Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη


                                 

1. Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον συνδυασμό του  Θεόδωρου Μαργαρίτη ; Τι είναι αυτό που σας κάνει καλύτερο από τους άλλους υποψήφιους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η παράταξή μας, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρωταρχικό στόχο είχε και έχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδημοτών μας, (άνεργους, εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, μικρέμπορους, γεωργούς, ψαράδες) για  να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση χρήματα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. 
(Για να έχουμε καθαρό ποιοτικό και φτηνό νερό, καθαριότητα στις πόλεις και στα χωριά, φροντίδα για το πράσινο, την υγιεινή (καταπολέμηση κουνουπιών), υποδομές αποχέτευσης & βιολογικού καθαρισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, αξιοπρεπή σχολικά κτήρια, σίτιση στα σχολεία. Για να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου ,τον πολιτισμό. Να στηρίξουμε με μικρά έργα υποδομής όλους τους οικισμούς). Χρήματα που η διαχείρισή τους θα γίνεται με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο παντού και όχι με την ψευδεπίγραφη 
« Καλλικρατική»  «διαύγεια».
Χρήματα που μας οφείλει το κράτος αφού μας χαρατσώνει άγρια με αντιλαϊκούς φόρους . Η μέχρι τώρα  κυβερνητική πολιτική παρέχει αρμοδιότητες στους δήμους και παράλληλα περικόπτει δραστικά τη χρηματοδότηση απαιτώντας να εξοικονομήσουν χρήματα από ανταποδοτικότητα, δημοτικά τέλη και πρόσθετη φορολόγηση.
Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν θα γίνει τίποτα από τις προτάσεις - υποσχέσεις των υποψηφίων αλλά ούτε βασικές λειτουργίες του δήμου δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Άλλος βασικός μας στόχος είναι μια δημοτική αρχή συμπαραστάτης σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής, δουλειά, υγεία, μόρφωση, πρόνοια, υγειονομική προστασία.
Ακόμη , εμείς θέλουμε τη δημοτική αρχή υπερασπιστή της δημόσιας  περιουσίας, και όχι διευκολυντή ιδιωτών που τη λυμαίνονται και θέλουν να την ιδιοποιηθούν.
Συμπερασματικά, η δική μας παράταξη θα κάνει αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, ΟΧΙ εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, ΟΧΙ  αποδοχή της «ανταποδοτικότητας», «συνυπευθυνότητας», «δημοτικής φορολογίας» με προσπάθεια καλλίτερης διαχείρισης.

2.  Υποθέστε πως οι δημότες της Ι.Π.Μεσολογγίου σας εκλέγουν δήμαρχο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη μέρα;

Οι Δήμαρχοι που εκλέγονται με τη στήριξη του ΚΚΕ είναι εγγύηση για τους άνεργους τους εργαζόμενους τους φτωχομεσαίους αγρότες και γενικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα που όλοι αυτοί αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πως θα ασκήσουν ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Λαϊκή κινητοποίηση και απαίτηση άμεσης χρηματοδότησης έργων ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών με επιτακτική προτεραιότητα στο Αιτωλικό. 
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για την καθαριότητα με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία. 
  • Λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών με πλήρες μόνιμο προσωπικό, χωρίς τροφεία. 
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων των σχολείων όλων των βαθμίδων, ιδιαίτερα του ΤΕΙ. 
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων στην υγεία. Κινητοποίηση όλων για πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα που θα παρέχουν δωρεάν φροντίδα σε όλους, Νοσοκομείο Μεσολογγίου, Κέντρο υγείας Αιτωλικού, Αγροτικά ιατρεία στα τοπικά διαμερίσματα . 
  •  Μόνιμη επιτροπή από φορείς και πολίτες για αγωνιστική απαίτηση από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη σωτηρία και εξυγίανση της λιμνοθάλασσας.


3.  Σε ποια μορφή ανάπτυξης σκέφτεστε να επικεντρωθείτε αν αναλάβετε τα ηνία της πόλης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 

Πρέπει να γίνει καθαρό από την αρχή πως η μορφή της όποιας ανάπτυξης σε ένα δήμο δεν είναι απόφαση της κάθε δημοτικής αρχής. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο ή δεν γνωρίζει ή παραπλανά και δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Ούτε καν υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι. Οι «φίλοι μας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν και αποφασίζουν πριν από μας για μας και κυρίως για τα αφεντικά τους.
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε, από ποιον και για ποιον; Ποιος θα βάλει τα χρήματα;
Ποιος, θα αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο της περιοχής μας; Με τι εργασιακές σχέσεις; Με τι μισθούς ;
Η παράταξη μας, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, πιστεύει πως είναι αδύνατο ο λαός να κερδίσει από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, όσο αυτός βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών. Η πλούσια πείρα που υπάρχει δείχνει ότι ο ιδιώτης καταληστεύοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον, πληρώνοντας ελάχιστα στους εργαζόμενους, αποκομίζει τεράστια κέρδη. Ακόμη και οι υποτιθέμενοι φόροι που θα εισπράξει το κράτος από τους ιδιώτες, θα επιστραφούν πάλι σ' αυτούς σαν απευθείας επιδοτήσεις ή προνόμια και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς, ούτε να χρησιμοποιηθούν για νοσοκομεία και σχολεία, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές στο λαό.
Όσο το κλειδί της οικονομίας, η ιδιοκτησία δηλαδή, και η διεύθυνση των μέσων παραγωγής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, ο λαός δεν πρόκειται να έχει όφελος. Προϋπόθεση για να ευημερήσει από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πλήρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, είναι να πάρει ο ίδιος την εξουσία, να οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, μετατρέποντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική.
Συμπερασματικά: Ανάπτυξη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς ιδιώτες αλλά με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής από μια λαϊκή εξουσία αποδεσμευμένη από την Ε.Ε.


4.    Στο  tokanoni.wordpress.com έγιναν δύο συνεντεύξεις με τους Blue Rebels( http://wp.me/p4uKEy-1y ) και το Ν.Ο.Μεσολογγίου (http://wp.me/p4uKEy-1h ). Το συμπέρασμα από τα όσα μας είπαν είναι πως το Μεσολόγγι έχει τον φυσικό πλούτο και με μικρό κόστος μπορεί να κερδίσει μεγάλα έσοδα. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πράγματι ο δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου έχει αρκετό φυσικό πλούτο, διβάρια, αλυκές , δημοτικά κτήματα. Υπάρχει όμως και αξιόλογη πείρα από τη μέχρι τώρα αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Αδιαφάνεια στη διαχείριση ,αξιοποίηση για μικροσυμφέροντα και ρουσφετολογική πελατεία, χρεοκοπία και ζημιές για το δήμο, απαξίωση τους. Κάθε προεκλογική περίοδο συνηθίζεται να κατατίθενται διάφορες προτάσεις αξιοποίησης. Η δική μας άποψη είναι πως κάθε πρόταση πρέπει να  τοποθετείται μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής ανάπτυξης. Γιατί ακριβώς όλες οι μέχρι τώρα προτάσεις υλοποιήθηκαν μέσα στο αρνητικό υπάρχον πλαίσιο για τα λαϊκά συμφέροντα , όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη απάντηση και για αυτό είχαν αυτά τα αποτελέσματα .
Έτσι βασική προϋπόθεση αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας είναι η εκ βάθρων ανατροπή του όλου αναπτυξιακού μοντέλου και του νομικού πλαισίου που ισχύει. Διαφορετικά ή η αξιοποίηση θα είναι μια από τα  ίδια ή θα ακυρώνονται από την κεντρική κυβέρνηση, όπως έγινε με τα  δημοτικά κτήματα της Κατοχής. (Ακύρωση ομόφωνης απόφασης του Δ..Σ από την αποκεντρωμένη διοικητική περιφέρεια.).
Συμπερασματικά, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε αντίθετοι στην εκμετάλλευση - καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου από ιδιώτες, είμαστε υπέρμαχοι στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου από ενιαίους συνεταιρισμούς  ακτημόνων αγροτών και ψαράδων.
Αυτή μας την πρόταση  που την εντάσσουμε στο γενικότερο αναπτυξιακό μοντέλο καλούμε όλους και όλες να την   υποστηρίξουμε και με αγώνα διαρκή να την πραγματοποιήσουμε.

5.   Πρόσφατα δημοσιεύσατε μία έκθεση από ορκωτό λογιστή με την οποία διαψεύσατε από την πλευρά σας τα όσα υποστηρίζει ο Παναγιώτης Κατσούλης για το χρέος και την βιωσιμότητα του δήμου . Ο Παναγιώτης Κατσούλης σύμφωνα με όσα μας είπε υποστηρ
ίζει πως ερμηνεύσατε λάθος τα στοιχεία του ισολογισμού του 2012 και πως ο ισολογισμός που δημοσιεύτηκε από τον δήμο είναι αρχές του 2014. Επιπλέον υποστηρίζει πως πρέπει να δείξετε και τα στοιχεία των νομικών προσώπων του ΧΥΤΑ και της ΔΕΥΑΜ. Τι έχετε να του απαντήσετε; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσα μερικές από τις επισημάνσεις που έκανε η Ορκωτή Ελέγκτρια Λογίστρια για τον ισολογισμό του δήμου για το έτος 2012.
Στόχος ήταν η ενημέρωση όλων των συμπολιτών – συμπολιτισσών και ιδιαίτερα των υποψηφίων για τη νέα δημοτική θητεία , αλλά και απάντηση στον κ. Δήμαρχο που κάνοντας απολογισμό της τριετίας 2011-2013 υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι μείωσε στο μισό το τεράστιο χρέος που παρέλαβε ύψους 16 εκατ. διέσωσε, νοικοκύρεψε και έκανε το δήμο βιώσιμο.
Ως προς τη λάθος ερμηνεία. Οι αριθμοί, ως γνωστό, δεν μπορούν να παρερμηνευτούν όταν προκύπτουν από επίσημα έγγραφα. 








ΧΡΕΟΣ                       
ΣΤΟΙΧΕΙΑ              ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ                                              ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ & ΟΡΚΩΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑΣ

Χρέος αρχικής παραλαβής

16.094.102                      

17.138.102                           (1)
Χρέος αρχές 2014
  7.609.903
21.000.000 – αποπληρωμή      
   (2)

(1) 
Είναι 17.138.102 εγιατί στα  χρέη του ενιαίου δήμου είναι 7.408.023 ενώ στο ισολογισμό του 2011 αναφέρεται σύνολο υποχρεώσεων δήμου 8.452.930,59. Άρα διαφορά συν 1.044.000.

 (2)
Ανάλυση του 21.000.000
Χρέος δήμου                               κλείσιμο 2012
            9.186.203                  
Από                                      Ισολογισμό 2012             
ΔΕΥΑΜ

        5.780.000
Από στοιχεία ΔΕΥΑΜ
Νέα εμφάνιση χρεών
       5.000.000 +                 
Από ορκωτή  λογίστρια     
 (500.000 οικ., 500.000 εργ., 560.000 δευαμ, 430.000 αγωγές, 1.908.768 έργα, 180.000 εργαζ. 1.000.000 ΧΥΤΑ)
Αλυκές
         464.087
Από στοιχεία δημάρχου
Κοινωφελής
         357.776
Από στοιχεία δημάρχου
Πνευματικό κέντρο

         340.688
Από στοιχεία δημάρχου
ΣΥΝΟΛΟ
     21.000.000

































Για να είναι σωστά τα στοιχεία του δημάρχου πρέπει στο 2013 να έκανε  τουλάχιστον 13.000.000 αποπληρωμή χρέους.
Γνωρίζουμε πως αποπληρωμή χρεών έκανε για πολύ μικρότερο ποσό και μάλιστα με υποθήκευση των μελλοντικών τακτικών επιχορηγήσεων .
Δεν θα είχα καμία αντίρρηση σε μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσουμε το θέμα εκτενώς.
Τα στοιχεία  για το ΧΥΤΑ προκύπτουν μ ε πρόχειρο υπολογισμό από την έκθεση της Ορκωτής Ελέγκτριας Λογίστριας. «μη πληρωμή για 2011 & 2012 , όταν για μόνο τον Καποδιστριακό δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου το δίμηνο Νοέμβρης- Δεκέμβρης 2010 το κόστος ήταν 50.000 ευρώ». Πολλάκις ζητήθηκαν επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ουδέποτε δόθηκαν.
Για ΔΕΥΑΜ υπάρχουν τα εξής στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία: 1.800.000 προς ΔΕΗ, 2.360.000 προς Δήμο, 600.000 προς προμηθευτές, 770.000 από Οινιάδες, 250.000 ΙΚΑ.



             Η Συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη δόθηκε στο Βlog TO KANONI







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου