Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μονομαχία στη Βαλτική ανάμεσα στο ρωσικό Su-24M και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook



Του Αλεξάντρ Χραλένκο, πολιτικού σχολιαστή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία Σήμερα»

              
Μονομαχία στη Βαλτική ανάμεσα στο ρωσικό Su-24M και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook

    Στις 14 Απριλίου, κατά την διάρκεια της «απευθείας γραμμής», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε σ' ένα τραγούδι του Κόκκινου Στρατού, που έλεγε «απ' την ταϊγκά ως τις βρετανικές θάλασσες, ο στρατός μας είναι πιο ισχυρός απ όλους», τονίζοντας ότι η πολεμική βιομηχανία ανταποκρίνεται πλήρως στις κρατικές παραγγελίες.
   Την ίδια ακριβώς μέρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε από το Ουλάν Μπάτορ τα εξής: ««Παρατηρούμε, μια πρωτοφανή από το τέλος του ‘Ψυχρού Πολέμου', στρατιωτική δραστηριότητα, και παρουσία του ΝΑΤΟ στην λεγόμενη Ανατολική του πτέρυγα, που έχει στόχο να ασκήσει στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις στην Ρωσία για να την αναχαιτίσει. ¨Όλα αυτά συνοδεύονται και από μία επιθετική προπαγανδιστική καμπάνια που έχει στόχο να δαιμονοποίησει τη Ρωσία». Οι ρώσοι πολιτικοί επανειλημμένα, έχουν επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
   Στις 14 Απριλίου το αμερικανικό Πεντάγωνο, διαμαρτυρήθηκε, ισχυριζόμενο ότι πιλότοι της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν επίθεση προσομοίωσης εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού Donald Cook στην Θάλασσα της Βαλτικής. Σύμφωνα με τους αμερικανούς ναύτες, αεροσκάφη Su-24M πέταξαν αρκετές φορές σε ύψος χαμηλότερο της γέφυρας του πλοίου και σε απόσταση 9 μέτρων από το πλοίο. Μάλιστα το Donald Cook έπλεε σε διεθνή ύδατα.
   Στις 13 Απριλίου ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνστ, επεσήμανε τα εξής: «Το συμβάν αυτό, είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τους επαγγελματικούς κανονισμούς των ενόπλων δυνάμεων, που ενεργούν σε ελάχιστη απόσταση ο ένας απ' τον άλλον, σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο. Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε ειρηνική περίοδο πρέπει να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας και των διεθνών κανονισμών και να γίνεται με τον δέοντα σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων χωρών όπως και της ασφάλειας των άλλων αεροσκαφών και πλοίων». Οι αμερικανοί επικαλέστηκαν, ακόμη και την σοβιετο-αμερικανική συμφωνία της δεκαετίας του 1970 που αφορούσε την αποτροπή συμβάντων στην ανοιχτή θάλασσα.
   Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ, ανταπαντώντας είπε, ότι οι ρώσοι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, πραγματοποιούσαν πτήση στην θάλασσα της Βαλτικής τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας.
   Ποιος είναι λοιπόν πιο επιθετικός στην Ευρώπη γενικά και στην Βαλτική ιδιαίτερα; Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ;

    Η αντίσταση της Ρωσίας είναι ανάλογη με τις απειλές

   Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να αποδείξει πόσο επικίνδυνες είναι οι ενέργειες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Θάλασσα της Βαλτικής, όπου στις 11 και 12 Απριλίου, ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24M πέταξαν περισσότερες από 20 φορές πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη (EUCOM), ανακοίνωσε ότι παρόμοιες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν λάθη στους υπολογισμούς και να οδηγήσουν σε συμβάν με σοβαρούς τραυματισμούς ή σε θάνατο.
   Και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει σαφές, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους αμερικανούς τα βομβαρδιστικά Su-24M που πετούσαν χωρίς να είναι οπλισμένα με βόμβες και πυραύλους, ή το ελικόπτερο ΚΑ-27 που έβγαζε φωτογραφίες; Σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να πεθάνει κανείς μόνο από φόβο.
   Εάν κοντά στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, πραγματοποιεί ασκήσεις ένα ξένο αντιτορπιλικό που μεταφέρει πυραύλους «Τόμαχοκ» (56 έως 96 τον αριθμό με συμβατική και πυρηνική γόμωση), που βρίσκεται σε ομάδα πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, αυτό είναι αναμφίβολα πρόκληση. Η εμφάνιση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή όπου πραγματοποιούνταν οι ασκήσεις ήταν αναμενόμενη. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι (επιφανείας και υποβρύχιοι) με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και ο Πολεμικός Στόλος της Ρωσίας, και όντως δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσουν μια τέτοια απειλή.
   Δύο ημέρες διελεύσεων μοιάζουν με πρόγραμμα που έχει στόχο να μελετήσει τις δυνατότητες της αντιαεροπορικής άμυνας του αντιτορπιλικού Donald Cook, σε διαφορετικά ύψη και κατευθυντήριες γωνίες. Κρίνοντας με βάση την νευρική αντίδραση του Πενταγώνου, οι ρώσοι πιλότοι, ενήργησαν καθόλα επαγγελματικά, ενώ το πλήρωμα του αντιτορπιλικού όχι και τόσο επαγγελματικά.
   Πιθανόν, κάποιοι να νόμισαν ότι το βομβαρδιστικό Su-24M, που πραγματοποίησε ειρηνικού χαρακτήρα προσεγγίσεις συνοδείας του αντιτορπιλικού, έκανε προετοιμασίες για να καταφέρει πλήγματα με βόμβες και πυραύλους. Γι αυτό το λόγο, οι αμερικανοί ναύτες πρέπει απλά να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους ρώσους πιλότους, αφού ασκήσεις χωρίς αντιπαράθεση με τον εικονικό εχθρό (συνήθης πρακτική του ΝΑΤΟ) είναι μια θλιβερή προσομοίωση της πραγματικής πολεμικής κατάστασης, μια απομίμηση της μαχητικής ετοιμότητας.
   Μεταξύ των άλλων, δεν συνέβη τίποτα το ασυνήθιστο στους ουρανούς πάνω από την Βαλτική. Στα χρόνια του "Ψυχρού πολέμου", παρόμοιες καταστάσεις υπήρχαν συχνά. Και τα αμερικανικά αεροπλάνα, με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιούσαν διελεύσεις πάνω από τα σοβιετικά πλοία.    Απλά στα χρόνια που οι ρώσοι δεν αντιστεκόντουσαν στο κακό με τη βία, τα πληρώματα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, χαλάρωσαν λιγάκι. Τώρα όμως έχουν την ευκαιρία να συνηθίσουν στις φυσιολογικές συνθήκες και στον φόρτο δουλειάς. Άλλωστε το αμερικανικό αντιτορπιλικό είναι αυτό που κάνει ασκήσεις σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, και όχι το Su-24M που κάνεις ελιγμούς στον Κόλπο του Μεξικού.
   Οι Αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν όλο το δικαίωμα να ελέγχουν τις θαλάσσιες περιοχές κοντά στα σύνορα της. Και όσο πιο πολύ προσεγγίζουν τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τόσο πιο χαμηλά θα πετούν πάνω από τα καταστρώματα τους τα Su-24M, τόσο πιο σκληρή θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας. Και όσον αφορά την πρόταση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι να ενταθεί η αντιπαράθεση.

             Μη προσεκτική αποφασιστικότητα
   

    Το αμερικανικό αντιτορπιλικό αφού κατέπλευσε στην Πολωνία και στις 11 Απριλίου απέπλευσε από το λιμάνι Γκντίν για να συμμετάσχει σε ναυτικά γυμνάσια στην Βαλτική με την ονομασία Atlantic Resolve (Ατλαντική αποφασιστικότητα). Ωστόσο πλησιάζοντας τα ρωσικά σύνορα πρέπει κανείς να δείχνει αποφασιστικότητα που να είναι προσκετική και σταθμισμένη. Κι όμως το USS Donald Cook, είναι αντιτορπιλικό τέταρτης γενιάς, και έχει ως βασικό του οπλισμό πυραύλους «Τόμαχοκ» με αυτονομία πτήσης που φθάνουν τα 2500 χιλιόμετρα.
   Εάν η «Ατλαντική αποφασιστικότητα», προεκτείνεται σε τέτοιο βάθος τότε, η Ρωσία έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση (αφού έλαβε υπ όψιν της το γιουγκοσλαβικό και λιβυκό σενάριο στρατιωτικής χρήση των πυραύλων «Τόμαχοκ»).
   Το USS Donald Cook ανήκει στην 22η μοίρα της Διοίκησης του αμερικανικού Στόλου και αγκυροβολεί στην ναυτική βάση «Ρότα» της Ισπανίας. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση του κοντά στις ρωσικές ακτές την άνοιξη του 2014, οι δυσαρεστημένοι με την προσάρτηη της Κριμαίας στη Ρωσία, αμερικανοί αποφάσισαν να δείξουν τη σημαία τους κοντά στα παράλια της Κριμαίας. Στις 12 Απριλίου του 2014 στην Μαύρη θάλασσα ένα μαχητικό βομβαρδιστικό Su-24M πραγματοποίησε αρκετές διελεύσεις πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.
   Τότε είχε μεταδοθεί ως είδηση ότι το σύστημα ραντάρ «Χίμπινα» που διαθέτει το Su-24M είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα το πλήρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού Donald Cook.
   Το μαχητικό βομβαρδιστικό Su-24M, με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας (η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ είναι Fencer) μπορεί να καταφέρει πλήγματα με βόμβες και πυραύλους σε χερσαίους στόχους και στόχους επιφανείας, κάνοντας χρήση μιας ευρείας γκάμας πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας και πυρηνικών πυρομαχικών.
   Οι ένοπλες δυνάμεις τη Ρωσίας διαθέτουν περισσότερα από 200 εκσυγχρονισμένα Su-24M /Μ2 και 79 Su-24MΡ (κατασκοπευτικό), τα οποία σταδιακά αντικαθιστούν τα μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34. Ωστόσο δεν είναι ο συνολικός αριθμός και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός όπλου, που ευθύνονται για τις συστηματικές, μη φιλικές συναντήσεις του ρωσικού Su-24M και του αμερικανικού αντιτορπιλικού Donald Cook στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ρωσική Ομοσπονδία.
   Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται πως η αμερικανική ηγεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να δικαιολογήσει την υπέρμετρη στρατιωτική παρουσία της στην Ευρώπη, ενώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί επίμονα να βρει εχθρούς, για να δικαιολογήσει το παράλογο της ύπαρξης του.

Πηγή: www.ria.ru

αναδημοδίευση από Greece-Russia2016.gr

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου