Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα 7 Απρίλη 1999 η ΑΕΚ ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ!


Σπέρνοντας την ειρήνη | sportime.gr



Αντιπολεμικό συλλαλητήριο ο αγώνας ΑΕΚ - Παρτιζάν

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 
του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ

Το παιχνίδι δεν τέλειωσε. Ο ΑΓΩΝΑΣ συνεχίζεται... Σήμερα, αύριο, κάθε μέρα, μέχρι την τελική νίκη του σερβικού λαού.

   Οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο 61 λεπτά μετά τη "σέντρα" της ειρήνης. Κρατώντας στα χέρια ελληνικές και σερβικές σημαίες. Αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ποδοσφαιριστές. Οι κανόνες που λένε ότι ένας αγώνας τελειώνει στο 90 δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χτες. Απλά γιατί δεν ήταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ηταν ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο 25.000 Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων στην καρδιά του πολέμου. Ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ.
   Στο ημίχρονο του αγώνα η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από εκπροσώπους κομμάτων, φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ.
   Τα 61 λεπτά του αγώνα Παρτιζάν Βελιγραδίου - ΑΕΚ θα μείνουν στην ιστορία. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά τα λεπτά ειρήνης και αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό. Ο χτεσινός αγώνας ήταν η απάντηση στα γεράκια του πολέμου, που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το μανδύα της "ανθρωπιστικής βοήθειας" το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού.

"ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο - Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς".

   Αυτό ήταν το σύνθημα στο μεγάλο πανό που κρατούσαν 12 Σέρβοι, 2 Σκοπιανοί, 7 Ελληνες και ένας Ιταλός. Ηταν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων - μαζί με τους διαιτητές - που κατά την είσοδό τους στον αγώνα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους δολοφόνους.
   Την ίδια ώρα στις εξέδρες του σταδίου της Παρτιζάν, 25.000 Γιουγκοσλάβοι που βρέθηκαν στο γήπεδο, λίγο πριν κρυφτούν για άλλη μια νύχτα στα καταφύγια και ανάμεσά τους και 52 Ελληνες οπαδοί της ΑΕΚ, χειροκροτούσαν ασταμάτητα.
   Σε πολλά σημεία της εξέδρας οι αμερικανικές σημαίες γίνονταν στάχτη. Τα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα δονούσαν το μαρτυρικό Βελιγράδι. Χιλιάδες Σέρβοι φώναζαν "Ελλάς - Ελλάς"... Στη συνέχεια ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Τον ελληνικό εθνικό ύμνο τραγουδούσαν και οι Γιουγκοσλάβοι θεατές. Το γήπεδο γέμισε καπνούς από τα δεκάδες βεγγαλικά που ζωγράφισαν τον ουρανό. Κι ύστερα ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.
Συγκλονιστική υποδοχή

   Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή στην αποστολή της ΑΕΚ. Από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα πραγματοποίησε αρκετές στάσεις. Η πρώτη υποδοχή έγινε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουγγαρίας. Πρόσφεραν σε όλα τα μέλη της αποστολής ψωμί κι αλάτι, όπως προστάζει το γιουγκοσλαβικό έθιμο για την υποδοχή φίλων. Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ έγινε μια ακόμα αναγκαστική στάση. Κι εκεί τους υποδέχτηκαν με ελληνικές σημαίες και ψωμί κι αλάτι. Τα μέλη της τοπικής ομάδας του Νόβισαντ μοίρασαν σε όλους, τους γνωστούς "στόχους" και αντιπολεμικά σηματάκια.
   Κατά την άφιξή της στο Βελιγράδι η αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του, ενώ ευχήθηκε "να τελειώσει γρήγορα αυτό το κακό".
   Για την πληρότητα του ρεπορτάζ αναφέρουμε ότι ΑΕΚ και Παρτιζάν αναδείχτηκαν ισόπαλες 1 - 1. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 13 με τον Κέζμαν και ισοφάρισε ο Ζουμπούλης στο 26 για την ελληνική ομάδα.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη  8-4-1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου