Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αντέχουν ακόμη τα σοβιετικά διαστημικά «παλιοσίδερα»


Από το 1962, που ο «πατριάρχης» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Καραλιόφ, έκανε τα πρώτα σχέδια των «Σογιούζ» (με αρχική πρόβλεψη την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη) μέχρι σήμερα, αυτά τα μικρά, τριθέσια διαστημόπλοια, που ανάλογα με τις «εκδόσεις» τους ζυγίζουν από 6,5 έως 7 τόνους, έχουν πραγματοποιήσει πλήθος πτήσεων, χωρίς να έχουν υποστεί ουσιώδεις αλλαγές στη βασική δομή τους!
Για δεκαετίες τα «Σογιούζ» υφίσταντο επιθέσεις -κυρίως ειρωνικές- σε μία οργανωμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να συκοφαντηθεί το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ. Ο χαρακτηρισμός «διαστημικά παλιοσίδερα» συνόδευε το διαστημικό όχημα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Όμως η διαστημική τραγωδία του «Κολούμπια» στις ΗΠΑ το 2003, ανάγκασε τους Αμερικανούς να παραδεχτούν την αλήθεια:
Τα... «όμορφα» αμερικανικά διαστημόπλοια είναι ιδιαιτέρως προβληματικά, αφού πέρα από τα δυστυχήματα, συχνό φαινόμενο είναι η αναβολή εκτοξεύσεων για «τεχνικούς λόγους».
Αντίθετα, τα... «κακομούτσουνα» «Σογιούζ» πηγαινοέρχονται ακούραστα και με συνέπεια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με τα άλλα σοβιετικής κατασκευής ...«παλιοσίδερα», μη επανδρωμένα διαστημόπλοια τύπου «Προγκρές».
Έτσι από το 2010 και μετά, οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη χρήση των διαστημικών «λεωφορείων» και γενικά των διαστημοπλοίων πολλαπλών πτήσεων και οι επανδρωμένες πτήσεις προς το ΔΔΣ διεξάγονται μόνο από το «Σογιούζ», τον ακούραστο Σοβιετικό «εργάτη» του διαστήματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου