Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Αιτωλοακαρνανία…




Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου/ Πηγή: EUROKINISSI
    Ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας. Παρατηρώντας το πλούσιο ανάγλυφό του, διαπιστώνει κανείς πως διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν καλαίσθητο πίνακα ζωγραφικής. Βουνά, κάμπους, λίμνες, ποτάμια, δαντελωτές ακρογιαλιές, παρθένα δάση. Ένας τόπος ιδανικός για φυσική, αλλά και για «φυσιολογική» ζωή.
     Στο ανατολικό άκρο, «ακουμπάει» στον πατραϊκό κόλπο , η όμορφη Ναύπακτος με το γραφικό της λιμανάκι, «υπό την προστασία» του Ενετικού Κάστρου. Ανεβαίνοντας προς το ορεινό της τμήμα, την ξακουστή ορεινή Ναυπακτία, μαγεύεσαι αντικρίζοντας τα πανέμορφα χωριουδάκια, κουρνιασμένα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές. 
    Ταυτόχρονα, νιώθεις ένα σφίξιμο, βλέποντας τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, άναρχα τοποθετημένες, σε φαλακρές κορυφογραμμές. Κάτω από αυτές, μεγάλες χαρακιές από μπουλντόζες, που άνοιξαν δρόμο όπως και όπου βόλευε τους εργολάβους, οι οποίοι τοποθέτησαν τις τεράστιες αυτές φτερωτές, για λογαριασμό των εμπόρων της αιολικής ενέργειας. Θα αναρωτηθεί κανείς: πού είναι το κακό αφού η πράσινη ενέργεια δεν ρυπαίνει; Το κακό είναι ότι η με οποιαδήποτε χρώμα ενέργεια, είναι εμπόρευμα στα χέρια άπληστων για το κέρδος εμπόρων. Πωλείται πανάκριβα στα νοικοκυριά κάτω του κόστους στους μονοπωλιακούς ομίλους. Όσα δε νοικοκυριά, αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το κοινωνικό αγαθό, τους κόβεται!
  Το Μεσολόγγι με την ξακουστή και γενναιόδωρη λιμνοθάλασσα αχνοφέγγει, θυμίζοντας τον τίτλο του ως «λίκνο της ελευθερίας». Η λιμνοθάλασσα παράγει τεράστιο πλούτο. Άριστης ποιότητας ψάρια, αυγοτάραχο παγκόσμιας φήμης και «βουνά» από αλάτι. Δυστυχώς όλον αυτό τον πλούτο, τον νέμονται λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, ισχυροί του χρήματος ή ημέτεροι. Οι Μεσολογγίτες δε, παρηγορούνται με τις ηρωικές, ιστορικές τους αναμνήσεις.
    Ανάμεσα στα δύο μεγάλα ποτάμια του νομού (Αχελώος και Εύηνος), δεσπόζει  ένας τεράστιος, καταπράσινος και πολλά υποσχόμενος, από παραγωγική άποψη, κάμπος. Ακόμη και από τους λίγους μεγαλοαγρότες που καλλιεργούν, ακούει κανείς να λένε πως καλλιεργούν μόνο και μόνο για να πληρούν τις προϋποθέσεις επιδότησης, αλλιώς από μόνη της η καλλιέργεια δεν αποδίδει. Και γι’ αυτό έχει φροντίσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της «καλής» Ε.Ε με τις ελληνικές κυβερνήσεις, που υπόσχονταν χρυσά κουτάλια και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, για τα προϊόντα μας. Τελικά γίναμε εμείς πελάτες τους!
   Τα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα φέτος είχαν καλή και ποιοτική απόδοση σε λάδι και βρώσιμες ελιές. Οι παραγωγοί πίστεψαν προς στιγμήν πως θα πάρουν μία οικονομική ανάσα, αλλά οι έμποροι και οι μεσάζοντες, κατάφεραν με τα τερτίπια τους, να ρίξουν τις τιμές στο μισό συγκριτικά με πέρυσι  και σε συνδυασμό με την πανδημία, που πολλές βρώσιμες ελιές έμειναν απούλητες, οι παραγωγοί βρέθηκαν πάλι διασωληνωμένοι! 
    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με γρήγορες και αδιαφανείς διαδικασίες, «φύτρωσαν» στον κάμπο του Ευηνοχωρίου και δύο εργοστάσια βιορευστών. Έτσι για να συμπληρωθεί η «πράσινη ενέργεια» !
   Αγρίνιο, η μεγαλύτερη πόλη του νομού, με αγροτικό, εργατικό αλλά και αντιστασιακό κίνημα. Χαρακτηριστικοί, οι αγώνες των καπνεργατών. Κάποτε έσφυζε από ζωή, αλλά από τότε που η Ε.Ε έδωσε εντολή να σταματήσει η καλλιέργεια καπνού, για το καλό της υγείας των κατοίκων, επικρατεί ησυχία. Οι αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους και μετανάστευσαν εντός και εκτός Ελλάδας, κυνηγώντας το μεροκάματο. Παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε, δια των ελληνικών κυβερνήσεων, φρόντισε έτσι ώστε οι καπνιστές να βρίσκουν άφθονα τσιγάρα πολυεθνικών εισαγωγικών εταιρειών. 
    Η αγροτική παραγωγή, όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ότι είναι πολύ κάτω των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Πολλές έφορες και παραγωγικές εκτάσεις, είναι καλυμμένες με φωτοβολταϊκά .
   Επίσης φαίνεται πάλι πολύ καθαρά, πως με διαφορετικά οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, η παραγωγή μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη. Αυτή η οργάνωση που ακούει στο όνομα σοσιαλιστική- κομμουνιστική, με τον κεντρικό και επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα της κάλυψης των λαϊκών αναγκών της περιοχής, αλλά θα υπάρξει υπερπληθώρα αγαθών που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών, των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, καθώς και για εξαγωγές.
  Έτσι, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολτκαϊά, θα τοποθετηθούν κατάλληλα ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, τα εργοστάσια καύσης βιορευστών δεν χρειάζονται, ο πλούτος της λιμνοθάλασσας, αφού πρώτα προστατευτεί η ίδια, θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλου του λαού. Και το κυριότερο, θα φύγουν από τη μέση τα παράσιτα, που νέμονται τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες!
    Στον νομό υπάρχει επίσης αναπτυγμένη κτηνοτροφία. Με τα περισσότερα αιγοπρόβατα απ’ όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα πάνω από 1.000.000. Σε αυτόν τον τομέα απασχολούνται πολλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι τώρα με την πανδημία, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4 Ευρώ. Πολλά θα τους μείνουν αδιάθετα και επιπλέον δεν θα πάρουν ούτε το βοήθημα των 800 Ευρώ
   Επίσης τα 800 ευρώ δεν φαίνεται να τα παίρνουν, ούτε οι εργάτες που απολύθηκαν από τις ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε Αστακό, Μύτικα και Αμβρακικό. Ο λόγος, η ασφάλιση στον ΟΓΑ! Όσο για αστυνομικούς και πυροσβέστες, αυτοί δεν το δικαιούνται κι ας βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους να εφαρμόζουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Όσο για τα μέτρα προστασίας; Αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, στεγάζεται σε ένα πεπαλαιωμένο κτίριο, με μικρά γραφεία, όπου συγχρωτίζονται πολλοί αστυνομικοί και με κρατητήρια, σκέτη υγειονομική βόμβα!
   Στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και στο Αγρίνιο, υπάρχουν πολλοί οικισμοί, αλλά και καταυλισμοί Ρομά. Σε αυτούς δεν έχει φτάσει ακόμη κανένα μέτρο προφύλαξης. Πώς να φτάσει άλλωστε, αφού η Δημόσια Υγεία στον νομό, είναι ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα δύο νοσοκομεία, Μεσολογγίου και Αγρινίου, είναι υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποδομή και υλικό. Παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός από ασθενείς διαφόρων παθήσεων καθημερινά. Σε συνθήκες πανδημίας και αν υπάρξει έξαρση, φανταζόμαστε τι θα γίνει! 
   Στα νοτιοδυτικά του Νομού, όπου βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, σχηματίζονται όμορφες παραλίες, που κατά καιρούς, τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί παράγοντες, τις παζαρεύουν σε διάφορους Εμίρηδες. Εκεί βρίσκεται και το ιδιωτικό λιμάνι «Πλατυγυάλι» στο οποίο ελλιμενίζονται τακτικά Αμερικανονατοϊκά καράβια στο πήγαινε έλα τους προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Λίγο πιο κάτω η Αμερικανονατοϊκή βάση του Ακτίου που μαζί με τον Άραξο αποτελούν πολεμικούς στόχους σε περίπτωση γενικευμένης εμπλοκής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που καταδυναστεύουν την Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά προκαλούν εύλογη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
            Υπάρχει όμως αντίδοτο
    ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ 
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ

του Κώστα Δρόσου
παρασημοφορημένου με το «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων», για τη δράση του στην Κύπρο τις μέρες της εισβολής 
αναδημοσίευση από Αlt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου