Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσολογγίου για την "δια περιφοράς συνεδρίαση" του Δημοτικού Συμβουλίου


Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου για τα μέτρα πρόληψης επιδημίας από ...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά την αποψίλωση αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων και την μεταφορά τους σε επιτροπές όπου αντιδημοκρατικά οι δημοτικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο, παρότι κατά κανόνα αποτελούν την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου,με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα συζητήθηκε και στη - με τηλεδιάσκεψη - συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, προβλέπεται ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις των ΔΣ, μπορεί να γίνονται ακόμα και με τους μισούς δημοτικούς συμβούλους.
Πώς γίνεται η προστασία της δημόσιας υγείας στον τομέα που αναλογεί στα Δημοτικά Συμβούλια και την Τοπική Διοίκηση, να μη μπορεί να υπηρετηθεί από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων αλλά μόνο από τους μισούς;
Η Λαϊκή Συσπείρωση  μπορεί να αποδεχθεί την δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του ΔΣ, μόνο για θέματα που είναι απαραίτητα, αφορούν τον κορονοϊό ή τη μισθοδοσία των εργαζομένων. 

        Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε να περάσουν αποφάσεις για μια σειρά από άλλα θέματα με συνοπτικές διαδικασίες, με τη σιωπή, την απουσία των Δημοτικών Συμβούλων, ίσως και την επιβολή πειθαρχίας, χωρίς τη ζύμωση μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων.  Σοβαρά θέματα για το μέλλον της πόλης όπως αυτό με το "αθώο" θέμα: "αδυναμία εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εργασιών" είναι απαραδέκτο να συζητηθούν με τέτοιες διαδικασίες.
Η ΠΝΠ προβλέπει ότι για έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται στους Δήμους αυτοί «δύναται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματός τους να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», δηλ. από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού και απευθύνονται στη ΤΔ, όμως τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν «από μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ». Δεν φτάνει λοιπόν που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζουν το 70%, δεν φτάνει που παρακρατούνται παράνομα από την κεντρική διοίκηση εδώ και δεκαετίες κονδύλια που θα έπρεπε να αποδίδονται, τώρα, η όποια χρηματοδότηση, υπολείπεται ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες.
Βέβαια την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει κονδύλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, δίνει εκατομμύρια ζεστό χρήμα στους εκμεταλλευτές των αυτοκινητόδρομων «γιατί έπεσε η κίνηση», κάνει δώρα σε μεγαλοκαναλάρχες, θεσπίζει μέτρα προστασίας του μεγάλου κεφαλαίου, προσθέτει και νέα όπλα στο αντεργατικό οπλοστάσιο των εργοδοτών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι «μένουμε σπίτι», αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Γι’ αυτό καταδικάζουμε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης.
Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη, όμως αυτή πρέπει να συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και εδώ, στην περιοχή μας, στο δήμο μας αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα κι ελλείψεις.
Για να μπορούμε να «στεκόμαστε στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών» και αν πράγματι εκφράζουμε «ευγνωμοσύνη για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν», πρέπει έστω και τώρα να απαιτήσουμε: 
  • άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας, 
  • να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των μονάδων υγείας και των υγειονομικών, 
  • να γίνει προμήθεια του νοσοκομείου με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, 
  • να στηριχθούν και όχι να αποδυναμωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (αγροτικά ιατρεία-Κέντρα Υγείας κλπ).
«Μένουμε σπίτι», όμως τη λύση των προβλημάτων δεν την ψάχνουμε μέσα στο σπίτι. Οι ανάγκες μας και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

                       Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
                       ο δημοτικός σύμβουλος
                    Θύμιος Γερολυμάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου