Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Mαζική στήριξη στις ταξικές δυνάμεις στο συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας


       

Μαζική η στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις πρώτες αρχαιρεσίες που έγιναν στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και αποτελούν καθοριστικό βήμα για να γίνει η πρωτοπόρα συνδικαλιστική οργάνωση, αποκούμπι και οργανωτής της πάλης των χιλιάδων μεταλλεργατών στο λεκανοπέδιο, αλλά και καθοριστικός παράγοντας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Συνολικά, για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ψήφισαν 2.660 εργαζόμενοι (έγκυρα 2.604). Η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε 2.475 και 20 έδρες, ενώ η παράταξη «Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών» (ΡΕΜ), που συγκροτήθηκε από δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού, πήρε μόλις 129 ψήφους και μια έδρα στο ΔΣ.
Αντίστοιχα, για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 2.530 (έγκυρα 2.503). Η ΔΑΣ πήρε 2.437 ψήφους και εξέλεξε 25 αντιπροσώπους, ενώ η ΡΕΜ πήρε μόλις 66 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.
Από τα αποτελέσματα αξίζει να σημειώσουμε:
Για την ΠΟΕΜ, το νέο Συνδικάτο εκλέγει 25 αντιπροσώπους. Τα σωματεία που συγχωνεύτηκαν στο νέο κλαδικό, είχαν αθροιστικά 24 αντιπροσώπους. Άρα, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ενισχύονται κατά έναν αντιπρόσωπο στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΕΜ.
Σημαντική ήταν η αύξηση της ΔΑΣ και σε αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, οι οποίοι εκλέγονται από το παράρτημα της Ελευσίνας. Σ' αυτό ψήφισαν 381 εργαζόμενοι και η ΔΑΣ πήρε 368 ψήφους, εκλέγοντας 8 αντιπροσώπους (προηγούμενα, το συνδικάτο της Ελευσίνας είχε 4, δηλαδή διπλασιασμός). Η ΡΕΜ πήρε μόλις 8 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο.
Tο συνδικάτο προήλθε από τη συνένωση των αντίστοιχων κλαδικών που δραστηριοποιούνταν σε Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα και Σαλαμίνα. Σε ένα πρώτο σχόλιο για τις εκλογές, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, που εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδικάτου στη συγκρότηση της διοίκησης σε σώμα, σημείωσε:
«Σε πολύ δύσκολες συνθήκες τεράστιας και παρατεταμένης ανεργίας και με μεγάλο κομμάτι μεταλλεργατών απλήρωτο για μήνες, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές του ενιαίου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σε αυτές τις συνθήκες ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση της εργοδοσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με απροκάλυπτο τρόπο μέσω του ψηφοδελτίου της ΡΕΜ που κατέβασε, αξιοποιώντας γνωστούς ανθρώπους της, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέταλλο. Με πιο αποκαλυπτικό το παράδειγμα των δύο "πρωτοπόρων" απεργοσπαστών στη Χαλυβουργία του Μάνεση, τους οποίους μετά από την κατακραυγή των εργαζομένων, τελικά απέσυρε.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η μαζική στήριξη στις ταξικές δυνάμεις, ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά και στις συκοφαντίες που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι ταξικές δυνάμεις, που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος μέσα από ξεχωριστά σωματεία στον κλάδο, βγαίνουν ακόμα πιο δυνατές. Με αισιοδοξία είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε την πάλη με βάση τον κλάδο και επίκεντρο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εργοστάσια, παλεύοντας για μέτρα προστασίας των ανέργων, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση κάθε απλήρωτου εργαζόμενου και την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής».
 
                                          902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου