Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η μάχη της Φλώρινας

     Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών   του ΔΣΕ 
               
      

     Με τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την υπόλοιπη χώρα πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.
   Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας, αναδεικνύοντας τη συνέχεια του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενώ το δικό τους «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κρατώντας τα λάβαρα των Παραρτημάτων της.



          
Αποτέλεσμα εικόνας για το μνημειο του ΚΚΕ στη φλωρινα
    
   Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, πραγματοποίησε ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
    Νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφτασαν στο χώρο με μαχητική πορεία (δείτε εδώ βίντεο) που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, από την κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Με το σύνθημα: «Οι μαχητές της Φλώρινας δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ» να κυριαρχεί, η πορεία προχώρησε μέσα από τους δρόμους της πόλης, έχοντας στην κεφαλή της το πανό της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
   Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γ. Βήττα,  ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Σας καλοσωρίζουμε στη σημερινή γιορτή, εδώ στη Φλώρινα. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη, μια μεγάλη μέρα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Όχι όμως μόνο για το ΚΚΕ. Είναι μια μεγάλη μέρα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προσπάθειες δεκαετιών βρήκαν την κατάληξή τους, πέτυχαν τον ιερό σκοπό τους.
 ...Θα μπορούσε να αναρωτηθεί καθένας, τι είδους γιορτή είναι αυτή, όταν η μάχη της Φλώρινας κατέληξε σε μεγάλης έκτασης ήττα για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με τεράστιες απώλειες σε μαχητές, με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμάλωτους καθώς και σε οπλισμό και εφόδια.
    Θα δανειστούμε λόγια συντρόφων που ειπώθηκαν κατά την αναγγελία της εκδήλωσης. Ένας σύντροφος είπε ότι τη σημερινή εκδήλωση πρέπει να την τιμήσουμε με το παραπάνω αναλογιζόμενοι το εξής: "Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ανατολική, τα μνημεία που συμβόλιζαν την τιτάνια πάλη των λαών ενάντια στη φασιστική λαίλαπα, την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, τα μνημεία όσων ηγούνταν σε αυτήν γκρεμίζονται από τις αστικές, αντιδραστικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Εδώ στήνουμε καινούργια μνημεία".
    Σήμερα σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ, υποκλινόμαστε σε αυτούς που έπεσαν για να θριαμβεύσει η ζωή. Σήμερα περνάν μπροστά μας οι στρατιές που πάλεψαν για μια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση».
    Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού μνημείου, που στήθηκε στο χώρο προκειμένου να αναδεικνύει και να τιμά τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας. Ο χώρος «σείστηκε» από το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και τον ύμνο του ΔΣΕ να παίζει από τα μεγάφωνα.
    Το μνημείο είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή, η οποία και παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία. (Διαβάστε περισσότερα για το μνημείο στον«Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, 14 Φλεβάρη).
   Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζοντας την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, ο Θωμάς Ψαρογιάννης, απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό στους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού: 
   «Σύντροφοι που μας περιμένετε εδώ και 67 χρόνια. Ήρθαμε για να σας αποχαιρετίσουμε με τον τρόπο που σας αξίζει. Δεν σας ξεχάσαμε. Είμαστε εδώ, μερικοί μόνο από τους συναγωνιστές σας στις μάχες, πολλά όμως από τα παιδιά και εγγόνια των συντρόφων σας. Δεν σας ξεχάσαμε. Ήταν δύσκολα αυτά τα 67 χρόνια για την πατρίδα μας.
    Η αστική εξουσία με τους μηχανισμούς της και το κράτος της, έκανε τα πάντα για να εξαφανίσει, να διαστρεβλώσει, να συκοφαντήσει τη μνήμη και τον αγώνα σας ... Δικό μας καθήκον είναι να παλέψουμε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Και θα το κάνουμε μέσα από το κίνημα, το Κόμμα μας, τους αγώνες μας, τις ιστορίες που θα πούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
    Ο αγώνας σας ήταν αγώνας ταξικός και αντιιμπεριαλιστικός, γιατί στρεφόταν όχι μόνο ενάντια στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα και στο ντόπιο αντιδραστικό αστικό καθεστώς, αλλά και στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
    Γι' αυτό ο αγώνας σας, η τρίχρονη ένοπλη πάλη του ΔΣΕ αποτελεί αθάνατη εποποιία του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας ... Το δίκιο ήταν και είναι μαζί μας. Η ηθική νίκη είναι δική μας. Κανένας αγώνας σας, καμία μάχη που δώσατε δεν πήγε χαμένη. Καμία θυσία δεν ήταν μάταιη. Δεν είναι μόνο οι νίκες διδακτικές για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μα και οι ήττες και τα προσωρινά πισωγυρίσματα. Πάνω σ' αυτά τα διδάγματα και συμπεράσματα το κίνημα ανασυντάσσεται και γίνεται πιο ισχυρό και πιο ικανό στην πάλη του απέναντι στον ίδιο εχθρό, την αστική τάξη. Γίνεται πιο ισχυρό και πιο ικανό στην πάλη του για τη λαϊκή εξουσία, για το Σοσιαλισμό. 
    Γι' αυτό, ό,τι και να μας κάνουν είμαστε εδώ! Όρθιοι με τις γροθιές στον αέρα! Ψηλά!».
  Την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν ο ύμνος του ΔΣΕ, ο όρκος του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια αντάρτικα τραγούδια από χορωδία μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και ανάγνωση προσκλητηρίου για τους νεκρούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού.
    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τηνΤίνα Κουζιάκη, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γρηγόρη Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
    Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης ΣταύροςΓιαννακίδης, εκ μέρους του δήμου Φλώρινας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Όλγα Μούσιου, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, Νίκος Μουρατίδης.
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία των αγωνιστών του ΔΣΕ, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση με υψωμένες τις γροθιές, να τραγουδούν τη «Διεθνή».

                                                         902.gr

1 σχόλιο: