου Μεσολογγίου


                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου για το 2013.
Η « Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε όχι με βάση μια λογιστική οπτική αλλά με συνολική, σφαιρική πολιτική άποψη τονίζοντας ότι ζούμε σε μια βαθιά , βαθύτατη καπιταλιστική κρίση και η τοπική διοίκηση έχει την τιμητική της όσο αφορά την πληρωμή αυτής της καταστροφής.
Ο προϋπολογισμός του δήμου έχει στενή σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 που είναι αντιλαϊκότατος,  πραγματική λαιμητόμος για εργαζόμενους , χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, μικρέμπορους, βιοτέχνες , δίνει τη χαριστική βολή σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, αθλητισμό, πολιτισμό. Εντάσσεται πλήρως στο επικαιροποιημένο Μακροπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης (ΜΠΔΣ) 2012-2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις για την τοπική διοίκηση. Συμβάλει στο πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Η στρατηγική του κεφαλαίου είναι η περίφημη ανταγωνιστικότητα που με τη σειρά της θα αποφέρει αύξηση κερδών με:

-μείωση εργατικού κόστους (φτηνά μεροκάματα)

-αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου αποκλειστικά για το κεφάλαιο (τεράστια ανεργία)

-αύξηση φορολογίας για το λαό ,φοροαπαλλαγές για κεφάλαιο

- ελάχιστα χρήματα αυτής της άδικης φορολογία επιστρέφοντα στο λαό (υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμός), ενώ μπόλικο τζάμπα χρήμα πηγαίνει στο κεφάλαιο (πενήντα τόσα δις δανείστηκε ο λαός πρόσφατα ένα μόλις δις για τις λαϊκές ανάγκες)

- νέοι φόροι , δημοτικοί φόροι ,αύξηση τελών, ανταποδοτικότητα.

Η πολιτική αυτή που υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου δεν είναι τωρινή , σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης, είναι η συνέχεια όλων των αντιδραστικών αλλαγών των προηγούμενων χρόνων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε.

Πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την πολιτική που διαπερνά και τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου μας γιατί:


1. Φέρνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές μετατάξεις, απαγόρευση προσλήψεων που με μαθηματική ακρίβεια επιταχύνουν την πορεία ιδιωτικοποίησης.
2. Σταδιακά μεθοδεύεται η οριστική απαλλαγή του κράτους για χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης με:
Α. ισοσκελισμό προϋπολογισμών για χρέη έως 31/12/2011 με δάνειο που θα πληρώσουν οι πολίτες φυσικά.
Β. με το «παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των
ΟΤΑ», που θα υποχρεώνει σε:
α) περιορισμό των δαπανών του δήμου μόνο στη μισθοδοσία και ανελαστικές δαπάνες,
β) υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων,
γ) επιβολή δημοτικών φόρων και τελών.

Η « Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό διαχείρισης της φτώχειας (που τελικά ψήφισε η δημοτική πλειοψηφία & ο κ. Πρεβεζάνος) και πρότεινε να καταρτιστεί ένας άλλος προϋπολογισμός με βάση και κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και να απαιτηθεί με κινητοποιήσεις και συνεχείς αγώνες 
να χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

                             Μεσολόγγι 21/12/2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου