Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Νομοσχέδιο για την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών: Προσαρμόζει παραπέρα το κρατικό μηχανισμό στις ανάγκες του κεφαλαίου



            


Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις».
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χτες, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε και ανέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοθετήματος, που είναι η παραπέρα προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και η ένταση της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά του λαού.
Επίσης, 
το ΚΚΕ κατέθεσε δύο σημαντικές τροπολογίες για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά και την απαγόρευση των κατασχέσεων σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολουμένων, στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.
Το νομοσχέδιο συνοπτικά προβλέπει:

  • Κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.
  • Από τους εργαζόμενους των φορέων, θα απολυθούν αυτοί που είναι σε ΝΠΙΔ και έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Όσοι είναι σε ΝΠΔΔ θα ενταχτούν στο πρόγραμμα της «κινητικότητας», αφού πρώτα ενταχτούν στη διαθεσιμότητα.
  • Ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9-10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7-8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα δει την πόρτα της εξόδου.
  • Επανεξέταση και επαναξιολόγηση συνολικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν αορίστου.  
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αυξάνει τις στρατιές των ανέργων που έχει δημιουργήσει με το χτύπημα στο δημόσιο τομέα, απολύοντας χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους. Σημείωσε ότι η αγριότητα του νομοσχεδίου εκδηλώνεται και στις υπουργικές τροπολογίες, με τις οποίες «ποδοπατάτε ακόμα και ένα ελάχιστο δικαίωμα σε αυτές τις χιλιάδες ανθρώπων να παραμείνουν ένα-δύο μήνες στη δουλειά λόγω προεκλογικής περιόδου» και οδηγούνται μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών είναι αντισυνταγματικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικο τρόπο.
Ωστόσο, όπως είπε, το ΚΚΕ δεν παραιτείται από το να παλεύει να υλοποιούνται οι όποιες διακηρύξεις υπάρχουν που είναι προστατευτικές ή θετικές για το λαό στα αστικά συντάγματα.



Πού στοχεύει το νομοσχέδιο

Η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, «ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και κύρια των κατασκευαστικών και των μεγαλοεργολάβων». Όπως σημείωσε, πρόκειται για μέτρα που «δεν είναι προσωρινά ούτε τελευταία», γιατί οι στόχοι, όπως εκφράζονται και από αυτό το νομοσχέδιο, είναι:
Πρώτον, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, που συνδέεται με τη δραστική μείωση της αμοιβής της εργασίας.
Δεύτερον, ιδιωτικοποιούνται τομείς-φιλέτα, που ήταν κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου και παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί με τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ. Από πάνω, σε αυτούς τους επιχειρηματίες καταργείται κάθε έλεγχος που ήταν αντικείμενο και ευθύνη του δημοσίου μέσα από τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται, όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ). Οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν επειδή έχουν μεγάλη τεχνογνωσία, ενδέχεται να προσληφθούν από τους επιχειρηματίες με 400 ευρώ.
Τρίτον, η αξιολόγηση που προωθείται στις δομές και στους δημοσίους υπαλλήλους με τις ποσοστώσεις έχουν στόχο τις 15.000 απολύσεις μέσα στο 2014. «Ταυτόχρονα -τόνισε- θέλετε δομές και προσωπικό που να υπηρετούν το πιο αντιδραστικό κράτος που φτιάχνετε, για να είναι πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πιο αυταρχικό απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες. Θέλετε τη χειραγώγηση υπαλλήλων για να εφαρμόζουν την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική». Πογκρόμ απολύσεων ανοίγει και η επανεξέταση των συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο.
Τέταρτον, «θεσπίζετε όρους και προϋποθέσεις για δομές και υπαλλήλους που εξυπηρετούν τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και εκθέσεις του ΟΟΣΑ που επικαλείστε ως άλλοθι». Δηλαδή, όπως σημείωσε, πρόκειται για μέτρα που δεν είναι επιταγή του μνημονίου, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αποπροσανατολίζει και να βγάζει λάδι την πολιτική των μονοπωλίων, αλλά στρατηγικές επιλογές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Πέμπτον, διαλύονται υπηρεσίες που είναι χρήσιμες και θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες, όπως είναι η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων. Αντί να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν, διαλύονται και συρρικνώνονται σύμφωνα με τα κελεύσματα του ΟΟΣΑ, της ΕΕ.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζουν μεν τις απολύσεις, όμως δε λένε κουβέντα για τα κέρδη που θα αντλήσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, αφού τους αποκαλούν «υγιείς επιχειρηματίες» και έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία μαζί τους. «Ζητάμε να μην απολυθεί κανείς», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυο τροπολογίες που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και σημείωσε:«Υπάρχει και ο δρόμος της μόνιμης, σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», ο οποίος όμως «απαιτεί άλλη εξουσία, πραγματικά του λαού και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τότε θα υπάρξει λαϊκή ευημερία».
                                                   

                                                  902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου