Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Η συντριβή (για ακόμη μια φορά) του «αμερικάνικου ονείρου»...   H φωτογραφία μιλάει από μόνη της για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς απεικονίζει νοσηλευτές ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης να φορούν σακούλες σκουπιδιών ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο «facebook» από μία νοσηλεύτρια, προκειμένου να περιγράψει τον ...ευρηματικό τρόπο που βρήκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να προστατευτούν, μιας και δεν υπήρχαν προστατευτικές στολές. Σύντομα έγινε viral και την αναπαρήγαγαν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και ιστοσελίδες (όχι βέβαια στις ΗΠΑ), όπως το «Αl Jazeera».
  Αν κάτι δείχνει αυτή η φωτογραφία είναι ο ανορθολογισμός, οι βαθιές αντιφάσεις και κυρίως η βαρβαρότητα ενός συστήματος όπως το καπιταλιστικό, όπου τα πάντα κινούνται με βάση το κέρδος που φέρνουν στους κεφαλαιοκράτες.
  Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την εικόνα της πιο προηγμένης καπιταλιστικά χώρας, αυτής της υπερδύναμης που διαθέτει μια απίστευτη πολεμική μηχανή για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου ανά τη Γη, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;
  Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και μέρες πως το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού που διαθέτει η χώρα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει σχεδόν εξαντληθεί. 
  Σε όσους βιαστούν να πουν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ και όχι στην «πολιτισμένη Ευρώπη», οι εικόνες που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία δεν είναι και πολύ διαφορετικές.
  Άλλωστε, δίπλα στον ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες, την Ενέργεια, κ.λπ. έχει ξεσπάσει ένας άλλος ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αυτή τη φορά για την επάρκεια μασκών. Μόλις χθες, Γάλλοι γιατροί κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι σχεδόν τους «άρπαξαν μέσα από τα χέρια» μια παρτίδα μασκών. Όπως έγραψε ο «Guardian», το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης για τη Γαλλία, όταν Αμερικανοί αγοραστές «με μετρητά στο χέρι», προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και πήραν μέρος της παρτίδας!!!
  902.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου