Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Δισεκατομμύρια «αποζημίωση» στον δολοφόνο του Τσε



ΜΑΪΑΜΙ.--
Το αστρονομικό ποσό του 2,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο της Φλόριντα σε έναν Κουβανό «εξόριστο» και πρώην πράκτορα της CIA, τον Γουστάβο Βιγιόλντο, στην αγωγή του κατά της κουβανικής κυβέρνησης για την «αυτοκτονία του πατέρα του» το Φεβρουάριο του 1959 στην Κούβα και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς του.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δικαστήριο των ΗΠΑ «δικαιώνει» τον Βιγιόλντο. Την πρώτην φορά που εκδικάστηκε η υπόθεση, στα τέλη Μάη του 2009, δικαστήριο του είχε επιδικάσει «αποζημίωση» 1,2 δισ. δολαρίων.
Ο Βιγιόλντο έφυγε από την Κούβα το 1959 και ήδη από το 1960 ήταν στο μισθολόγιο της CIA. Πήρε μέρος στην επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων ενώ σαν κύριος πράκτορας των ομάδων διείσδυσης και σαμποτάζ, πραγματοποίησε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες. Αργότερα πήρε μέρος στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια, σε στρατιωτική εκπαίδευση, που έκανε ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες μαζί με άλλους τρομοκράτες και πράκτορες της CIA, όπως οι Φέλιξ Ροδρίγες και ο Βορειοαμερικανός κουβανικής καταγωγής Χόρχε Μας Κανόσα.
Το 1967 στάλθηκε στη Βολιβία, σε αποστολή ενάντια στο αντάρτικο του Τσε, στη ζώνη της 4ης Μεραρχίας με έδρα το Καμίρι. Ηταν επικεφαλής της επιχείρησης καταδίωξης και συμμετείχε στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια των κρατουμένων. Καυχιόταν ότι είχε κλοτσήσει και χαστουκίσει το πτώμα του Τσε κι ότι είχε δώσει εντολή να του κόψουν τα χέρια, τα οποία ήθελε να μεταφέρει στο Μαϊάμι.
Εχει συντονίσει σχέδια απόπειρας δολοφονίας Κουβανών διπλωματικών υπαλλήλων στο Μεξικό το 1971 και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ η δράση του τον «πήγε» το 1984 στην Ονδούρα, συντονίζοντας από εκεί ενέργειες των «Κόντρας» της Νικαράγουας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου