Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ενίσχυση των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων


Στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα

             
                 Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της Λαϊκής Τράπεζας
Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την Κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους αντιλαϊκούς όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β».Το Eurogroup που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης με έκτακτη τηλεδιάσκεψη αναμένει νέα πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θεωρεί απαραίτητο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. 
Προκλητικά, και ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το Eurogroup τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό...». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο Γ. Στουρνάρας, ενώ συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος.
Το βράδυ της Πέμπτης ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» υποβάθμισε στα CCC από CCC+ την κυπριακή οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής από τη Μόσχα ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η Ρωσία δε θα έχει καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Κύπρο.
Λίγο μετά τις 21.00 ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στην Κυπριακή Βουλή το βράδυ της Πέμπτης με τη μορφή του κατεπείγοντος η κυβέρνηση έχει φέρει τρία νομοσχέδια. Το ένα είναι για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το δεύτερο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε έκτακτες περιπτώσεις και το τρίτο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. 
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει εισηγηθεί κατεπείγουσα κατάθεση και ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για το τραπεζικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Επίσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα Αυτόματα Τραπεζικά Μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα έξω από τη Βουλή μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εργαζομένων της Λαϊκής Τράπεζας που διαμαρτύρονται ενάντια στο κλείσιμο της τράπεζας. 
Μετά από πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, στην πρωινή σύσκεψή του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία «Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης» (δείτε αναλυτικότερα εδώ), αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία. Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να την εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό από αυτό που ζήτησε το Eurogroup.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη συμμετοχή όλων στο «Ταμείο Αλληλεγγύης» (Ταμεία Πρόνοιας, Εκκλησία, φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση), με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τααποθέματα χρυσού, ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.
Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι της Κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ακόμη, η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα, διαμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς». Ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε προκλητικά ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της Νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο». Ο ίδιος - μη κατονομαζόμενος - αξιωματούχος δήλωσε ότι «η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού (...) από τη Νότια Κύπρο αποκλείεται... είναι απαράδεκτη». «Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα... θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά, κανάλια».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρόιτερς», τα πρακτικά της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group - στο οποίο συμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - για την Κύπρο δείχνουν πως αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε έναν «κυκεώνα», ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να προστατευτεί η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Στα πρακτικά της συνομιλίας (σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς») τα συναισθήματα ήταν «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την Ευρωζώνη». Ωστόσο, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι εκβιασμοί ακόμη και για μονομερή απόφαση «απορρόφησης» των θυγατρικών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.
Στα πρόθυρα κλεισίματος εμφανίζεται η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ οριακή είναι η κατάσταση και για την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Eurogroup παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ».
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φέρεται να έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες για σύναψη νέου ρωσικού δανείου, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πάρει επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.
Οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία. Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις που έκανε ο Μεντβέντεφ την Πέμπτη για την Κύπρο.
Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού. Κλειστά τις ίδιες μέρες και τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

                          

                       από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου