Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Οχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου Μεσολογγίου


                          Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το Πνευματικό- κοινωνικό αθλητικό κέντρο του Δήμου Ιεράς πόλης Μεσολογγίου και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού του δήμου καταφεύγει σε ιδιώτες «αναδόχους» για «παροχή υπηρεσιών».
Η δημοτική αρχή παραχωρεί υπηρεσίες και αρμοδιότητες του δήμου σε ιδιώτες. Η είσοδος ιδιωτών σε υπηρεσίες, που πρέπει να παρέχει ο δήμος, ουσιαστικά απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες και οδηγεί με ακρίβεια στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. 

Η δημοτική αρχή αποδεχόμενη τις επιλογές της κυβέρνησης (που ευθυγραμμίζονται με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προκειμένου να συνεχίσει με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, ανοίγει την πόρτα του δήμου σε διάφορους επίδοξους επιχειρηματίες.
Σήμερα η λαϊκή οικογένεια έχει τεράστια ανάγκη κοινωνικών υπηρεσιών όπως, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Αυτές τις ανάγκες δεν μπορούν και δεν θα έρθουν να καλύψουν οι επιχειρηματίες. Αυτοί σπεύδουν για τα κέρδη που θα προέλθουν από το ξεκοκκάλιασμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και το ξεζούμισμα των εργαζομένων για λογαριασμό τους.
Η λύση δεν είναι η επιχείρηση του δήμου να δώσει υπεργολαβίες σε άλλες « επιχειρήσεις» με τα γνωστά αποτελέσματα για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων αλλά και τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των όποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Από το διαδίκτυο ενδεικτικά:

1. «Τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία για ακόμα μια φορά το έκανε το αντεργατικό «θαύμα» της και άφησε τους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ χωρίς δώρο και ανασφάλιστους, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου.»

2. «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καταγγέλλει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρκετών δήμων της χώρας (Λαμίας, Μεταμόρφωσης, Χίου ) για την ίδρυση νέων δομών Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α., Β.Σ.Σ., Παιδικών και βρεφικών σταθμών μέσω του μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.»

3. Δήμος Καισαριανής «Η Δημοτική Αρχή που έβαλε αποφασιστική πλάτη στην είσοδο των ιδιωτών στο Δήμο μας με τον μανδύα των Μ.Κ.Ο, των επιχειρήσεων της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» ΚΟΙΝΣΕΠ, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με 490 ευρώ μισθό, τις εργολαβίες σε καίριους τομείς, που καθιέρωσε εργασία 5 ημερών το μήνα, έρχεται τώρα, όχι μόνο να αφήνει μια σειρά απλήρωτους εργαζόμενους από διάφορα προγράμματα (όπως τους εργαζόμενους στα συνταξιοδοτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, τους εργαζόμενους στην ΚΟΙΝΣΕΠ που είναι 1.5 μήνα και ορισμένοι 2.5 μήνες απλήρωτοι όπως επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές 3 χρόνων, εκτός του ΙΚΑ, των εργαζομένων στο Ν.Π.Δ.Δ που ανέρχεται στο ύψος των 363.000 €), αλλά να προβοκάρει και να ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων». (Σύλλογος εργαζομένων στο δήμο Καισαριανής)

4. Δήμος Φυλής. «Προς λύση οδεύει το πρόβλημα της πληρωμής των 64 εργαζομένων στις 8 ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκαν επί Διοίκησης Μπουραΐμη.»

5. Ερώτηση βουλευτή Ε. Αυλωνίτου για άρνηση καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους Κοιν.Σ.Επ. Δήμου Γαλατσίου 23 Ιουν 2014.

6. Στα δικαστήρια, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξουν για να βρουν το δίκιο τους οι εργαζόμενοι δύο (για αρχή) ΚΟΙΝ.ΣΕΠ με τον δήμο Καλλιθέας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας πρέπει να βρει ένα νόμιμο τρόπο για να μην κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια.

7. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η κάλυψη πάγιων αναγκών με έκτακτο προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, η κατάργηση υπηρεσιών (Δημοτική Αστυνομία), οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις (ΔΕ Αορίστου Χρόνου, Σχολικοί Φύλακες), η κατάργηση Νομικών Προσώπων (κλείσιμο βιβλιοθηκών, κατάργηση παιδικών σταθμών, κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων κ.λπ.), οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών (Καθαριότητα) και το «μεγάλο φαγοπότι» των εργολάβων με τα σκουπίδια, οι μειώσεις των μισθών και το πάγωμα των προσλήψεων, οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, έχουν οδηγήσει τους Δήμους μας σε κατάρρευση. (Οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς των Συλλόγων:ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ,

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ)

8. Το σκάνδαλο των ΜΚΟ μπορεί να άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για πολλούς – κυρίως αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης – δεν άνοιξε όμως και το δρόμο της συμμόρφωσης. Οι αρχές πήραν... χαμπάρι το κόλπο. Εγκαταλείφθηκε και αμέσως στήθηκε ένα καινούργιο: οι ΚΟΙΝΣΕΠ τις οποίες, ο ίδιος ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στο newpost τις χαρακτηρίζει «τις νέες ΜΚΟ». (www.newpost.gr)

Το κράτος έχει ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Ο δήμος έχει υποχρέωση να οργανώσει με πληρότητα και αρτιότητα όλες τις υπηρεσίες του να απαιτεί πλήρη χρηματοδότηση τους, να έχει πλέρια διαφάνεια στη διαχείριση.

Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των δήμων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

( Επιστροφή των παρακρατημένων πόρων που φτάνουν τα 12 δις ευρώ από το 1992 έως σήμερα. Χρηματοδότηση στο 8% του κρατικού προϋπολογισμού από 2 και κάτι % περίπου που είναι τώρα).

                                ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 4/12/2014

                                 Μαργαρίτης Θόδωρος, 

              δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ                                             ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου