ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Το νερό είναι αγαθό της φύσης (που πλουσιοπάροχα προίκισε την περιοχή μας, με δυο ποτάμια το ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας) και που η χρήση του συμβάλει στην υγιεινή, στη ζωή και κατ' επέκταση στον πολιτισμό. Η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη (καπιταλιστική) το αξιοποιεί ως οικονομικό αγαθό (πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος) και μάλιστα από μια Δημοτική Επιχείρηση.
Η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑΜ) επειδή αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από την κεντρική κυβέρνηση ως τέτοια (μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ αρνητικό μεροληπτικό τρόπο), σήμερα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος (περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ) για το μέγεθός της. Η συνέχεια της λειτουργίας της είναι πολύ πάνω και από απαραίτητη.
Το χρέος της ΔΕΥΑΜ ( 2,5 εκ. προς ΔΕΗ, 2,5 προς τρίτους, 241.000 προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π) προήλθε από:
- Το ακριβό τιμολόγιο από ΔΕΗ ( οικιακό και όχι βιομηχανικό).
- Τα έξοδα άντλησης των νερών της βροχής , α)για λογαριασμό των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε και β) λόγω μηδενικής υψομετρικής διαφοράς της πόλης του Μεσολογγίου.
- Τα μεγάλα έξοδα άντλησης πόσιμου νερού λόγω α) πεπαλαιωμένου διάτρητου δικτύου και β) μεγάλης υψομετρικής διαφοράς για Ελληνικά ,Μούσουρα.
- Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες , οι μικροεπαγγελματίες, οι μικρέμποροι , οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι άνεργοι πλήττονται θανάσιμα από την αντιλαϊκή πολιτική, βυθίζονται όλο και περισσότερο και περισσότεροι στην απόλυτη και σχετική φτώχεια και αδυνατούν να πληρώσουν στη ΔΕΥΑΜ.
- Αρκετοί πολίτες ( Αιτωλικό, Οινιάδες ) αρνούνται να πληρώσουν αφού λόγω ακαταλληλότητας του νερού πληρώνουν πολλαπλάσια για εμφιαλωμένο.
- Τα μεγάλα έξοδα συντήρησης του δικτύου (υλικά, εργατικά).
- Το δανεισμό της ΔΕΥΑΜ για την κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων έργων (ποσοστό συμμετοχής 25% ή 15%, εκπόνηση μελετών).
- Η έλλειψη προσωπικού λόγω απαγόρευσης προσλήψεων που οδηγεί σε πιο δαπανηρές συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες.
Είναι μεγάλη πρωτοτυπία μια επιχείρηση να πληρώνει για λογαριασμό μιας άλλης. Πως μπορεί να εξηγηθεί όχι ηθικά αλλά τουλάχιστον «επιχειρησιακά» πως χρόνια τώρα οι πολίτες του δήμου Μεσολογγίου χρηματοδοτούν (μέσω ΔΕΥΑΜ) τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε για να γίνεται η άντληση των νερών της βροχής που θα κατέληγαν στα αλατοπήγια των αλυκών. Οι κάτοικοι των Ελληνικών μπορούν από μόνοι τους να πληρώσουν για το κόστος της άντλησης του νερού που χρειάζονται , δεν έχει υποχρέωση η κεντρική κυβέρνηση να τους το παρέχει;
Η δημιουργία χρησιμότατων υποδομών ( ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών) δεν είναι υποχρέωση ( η ελάχιστη) της πολιτείας , του κεντρικού κράτους; Μπορούν οι πολίτες, αφού έχουν υπερφορολογηθεί, να αναπληρώσουν για υποδομές έστω και για συμμετοχή 15% ή για το κόστος των μελετών;
Μπορεί μια «επιχείρηση» να λειτουργήσει στοιχειωδώς αν δεν μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους που θα υπηρετήσουν τους στόχους της;
Γίνεται φανερό πως η ΔΕΥΑΜ έως τώρα λειτουργεί σαν « επιχείρηση» α) αρωγός στα κέρδη άλλων επιχειρήσεων (ΔΕΗ Α.Ε, Ελληνικές Αλυκές Α.Ε) και β) εισπράκτορας επιπλέον χρημάτων (πέραν της βαριάς φορολογίας) για λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης αφού αναλαμβάνει κόστη που της αντιστοιχούν.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το νερό πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους άνεργους, φτωχούς αγρότες, ψαράδες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (μέχρι κάποια ποσότητα λογικής κατανάλωσης). Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό (λιγότερο από το μισό της σημερινής τιμής).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
1. Το κράτος να εξοφλήσει όλα τα μέχρι τώρα χρέη από το σημαντικότατο κονδύλι που έχει παρακρατήσει παράνομα από την τοπική διοίκηση.
2. Το κράτος να επιδοτεί το δήμο στο σύνολο του ποσού που απαιτείται για την παροχή νερού καθαρού και σε αρκετή ποσότητα με σύγχρονα δίκτυα και υποδομές όπως και για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.
3.Τιμολόγηση από τη ΔΕΗ του ρεύματος που παρέχει στη ΔΕΥΑΜ ως βιομηχανικό και όχι ως οικιακής χρήσης που το χρεώνει σήμερα. Επιστροφή της διαφοράς αναδρομικά.
4. Άμεση απαίτηση από τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε όλων των αντίστοιχων ποσών αναδρομικά από ιδρύσεως της ΔΕΥΑΜ. Άμεσα αλλαγή του υπόχρεου πληρωμής προς τη ΔΕΗ για τα αντίστοιχα αντλιοστάσια.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜ, όλοι (όσοι είναι απαραίτητοι με οργανόγραμμα λειτουργίας ) θα πρέπει να είναι μόνιμοι και να αμείβονται ικανοποιητικά. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα παρότι έχουν απομείνει οι μισοί στη δουλειά και έχουν υποστεί αιματηρή μείωση των απολαβών τους, κοντά στο 50%, μοχθούν για να υπάρχει νερό στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί όλους τους δημότες σε διαρκή αγώνα έτσι που να μην περάσει καμιά λογική ανταποδοτικότητας, καμιά συνυπευθυνότητα. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ας αναλογιστούμε που καταλήγουν όλα αυτά τα χρήματα της άνισης, άδικης και υπερβολικής φορολόγησης αφού από παντού υπάρχουν δραματικές περικοπές στα ήδη χαμηλά μεροκάματα, μισθούς, συντάξεις, στις ήδη κουτσουρεμένες και ελλιπείς παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας; Γιατί πρέπει να ξαναπληρώνουμε στο δήμο για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών (ύδρευση);
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί όλους τους δημότες σε συσπείρωση και οργάνωση σε λαϊκές επιτροπές για να μην έχουμε καμιά διακοπή νερού σε κανέναν άνεργο, φτωχό αγρότη, χαμηλόμισθο, χαμηλοσυνταξιούχο, ψαρά.
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 22/12/2014
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου