Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Στο δρόμο του συμβιβασμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τρεις μήνες μετά την κυβερνητική εναλλαγή η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το πώς θα κινηθεί, αφού δηλώνει ότι «θα διαχειριστεί την ακραία φτώχεια» και ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάκτηση των απωλειών τους!! Ταυτόχρονα καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, «εγκαίρως και στο ακέραιο» προς Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, για ένα χρέος που δεν είναι του λαού και «προσπαθεί να πετύχει έναν ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ»!
Σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουμε ότι:

 • Η δίκαιη επαναφορά των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, δεν αφορά το σύνολο των διαθέσιμων και των απολυμένων και επιπλέον ο αριθμός των επαναπροσληφθέντων αφαιρείται από τις 15 χιλιάδες προϋπολογισμένες προσλήψεις. 
 • Αρνείται να ξεπαγώσει ακόμα και αυτές τις μισθολογικές ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια), αρνείται να ικανοποιήσει ακόμα και τη χορήγηση του δώρου του Πάσχα, αλλά την ίδια στιγμή δίνει 500 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ για εξοπλιστικά προγράμματα και άλλα 45 εκατ. για εξοπλισμούς στη Λόκχιντ κ.α.
 • Βαφτίζει την πληρωμή από το λαό των «μνημονιακών» χαρατσιών "πατριωτικό καθήκον", ενώ διατηρεί τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Με το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, διατηρεί όλο το προηγούμενο αυταρχικό πειθαρχικό πλαίσιο. Διατηρεί τη διάταξη ότι ένας Δημόσιος Υπάλληλος δεν μπορεί να αμφισβητεί το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους!, «την αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας» κ.α. 
 • Παγώνει την αξιολόγηση με τη μορφή που προωθήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να φέρει όμως μια άλλη, κι αυτή τιμωρητική, αφού θα συνδέεται με το μισθό, την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή εξέλιξη (δηλώσεις Γ. Κατρούγκαλου).
 • Κρύβει ότι έχει αποδεχτεί και διατηρεί τη μεγάλη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, τη ληστεία στα ταμεία από το PSI, ενώ προωθεί «αντικίνητρα» σε κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση, ληστεύει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω repos. Στο στόχαστρο βρίσκονται ξανά οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, η αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμα και για παλιούς ασφαλισμένους. Η κατάσταση στην υγεία είναι τραγική, στην κυριολεξία γιατρεύεται όποιος έχει να πληρώσει!
Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ), για την οποία είναι «λίγοι» οι 8 μήνες για να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά «αρκετοί» για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και που ενώ προεκλογικά θα έδιωχνε την Τρόικα και τα μνημόνιά της, μετεκλογικά έχει αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει ο αντιλαϊκός & «μνημονιακός» Καλλικράτης.
 • Πρώτο της μέτρο να θυμίσουμε, γιατί είναι και επίκαιρο, ήταν η παραχώρηση γραφείων στη Χρυσή Αυγή, απορρίπτοντας την πρόταση του Δ.Σ., (στην πρώτη συνάντηση), να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση και παροχή στη ναζιστική εγκληματική αυτή οργάνωση.
 • Ψήφισε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατά 90% ήταν αυτός του κ. Σγουρού και μέχρι σήμερα, 8 μήνες μετά, συνεχίζει να τον υλοποιεί. 
 • Συμμετέχει ως συμπράττων φορέας σε όλα τα ευρωενωσιακά πρόγραμμα, που προωθούν την κατάργηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την εποπτεία των αμαρτωλών ΜΚΟ, που φανεροί χρηματοδότες τους είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως το Ίδρυμα Λάτση, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση, Τράπεζες, οι ΑΧΕΠΑ και άλλα «ευαγή» ιδρύματα.
 • Στις 27-2-15 δύο αντιπεριφερειάρχες ο Γιώργος Γαβρίλης του Πειραιά και ο Τάκης Χατζηπέρος των Νήσων καλωσόρισαν την πολεμική αρμάδα του ΝΑΤΟ, που κατέπλευσε στον Πειραιά και ευχήθηκαν στους επιτελείς τους καλή δύναμη!!!
 • Προχωράει στην ολοκλήρωση των έργων στο Γραμματικό έχοντας προβλέψει 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ ταυτόχρονα αναβάλει την κατάρτιση ολοκληρωμένου Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. 
 • Έδωσε απλόχερα 200.000 € για να γίνει μια θεωρητική μελέτη για την παιδική φτώχεια χωρίς πρακτική αξία, χωρίς να δίνεται από αυτά ούτε ένα ευρώ, γι’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
 • Προωθεί την ανάπτυξη των Κοινωνικών συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) που όπου έχουν εφαρμοστεί π.χ. Δήμους οδήγησαν ουσιαστικά σε πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. 
 • Συνεχίζει το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίηση του Παραλιακού μετώπου εγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ». 
 • Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που έχει σαν αποτέλεσμα να την ακριβοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μέσω ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής Αιολικών Σταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 • Παραχωρεί το κλειστό ΚΤΕΟ Μάνδρας σε ΜΚΟ. 
 • Πρόσφατα αποφάσισε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδας για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές. Προχώρησε πρώτη ανάμεσα στους πρώτους, πριν καν δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (20 Απρίλη 2015), που υποχρεώνει όλους τους Οργανισμούς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.
 • Υλοποιώντας τον αντιλαϊκό και «μνημονιακό» Καλλικράτη προχωρά στη δημιουργία Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα αξιοποιήσει τα αποθεματικά της Περιφέρειας (???) και θα προωθήσει την «επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη». Θυμίζουμε ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν σκοπό να περάσουν κομμάτια υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αντικαθιστώντας το ρόλο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, θέτοντας το προσωπικό της στο περιθώριο και ανοίγοντας το δρόμο για νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. 
 • Για αντιπλημμυρικά έργα, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών δεν αποφάσισε τίποτα. Για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης ούτε λόγος, δεν φέρνουν κέρδη δεν είναι επιλέξιμα έργα!
 • Είναι όμως επιλέξιμα για την Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η ιδιωτικοποίηση: α) της καθαριότητας σε υπηρεσίες όπως το Περιφερειακό Ταμείο, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, β) του πρασίνου σε Πεδίο Άρεως & Αττικό Άλσος, του καθαρισμού των νησίδων κ.α. (μάλιστα πριν το δώσει στους ιδιώτες θα κάνει κι έναν εθελοντικό καθαρισμό την Κυριακή 26 Απρίλη), γ) της ασφαλτόστρωσης, της φωτεινής σηματοδότησης κλπ, που όλα αναθέτονται σε εργολάβους!!
 • Παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες της δυστυχίας των μεταναστών, μην έχοντας «ψελλίσει» ούτε μια κουβέντα για την εχθρική στάση και τις συνθήκες της Ε.Ε. που ξεριζώνει και κρατά όμηρους στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες.
 • Προχωράει σε αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων, «κλείνει τα μάτια» σε χρόνια αιτήματα μετακίνησης συναδέλφων, συνεχίζει να μη διεκδικεί λύση σε οξυμμένα προβλήματα των υπαλλήλων όπως καθαριότητα των υπηρεσιών, αναβάθμιση κτιριακού και τεχνικού εξοπλισμού, υποστελέχωση των υπηρεσιών, μη πληρωμή υπερωριακής και νυχτερινής εργασίας, αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων.
Απέναντι σ’ αυτό το πλαίσιο η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου στέκεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού δείχνει στάση αναμονής κι ανοχής στην νέα Περιφερειακή Αρχή ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες στους συναδέλφους ότι έτσι μπορεί να βρεθεί λύση. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και σε ζητήματα που υπήρξε συμφωνία στο Δ.Σ., απέφυγαν να κυκλοφορήσουν τις σχετικές ανακοινώσεις όπως για τις αυθαίρετες μετακινήσεις, για την εμπλοκή της Περιφερειάρχη στη λειτουργία του Συλλόγου και των παρατάξεων και δεν κυκλοφόρησαν την ανακοίνωση για τη σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας. για τη διαχείριση της περιουσίας της Περιφέρειας κ.α. Αυτός είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με την νέα Περιφερειακή Αρχή! 

Όμως αυτό που είναι πιο ενδεικτικό της συμβιβαστικής λογικής, είναι ότι δεν οργανώνουν την πάλη του Συλλόγου για την ανάκτηση των απωλειών, που είχαμε τα τελευταία χρόνια! Σήμερα έχουμε ανάγκη από συνδικαλιστές και κίνημα που θα διεκδικεί την αναπλήρωση των απωλειών και δε θα συμβιβάζεται με τα ψίχουλα και το "έχει ο Θεός", που θα συγκρούεται με τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ε.Ε. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για την πραγματική ρήξη με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι τη ρήξη που μπορεί να προκύψει, ως ατύχημα! γιατί δεν ευοδώνεται η διαπραγμάτευση προς όφελός της. Για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, ώστε να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Υπάρχουν σήμερα όλες οι υλικές προϋποθέσεις, για μια τέτοια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

                                                         22-4-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου