Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Το σωματειο ιδιωτικών υπαλλήλων για την 15η Απρίλη- μέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ- και την Κυριακή αργία.

Διήμερο δράσεων από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου ...


 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Οι εργαζόμενοι στα super market όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση. Εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριο τους, έχασαν τα ρεπό τους, συμπιέστηκαν δικαιώματα ενώ η κυριακάτικη εργασία έχει μπει σε μια φόρμα μονών-ζυγών όπως στον δακτύλιο, αφού τη μια Κυριακή εργάζονται και την άλλη όχι.



Οι όμιλοι των super market αφού κατέγραψαν ρεκόρ τζίρου αυτές τις ημέρες, προχώρησαν σε ελάχιστες προσλήψεις 45ημερών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αύξησης της κερδοφορίας τους, στις συνθήκες της πανδημίας. Η διεύρυνση του ωραρίου συνδυάστηκε με παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε ελαστικά παραμένει στα γνωστά 4ωρα-6ωρα καθώς οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν σε 8ωρες, ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν καταγράφονται.



Τα παραπάνω δύο στοιχεία τα αναφέρουμε για έναν λόγο:



 Αρκετά από τα μέτρα της κυβέρνησης που ήρθαν λόγω της πανδημίας, ήταν έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα της. Τα δοκιμάζει σήμερα και τεστάρει παράλληλα αντιδράσεις.



Η μέρα δράσης στις 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους στα super market που αποφασίζουν αυτή τη στιγμή αρκετά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα επικεντρώνουν στα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.



Να βγάλουν από το μυαλό τους αν θεωρούν πως θα ξεχάσουμε την Κυριακή αργία, αν σκέφτονται τη μερική ή ολική απελευθέρωση της.



Το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, παραμένει στο προσκήνιο.





       Τα  Δ.Σ
Αγρίνιο 12/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου