Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Απάντηση του ΠΑΜΕ σε δημοσίευμα στο Έθνος της Κυριακής


 Η εφημερίδα του μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα «ΕΘΝΟΣ», την Κυριακή 31/07/11 ανέλαβε δια μέσω των γραφίδων της να αναπαράγει γνωστές αντεργατικές θεωρίες, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρία «Internet Q», στις οποίες πρωτοστάτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής.
    Το δημοσίευμα πολεμικής εναντίον του ΠΑΜΕ είχε σαν πυρήνα, ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και συνολικότερα των εργαζομένων ευθύνονται για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και για το ότι δε γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
    Καταρχήν, είναι μεγάλος μύθος, ότι στην Ελλάδα δε γίνονται και δεν έγιναν ξένες επενδύσεις. Θυμίζουμε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών κολοσσών που ήρθαν κι έμειναν στην Ελλάδα, η γερμανική Hochtief στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, η αμερικανική κατασκευαστική Bechtel που ανέλαβε τα έργα του Metro, η ThyssenKrupp στα Ναυπηγεία, η Deutsche Telekom που εξαγόρασε μέρος του ΟΤΕ, η γαλλικών συμφερόντων Vinci στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η κινεζική Cosco που αγόρασε το λιμάνι του Πειραιά. Οι ξένες αλυσίδες Super Market, όπως Dia, Lidl, Carrefour, και άλλα εμπορικά μεγαθήρια. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατακόρυφη.
    Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη είναι που γέννησε την καπιταλιστική κρίση. Αυτή η ανάπτυξη συντελέστηκε με τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, με χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα, με μειώσεις μισθών, με σάρωμα ασφαλιστικών κατακτήσεων, κ.ά.
     Αυτή η ανάπτυξη γέννησε την ανεργία και οδήγησε στην αύξησή της με γεωμετρική πρόοδο. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μετανάστευσή τους σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό είναι φαινόμενα που τα γεννά και τα αναπαράγει η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η γιγάντωση των μονοπωλίων, η θεσμοθέτηση ελευθεριών για την κίνηση κεφαλαίου – βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ – το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, το αχαλίνωτο κυνήγι της μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους.
    Μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ν. 2996/2002) δόθηκαν για την περίοδο 2002 – 2006 πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε χώρες των Βαλκανίων, όπου εξασφάλισαν φτηνότερο εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
     Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγμαται. Η εταιρία Siemens στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα παρόλη την τεράστια κερδοφορία που είχε και την «ταξική ειρήνη» που επικρατούσε εντός της επιχείρησης. Η Βιαμύλ, εταιρία παραγωγής γλυκαντικών υλών με συμμετοχή Άγγλων και Βέλγων επενδυτών, μετανάστευσε στη Βουλγαρία με κοινοτική επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ. Τα καπνεργοστάσια Μιχαηλίδης επίσης με κοινοτικές επιδοτήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και μάλιστα τα υποδέχτηκαν με εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και οι Θόδωρος Πάγκαλος και Γιάννης Μπουτάρης. Το εργοστάσιο Λαναράς στη Νάουσα, το οποίο επιδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει μέρος της εταιρίας στη Βουλγαρία.
     Να θυμίσουμε, επίσης, ότι οι έλληνες εφοπλιστές ενώ κατασκευάζουν στόλο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδόν το σύνολο των παραγγελιών γίνονται σε ξένα ναυπηγεία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική Cosco, θα επιδοτηθούν οι έλληνες εφοπλιστές με 5 δις ευρώ για να κατασκευάσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία.
    Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας μας. Ωστόσο, βγαίνει αβίαστα με τα παραπάνω παραδείγματα το συμπέρασμα για το ποιοι έχουν συμφέρον να κρύψουν αυτή την αλήθεια.
    Οι απολύσεις στην «Internet Q» είχαν καθαρά τρομοκρατικό χαρακτήρα γιατί αφορούσαν εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους. Είναι αισχρό ψέμα, αν και συνηθισμένο, ότι οι συγκεκριμένοι ήταν τεμπέληδες. Οι απολύσεις στόχευαν και στοχεύουν στον εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην ορθώσουν ανάστημα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Μάλιστα ο αρθρογράφος μέσα στο φιλομονοπωλιακό του ντελίριο λέει, ότι επειδή το τελευταίο διάστημα η εταιρία έκανε προσλήψεις έχει κάθε δικαίωμα να απολύει. Επί της ουσίας, δηλαδή, εννοεί, ότι έχει το δικαίωμα και να μειώνει μισθούς και να εντατικοποιεί την εργασία, κ.ά., καθώς όπως χυδαία υπονοεί «αφού η εταιρία δίνει δουλειά στους εργαζόμενους, δεν θα πρέπει να μιλάνε κι από πάνω».
    Αυτή τη νομιμότητα υπερασπίζεται ο όμιλος Μπόμπολα δια μέσου της εφημερίδας του, ο οποίος «οραματίζεται» μια Ελλάδα εύφορη κοιλάδα κερδοφορίας μεγαλοεπενδυτών, όπου τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι επιπέδου Κίνας και Ινδίας. Αυτή η εύφορη κοιλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια στην Ιρλανδία, όπου ο λαός σπαράζεται από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ήταν το λεγόμενο Ιρλανδικό θαύμα και που με τόσο ενθουσιασμό επιδοκίμαζαν όλοι οι αστοί πολιτικοί ταγοί του τόπου και τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου.
     Τα φερέφωνα της μεγαλοεργοδοσίας, που υπερασπίζονται με περισσό ζήλο την απεργοσπασία, προβάλλοντάς την ως «δικαίωμα στην εργασία», είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που γενικεύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Είναι αυτοί που στήριξαν τη απελευθέρωση των απολύσεων, μέσω της αύξησης του ορίου και της μείωσης των αποζημιώσεων. Είναι αυτοί που «εγκαλούν» την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Είναι αυτοί που στήριξαν τους νόμους που καθιερώνουν μισθούς πείνας για τους νέους εργαζόμενους. Πέραν όλων αυτών, οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος, ότι το ΠΑΜΕ δεν άφηνε του εργαζόμενους να δουλέψουν είναι πέρα για πέρα αναληθές και προβοκατόρικο. Καμιά κινητοποίηση δε γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί, ότι στο όνομα των εργαζομένων μιλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Κορλέτης. Αυτό κι αν είναι πρόκληση.
    Το δημοσίευμα, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με την εργοδοσία επικρίνει ακόμα και τη στάση των αστυνομικών αρχών, επειδή, όπως αναφέρει, δεν καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να τηρηθεί η «νομιμότητα». Η αστυνομία, κύριοι του «ΕΘΝΟΥΣ» και της εργοδοσίας είναι όργανο προστασίας των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, εν προκειμένου της αστικής τάξης. Το ότι δεν τολμά να χτυπήσει ανοιχτά συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ οφείλεται στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, στη συντεταγμένη παρουσία τους, τις οργανωμένες παρεμβάσεις, αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν χάρη στη μεγάλη απήχηση και το κύρος του ΠΑΜΕ.
    Αν στα σοβαρά πιστεύετε, εσείς κι η μεγαλοεργοδοσία, ότι τα κλομπ και τα χημικά θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα του λαού και της πρωτοπορίας του, αν μη τι άλλο, πλανάστε πλάνη οικτρά. Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει, ότι η εργατική – λαϊκή αντεπίθεση δυναμώνει, όσο η επίθεση του κεφαλαίου γίνεται πιο βάρβαρη. Και αυτό δεν το σταμάτησαν ούτε οι απειλές, ούτε οι κάνες των όπλων της αστικής τάξης.
     Το ΠΑΜΕ έχει κατ’ επανάληψη αντικρούσει με ατράνταχτη επιχειρηματολογία όλα αυτά τα αντιλαϊκά ιδεολογήματα. Επιχειρηματολογία, ωστόσο, που όπως όλα τα αστικά μέσα ενημέρωσης, έτσι και το «ΕΘΝΟΣ» σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζει. Δεν μας εκπλήσσει, καθώς είναι σαφές ποια συμφέροντα υπερασπίζονται.

                                  Η Εκτελεστική ΓραμματείαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου