Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Ρωσικό μεταγωγικό με 93 επιβαίνοντες συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα

Μέλη της φημισμένης χορωδίας «Ensemble Alexandrov» τα περισσότερα θύματα





   Ένα αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) με 93 επιβαίνοντες συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις ακτές του Σότσι.
   Το αεροπλάνο συνετρίβη 20 λεπτά μετά την απογείωσή του χωρίς να εκπέμψει κανένα σήμα κινδύνου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων, ενώ σύμφωνα με πρακτορείο «ΙΤΑΡ ΤΑΣ», έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων επιβαινόντων.
   Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής και ότι ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνεται αδιαλείπτως για την πορεία των ερευνών και ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τεχνικό πρόβλημα ή λάθος χειρισμό και αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
  Το Τουπόλεφ-154 είχε απογειωθεί από το αεροδόμιο Chkalovsky της Μόσχας, με οκτώ μέλη πληρώματος και 76 επιβάτες με προορισμό βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας και είχε σταματήσει στο Σότσι για ανεφοδιασμό.




   Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της «Ensemble Alexandrov», της φημισμένης χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της χορωδίας, Βαλέρι Χαχίλοφ, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης. Όλοι οι επιβάτες πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην αεροπορική, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

           Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για τα αίτια

   Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής.
   Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να «συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του TU-154 στο Σότσι», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους Ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία.


    Υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας: «Όλα τα πιθανά αίτια εξετάζονται»


   Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, έφτασε στο Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154. Στον Σοκόλοφ έχει ανατεθεί η προεδρία της επιτροπής που συγκροτήθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

     «Όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής θα εξετασθούν» επισήμανε ο Σοκολόφ, επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.
    Τα μαύρα κουτιά «δεν έχουν δυστυχώς βρεθεί» εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο.

              Συνεχίζονται οι έρευνες

   Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας. Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.
   «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.
   Προς το παρόν 10 σοροί έχουν περισυλλεγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα» σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.
   Την ίδια ώρα τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «σάρωμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.
   Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κοναντσένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση, αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.
   Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983. Η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
   Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος έχοντας περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.
   Στη Ρωσία η 26η Δεκέμβρη έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του στο μουσικό φωτό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα του βορρά, την Αγία Πετρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου