Το Γενικό Επιτελείο Στρατού "απάντησε" στην Αγκυρα για τις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο ως εξής:
Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης προχώρησε σε μία πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση βράβευση των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων μαχητών που κατέστρεψαν σειρά τουρκικών αρμάτων κατά την εισβολή του 1974, έχοντας καταλάβει ένα τουρκικό άρμα Μ47 (πυροβόλο 90 χλστ.)!
Τα μοναδικά άρματα μάχης τη Εθνοφρουράς ήταν τα εκσυγχρονισμένα σοβιετικά Τ-34 του Β'ΠΠ!
Μέχρι το 2004 δεν είχε αναγνωριστεί κανένας μαχητής και καμία ηρωική πράξη από την Πολιτεία. Μόλις το 2004, τριάντα χρόνια μετά την τραγωδία, έγιναν οι πρώτες απονομές μεταλλίων για ηρωικές πράξεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (286 Μ/Κ ΤΠ) στην Κύπρο που κατέλαβαν ένα τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες τους. Στη συνεχεία οδήγησαν το άρμα και το ΤΟΜΠ κατά των τουρκικών τεθωρακισμέναν δυνάμεων και έσπειραν το όλεθρο!
Στις 15 Αυγούστου 1974, στην περιοχή της Σκυλλούρας, το πλήρωμα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων μαχητών, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι το άρμα τους εξακολουθούσε να φέρει τα τουρκικά διακριτικά, εισήλθε χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός του σχηματισμού Ίλης εχθρικών αρμάτων και κατέστρεψε επτά Μ47!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού σε καιρό πολέμου και ελάχιστα πληρώματα παγκοσμίως το έχουν καταφέρει. Τέσσερα αμερικανικά πληρώματα Μ1 Abrams στον Α' Πόλεμο του Κόλπου έχουν τέτοιο ρεκόρ, με όλα τα δεδομένα βέβαια υπέρ τους (αεροπορική υποστήριξη, υποστήριξη πυροβολικού, υπέρτερη τεχνολογία κλπ).
Μετά από δίωρη περίπου μάχη και αφού κατάφεραν να γλιτώσουν δύο φορές από συνδυασμένα πυρά τουρκικών Μ48 και Μ47, οι Ελληνες μαχητές απεμπλάκησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στην Επιλαρχία τους (21 ΕΑΝ), μαζί με το άρμα ανέπαφο.
Στη μάχη της Σκυλλούρας, κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντική καθυστέρηση στην τουρκική προέλαση, και έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνοκυπριακές δυνάμεις καθώς και σε αμάχους, να υποχωρήσουν προς τον ελεύθερο τομέα και να μην εγκλωβιστούν.
Οπως σημειώνει στο αιτιολογικό της απονομής του μεταλλείου το ΓΕΣ, οι πέντε άνδρες, μέλη της οικογενείας του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων, όχι μόνο επέδειξαν στον μέγιστο βαθμό γενναιότητα, ευρηματικότητα, και αποφασιστικότητα και μάλιστα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά απέκτησαν και το επίζηλο προνόμιο να είναι το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα άρματος που συμμετείχε σε αρματομαχία με εχθρικά άρματα επιφέροντας στον εχθρό βαριές απώλειες.
Το κυριευθέν τουρκικό άρμα Μ47, είχε αρχηγό πληρώματος τον τότε Έφεδρο Λοχία (ΤΘ) Κωνσταντίνο Δρόσο από την Αρτοτίνα Φωκίδας, κάτοικο Μεσολογγίου.
Το άρμα Μ47 μετά την κατάληψή του επισκευάστηκε και επανδρώθηκε από τους παρακάτω άνδρες της 21ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης (ΕΑΝ):
α. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος,
ως Αρχηγός.
β. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας,
β. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας,
ως Γεμιστής.
γ. Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος,
γ. Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος,
ως Οδηγός.
δ. Στρατιώτης (ΤΘ) Αποστόλου Ανδρέας,
δ. Στρατιώτης (ΤΘ) Αποστόλου Ανδρέας,
ως Συνοδηγός (Ελληνοκύπριος).
ε. Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας,
ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).
Η απονομή των μεταλλείων έγινε με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Όπλου των Τεθωρακισμένων/Ιππικού.
ε. Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας,
ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).
Η απονομή των μεταλλείων έγινε με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Όπλου των Τεθωρακισμένων/Ιππικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου