Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πύρινες πληγές στον αρχαιολογικό χώρο Καλυδώνος

Από την ανασκαφή του θεάτρου
Από τη μεγάλη φωτιά, που βρισκόταν, από προχτές, σε εξέλιξη στην περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, επλήγη μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου του ελαιόφυτου αρχαιολογικού χώρου Καλυδώνος. Ωστόσο, τα μνημεία του χώρου (Λάφριο, Ηρώο, Θέατρο, οχύρωση) δεν υπέστησαν ζημιές σε ό,τι αφορά τα δομικά τους στοιχεία, καθώς η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ είχε μεριμνήσει με την έναρξη της θερινής περιόδου για το σχολαστικό καθαρισμό αυτών και του άμεσου περιβάλλοντός τους.
Από τη χτεσινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι φθορές περιορίζονται μόνον σε λεπτό στρώμα αιθάλης που έχει επικαθίσει σε ελάχιστα τμήματα δόμων στο ναό του Απόλλωνος, στη στοά, στο ανάλημμα του ιερού της Αρτέμιδος και σε μικρό τμήμα του τείχους, με αποτέλεσμα να έχουν μαυρίσει επιφανειακά οι λίθοι. Φθορές επίσης υπέστη η περίφραξη του Ηρώου. Ηδη έχουν δρομολογηθεί από την ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η αποκατάσταση των υλικών φθορών (περίφραξη, πινακίδες) και ο καθαρισμός των λίθων.
Η αρχαία Καλυδώνα χρονικά τοποθετείται στην αρχή της προϊστορίας, περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε, φτάνει μέχρι τους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους. Βρίσκεται στη θέση «Κούτραγα» πεντακόσια περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια του Ανω Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Ομηρο, αναφέρεται με την ονομασία «πετρήεσσα». Σήμερα στο χώρο σώζονται: τμήματα του τειχικού περιβόλου, δίκλιτη στοά, καθώς και η ιερά οδός που οδηγεί στο λατρευτικό τέμενος των ναών της Λαφρίας Αρτέμιδας και του Απόλλωνα. Επίσης, ανατολικά της ιεράς οδού αποκαλύφθηκε θολωτός τάφος.
Η θέση της πόλης εντοπίστηκε, με βάση τις περιγραφές του Στράβωνα από δύο περιηγητές το 1805. Στη συνέχεια, ο λέκτορας κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου της Ουαλίας Δρ. Ουίλιαμς Γούντσγουορθ μελέτησε και σχεδίασε λεπτομερείς χάρτες, οι οποίοι βοήθησαν 30 χρόνια αργότερα, το έτος 1824, τον αρχαιολόγο καθηγητή Κώστα Ρωμαίο και το Δανό ομόλογό του Fr. Doulsen να φέρουν στο φως όλα όσα ανασκάφτηκαν εκείνη την εποχή.
Απ' τις ανασκαφές έχουν βρεθεί αναρίθμητα αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, τα οποία κοσμούν, δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά μουσεία. Στο μουσείο μάλιστα του Λούβρου, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που «φιλοξενεί» τα πιο όμορφα αγάλματα που βρέθηκαν στο χώρο της αρχαίας Καλυδώνας. Το ίδιο επίσης στα αρχαιολογικά μουσεία της Βαρκελώνης, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ και του Βερολίνου.
Την ευθύνη των σύγχρονων ανασκαφών έχει ο Δανός καθηγητής S. Dietz και η ομάδα του, που εδώ και αρκετά χρόνια με υπομονή, επιμονή συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο.

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου