Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Κούβας



Αψηφώντας τον αποκλεισμό το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια στο Νησί της Επανάστασης
Στιγμιότυπο από το περσινό Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης στην Κούβα

Τους νέους του «συνεργάτες» προσδιορίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) στο ετήσιο πρόγραμμά του για τη διεξαγωγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών κατά της Κούβας, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Στα μέσα του Ιούνη, με ανακοίνωσή του, ζητά προτάσεις από διάφορες «οργανώσεις που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη δημοκρατία» στην Κούβα. Το πακέτο των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει αποτελεί μέρος των 20 εκατομμυρίων που έχει υπολογίσει για αυτό το σκοπό. Οπως αναφέρει, πρόκειται για χρήματα «για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας και την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων κοινωνικών ομάδων που στηρίζουν τη δυνατότητα των Κουβανών πολιτών να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον τους». Οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι όποιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται στο νησί από ανθρώπους που μιλούν άπταιστα την ισπανική γλώσσα, που θα γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα των Κουβανών για τη «μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας».
Με βάση τη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσδιορίζεται και σε ποιους τομείς αναμένεται να διατεθεί το ποσό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως 200.000 δολάρια θα δοθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, 600.000 δολάρια σε «επαγγελματίες δημοσιογράφους», άλλα τόσα σε διανοούμενους, καλλιτέχνες, ποιητές και μπλόγκερ, ένα εκατομμύριο δολάρια σε ομάδες που απασχολούνται με τον δήθεν «κοινωνικό αποκλεισμό και για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης», 300.000 δολάρια για την «προώθηση της ειρήνης», 700.000 δολάρια για «νομικές ενώσεις», ενώ για την κοινότητα που προωθεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων διατίθενται 300.000 δολάρια και για την τεκμηρίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 427.024 δολάρια.
Αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό από το 22ο Καραβάνι Φιλίας
Και ενώ η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από τις προωθούμενες αντεπαναστατικές ενέργειες, τον απάνθρωπο αποκλεισμό που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες, με μοναδικό στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού, στις ίδιες τις ΗΠΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που απλόχερα προσφέρουν ανθρωπιστικό υλικό για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τον κουβανικό λαό. Ο λόγος γίνεται για το Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1992 από τους «Πάστορες για την Ειρήνη» στις ΗΠΑ. Φέτος, το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης ξεκίνησε στις αρχές του Ιούλη από τον Καναδά, όπου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια από τους τελωνειακούς αξιωματούχους στα σύνορα Καναδά - ΗΠΑ, οι οποίοι επιδίωκαν να απαγορεύσουν τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό - ιατρικό και εκπαιδευτικό υλικό, οικοδομικά υλικά και εργαλεία, ποδήλατα, μπάλες ποδοσφαίρου κ.ά. Ωστόσο, μετά από μια αναμονή επτά ωρών και χάρη σε νομικές πιέσεις και τη στήριξη, την αυταπάρνηση και την αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας, που συγκεντρώθηκαν επί τόπου φωνάζοντας συνθήματα κατά του απάνθρωπου αποκλεισμού που επιβάλλουν δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, κερδίζοντας έτσι την πρώτη τους νίκη. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, η συντονίστρια στις ΗΠΑ για τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, Αλίσια Τζράπκο, που ταξίδεψε από την Καλιφόρνια για τα σύνορα Καναδά - ΗΠΑ, σημείωσε πως ο εκφοβισμός και η καταδίωξη που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Καραβανιού επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής αποκλεισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας.
Το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης, που φέτος μάλιστα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του αιδ. Λούσιους Ουόκερ, πρώην εκτελεστικού διευθυντή των «Παστόρων για την Ειρήνη», καθώς έφυγε από τη ζωή στις 7 Σεπτέμβρη του 2010 σε ηλικία 80 χρόνων, διέσχισε 130 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά με 12 διαφορετικές διαδρομές, με ειδικά σχολικά λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα.
Το «ταξίδι», όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του, αποτέλεσε μια ευκαιρία για να ανοίξουν συζητήσεις με τον αμερικανικό λαό για τον απάνθρωπο και ανήθικο αποκλεισμό των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, να αμφισβητηθεί ανοικτά η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στον κουβανικό λαό, καθώς και στον ίδιο τον αμερικανικό λαό που του απαγορεύουν επισκέψεις στο νησί. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι διοργανωτές του Καραβανιού δεν ζήτησαν ούτε αποδέχθηκαν ειδική άδεια από τις αρχές για να ταξιδέψουν ή και για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια 100 τόνων που έχει συγκεντρωθεί, θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να σπάσουν τον αποκλεισμό που επιβάλλεται κατά της Κούβας. Πάνω από 100 άνθρωποι συμμετείχαν στο Καραβάνι, που το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιούλη βρέθηκε στο Τέξας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μεξικό, με τελικό προορισμό την Κούβα, όπου έφτασε στις 22 Ιούλη.
Στο Νησί της Επανάστασης οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι παίρνουν μέρος σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και ειδικές εκδηλώσεις της νεολαίας, μαθαίνουν για την καθημερινή ζωή των Κουβανών, τις κατακτήσεις και τις δυσκολίες, ενώ θα λάβουν μέρος σε εθελοντικές εργασίες στο Πινάρ ντελ Ρίο. Ειδικά φέτος τιμητικά συμμετείχαν στους γιορτασμούς στην πόλη Σιέγο ντε Αβιλα για την 58η επέτειο από την επίθεση των επαναστατών στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο ντε Κούβα στις 26 Ιούλη 1953, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα στην Κούβα μέχρι την επιτυχία της επανάστασης το 1959. Το Καραβάνι αυτό από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι και στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα έχει γερές ρίζες.
                                        αναδημοσίευση απ' το Ριζοσπάστη
Κ. Χ.
                                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου