Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή» στο Τρικούπειο!


                     
                                         
Η Κ.Ο. Μεσολογγίου του ΚΚΕ σας προσκαλεί, την Τετάρτη 25 Μάη 2016, στις 7.30 το βράδυ, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή»
   
Το αριστούργημα των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιούκοβ «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή», βασίζεται στο διάσημο ομώνυμο βιβλίο του Αντόν Μακάρενκο, με τον κορυφαίο ηθοποιό V. Emelianov στο ρόλο του παιδαγωγού Αντόν Μακάρενκο.
   Ένας φάρος για το σημερινό παιδαγωγό και το ρόλο του στο σχολείο, όπου πρέπει να δίνει το προσωπικό παράδειγμα της θυσίας, της ανιδιοτέλειας και της μάχης ενάντια στο βόλεμα και τη μοιρολατρία.
  

  «Το θαυμάσιο και εκπληκτικό πετυχημένο παιδαγωγικό αυτό πείραμα έχει παγκόσμια σημασία» (Μαξίμ Γκόρκι).
  
  «Το βιβλίο αυτό δεν έχει προηγούμενο. Είναι ένας νέος τύπος βιβλίου. Τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει την ακτινοβολία του ή να φράξει το μέλλον του» (Λουί Αραγκόν).

  

                             
Σύνοψη

   Πώς κατόρθωσε ο Σοβιετικός παιδαγωγός Άντον Μακάρενκο να μορφώσει επιτυχώς εκατοντάδες νεαρούς παραβάτες; Η ταινία του Αλεξέι Μασλιούκοβ «Παιδαγωγικό ποίημα» (1955) αποτελεί την απάντηση, έστω και ως ταινία μυθοπλασίας, βασισμένη όμως στη ζωή και το έργο του Μακάρενκο στην Αποικία Γκόρκι. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μία εξαιρετική προσπάθεια αναπαράστασης των μεθόδων του Μακάρενκο όσον αφορά την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών.
   Η ταινία αντανακλά πολλές από τις εμπειρίες που βίωσαν τόσο τα παιδιά όσο και ο ίδιος ο Μακάρενκο στο σταθμό «Γκόρκι». Το σημαντικό είναι πως η ταινία αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο του Μακαρένκο ως προς την απόρριψη των βίαιων και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων εκμάθησης του τσαρικού παρελθόντος. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως μιλάμε για τη δεκαετία του 1920, που όλα αυτά φάνταζαν εξαιρετικά ρηξικέλευθα.
   Εξάλλου, ακόμη και σήμερα δεν έχουμε κατορθώσει να εφαρμόσουμε μία εκπαιδευτική μέθοδο καθαρή, χωρίς βίαια στοιχεία. Ο Μακάρενκο, ωστόσο, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα «δύσκολα» αυτά παιδιά σε σωστούς και ικανούς πολίτες, μόνο με υπομονή, προσπαθώντας να αναπτύξει μέσα τους αισθήματα αγάπης τόσο για την εργασία όσο και το ένα παιδί για το άλλο. Και έτσι πέτυχε το στόχο του.


Σκηνοθεσία : 
Aleksei MASLYUKOV - Mechislava MAYEVSKAYA

Σενάριο : 

I. MANEVITCH - A. MASLΥUKOV

Δ/ντης Φωτογραφίας : 

I. CHEKKER

Σκηνικά : 

M. LIPKINE

Μουσική : 

A. SVECHNIKOV

Επιμέλεια : 

I. KARPENKOΠρωταγωνιστούν: 
V. EMELIANOV (Αντόν Μακάρενκο), 
Γ. TYMATOV (Σάσα Ζαντόροφ), 
M. KRATCHKOVSKAIA (Λίντια Πέτροβνα), 
M. POKOTILO (Καλίνα Ιβάνοβιτς), 
Y. SARANTZEV (Γκρίσα Μπουρούν), 
Y. LITSKANOVICH (Εκατερίνα Γκριγκορίεβνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου