Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

15 χρόνια μετά το μακελειό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία




ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ! Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ!

15 χρόνια μετά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η ΝΑΤΟϊκή κατοχή που έφερε η «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο» συνεχίζεται στα Βαλκάνια… ΝΑΤΟϊκές και Ευρωενωσιακές δυνάμεις έχουν μετατρέψει το Κόσσοβο σε προτεκτοράτο. 2000 στρατιώτες της ΕΕ ελέγχουν ακόμα Βοσνία-Ερζεγοβίνη. ΠΓΔΜ και Αλβανία βρίσκονται κι αυτές σε παρόμοιες καταστάσεις…

            

Μάρτης 1999: τα Βαλκάνια φλέγονται. Δεν πρόκειται για κανενός είδους σχήμα λόγου, παρά για την πραγματικότητα, που δε χωρά από κανενός είδους φτιασίδωμα. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο τη Γιουγκοσλαβία. Επιτίθενται. Στις 24 Μάρτη ξεκινούν οι βομβαρδισμοί. Ένας ακόμη πόλεμος χτίζεται πάνω στο ψέμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, μιας και κάθε βρώμικος, άδικος, επεκτατικός πόλεμος για τη διανομή των αγορών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους στηρίζεται, πάντα, στην υπερβολή, στο ψέμα. Αυτές τις μέρες γνωρίζουμε και τις δυο πτυχές της Ελλάδας: από τη μια η Ελλάδα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής της τάξης και μετατρέπεται σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο με τα όπλα στραμμένα στο Γιουγκοσλάβικο λαό κι από την άλλη η περήφανη Ελλάδα των χιλιάδων εργαζόμενων, νεολαίων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών, γυναικών, που μάχονται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που λιώνουν τα παπούτσια τους απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας, που φράζουν με ανθρώπινες αλυσίδες το δρόμο στα ΝΑΤΟϊκά τανκς και στις ένοπλες δυνάμεις που ξεκινούν για τη Γιουγκοσλαβία. Και σαν επιστέγασμα βρίσκουν απέναντί τους τα χημικά, τις διμοιρίες των ΜΑΤ, την καταστολή. Όμως αυτός ο λαός δεν πτοείται. Μέρα τη μέρα που περνά συνεχίζει και δυναμώνει τον αγώνα του παντού, διατρανώνοντας πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι μακελλάρηδες των λαών και ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα.
         Επί 78 μέρες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ βομβαρδίζουν ανελέητα τις πόλεις, τα εργοστάσια και τις υποδομές της Γιουγκοσλαβίας. Πραγματοποιήθηκαν πάνω 35.788 πολεμικές επιδρομές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος ακόμα και απαγορευμένου τύπου βομβών με θύματα χιλιάδες αμάχους. Έριξαν περίπου 500.000 βόμβες, ένας μεγάλος αριθμός από αυτές περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ 35.450 ήταν βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες!
       Από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, δεν έλειπε, φυσικά, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, οι οποίοι:
  •  Συναίνεσαν άμεσα στους βομβαρδισμούς με μια σειρά προκλητικών δηλώσεων τόσο το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην κυβέρνηση και η ΝΔ που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ τηρούσαν σιγή ιχθύος, υπερασπίζοντας τις κατάπτυστες συμφωνίες που είχαν επιβάλλει κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο στη Γιουγκοσλαβία οι ιμπεριαλιστές, σύμφωνα με τις οποίες δινόταν το «πράσινο φως» για αποστολή αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. 
  • Το ελληνικό αντιτορπιλικό "ΚΙΜΩΝ", που ήταν εφοδιασμένο με πυραύλους "Πένγκουιν" συμμετείχε στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που βρισκόταν στην Αδριατική έξω από τις ακτές του Μαυροβουνίου και τα οπλικά του συστήματα, μαζί με τα άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, είχαν στραφεί σε γιουγκοσλαβικούς στόχους. Επίσης το ελληνικό αντιτορπιλικό συνέβαλλε, μαζί με άλλα, στην κάλυψη των αμερικανικών πλοίων που εξαπέλυαν πυραύλους κατά της Γιουγκοσλαβίας.
  • Στη Βοσνία στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής συμμετείχε και ελληνικό τάγμα με δύναμη 250 ανδρών, με έδρα την πόλη Βίσοκο, έξω από το Σεράγεβο. Μάλιστα Ελληνες αξιωματικοί είχαν τη διοίκηση όλης της μονάδας "HELUBA" στο στρατόπεδο αυτό, όπου βρίσκονταν ακόμα μονάδες από Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία και Βουλγαρία.
  • Στην Αλβανία παρέμενε δύναμη τάγματος 250 Ανδρών που στρατοπέδευε σε βάση στο προάστιο Ισμπερίς των Τιράνων, με αποστολή τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.
  • Υπήρχε ακόμα αριθμός Ελλήνων στρατιωτικών παρατηρητών, περίπου 20, που ήταν διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ως παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ.
  • Από κει και πέρα υπήρχε παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης στις δυνάμεις των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία. Στρατηγικής σημασίας ήταν ο ρόλος της βάσης στο Ακτιο από την οποία απογειώνονταν τα ιπτάμενα ραντάρ "Aβακς", το "αυτί και το μάτι" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ελληνικά πληρώματα επανδρώνανε τα "Αβακς" που απογειώνονταν και από βάσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Τα αεροπλάνα αυτά, που απογειώνονταν από το ελληνικό έδαφος, μαζί με τους αμερικανικούς δορυφόρους, εντόπιζαν τους επίγειους και εναέριους στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους και καθοδηγούσαν τα ΝΑΤΟικά μαχητικά και τους πυραύλους στο ολέθριο έργο τους κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ανάλογο ρόλο είχε και η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη που βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα.
  • Την ίδια ώρα το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ. Από την περιοχή είχε διέλθει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των 10.000 ανδρών και βαρέως οπλισμού που προσωρινά είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή των Σκοπίων, με προορισμό την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. 
  • Στα πλαίσια αυτής της κλιμακούμενης επιχείρησης προώθησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ, μέσω ελληνικού εδάφους, η ελληνική εμπλοκή αποκτά και καθαρά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή είναι σε εφαρμογή των σχεδίων της εποχής του "ψυχρού πολέμου" για διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της, στρατηγικής σημασίας, κοιλάδας του Αξιού ποταμού. Μια τέτοια επιχείρηση προϋποθέτει και αεροπορική κάλυψη που σημαίνει ότι στη Βόρεια Ελλάδα και στον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη - Σκόπια, ελληνικές δυνάμεις έχουν αναλάβει ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας.
            
            
Μάρτης 2014: 15 ολόκληρα χρόνια μετά και τα Βαλκάνια μυρίζουν ξανά αίμα. Η γενικευμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση γονατίζει τους λαούς. Πείνα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και αυταρχισμός είναι οι συνέπειες της «ανάπτυξης» της ΕΕ, που αποτυπώνονται σε κάθε λαϊκό σπίτι καθημερινά. Είναι η ίδια η ΕΕ που βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία και ύστερα το Ιράκ, το Αφγανιστάν… Και σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών να οξύνονται για το ποιος θα έχει το πάνω  χέρι στη μοιρασιά της λείας, γεννιέται ο πόλεμος για να συνεχίσει με άλλα, βίαια μέσα, όσα δεν κατάφερε η πολιτική. Σήμερα, 15 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ οξύνουν ακόμη περισσότερο την επιθετικότητά τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την ιμπεριαλιστική επίθεση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το επιβεβαιώνουν, όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία με την ωμή παρέμβαση ΗΠΑ – ΕΕ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, με τον Ουκρανικό λαό να πληρώνει το μάρμαρο των ανταγωνισμών.
            Ο Ουκρανικός λαός αφού μάτωσε πραγματικά κι εξαθλιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια με αντιλαϊκά μέτρα –σαν κι αυτά που παίρνονται και στη χώρα μας – έρχεται να πληρώσει τώρα το τίμημα της «ανάπτυξης» που του έταζε από τη μια η ΕΕ και οι ΗΠΑ κι από την άλλη η Ρωσία, με το ίδιο του το αίμα. Ζει στο πετσί του τον καυγά της Σκύλλας και της Χάρυβδης για το ποια θα τον καταπιεί.
           Και στον καυγά αυτόν επιστρατεύονται από τους ιμπεριαλιστές όλα τα μέσα. Ακόμα και ο πιο βρώμικος αντικομουνισμός, η τρομοκρατία, οι απόγονοι του Χίτλερ και των SS, για να προωθήσουν με τη βία, όσα δεν μπορούν να προωθηθούν με άλλον τρόπο. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μιας και το αυγό του φιδιού γεννιέται από τη σαπίλα του καπιταλισμού και οι φασιστικές οργανώσεις – σαν και τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα – έχουν αποδειχτεί διαχρονικά μαντρόσκυλα αρίστων επιδόσεων για το σύστημα.
          «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους, όπως ο γιός από τη μάνα..» μας θυμίζει ο Μπρεχτ. Οι λαοί έχουμε εμπειρία: ο καπιταλισμός γεννά τις κρίσεις κι αυτές με τη σειρά τους γεννούν τους πολέμους. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός, δεν παίρνει από γιατρειά. Εχθρεύεται τους λαούς και την ειρήνη γιατί περικλείει την εκμετάλλευση, την καταπίεση της εργατικής τάξης που παράγει τον πλούτο με τον ιδρώτα και το αίμα της, από την αστική τάξη που παρασιτεί πάνω της και καρπώνεται σαν κηφήνας αυτόν τον πλούτο. Μοναδική διέξοδος για να ξεμπερδεύουν μια για πάντα οι λαοί από αυτή τη γάγγραινα, που μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει, είναι η πάλη για αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, η πάλη για να γίνει ο ίδιος ο λαός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
          Η ΕΕΔΥΕ, το αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας, αναπόσπαστο κομμάτι του ταξικού εργατικού κινήματος, ξεκαθαρίζουμε πως ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό πάει χέρι - χέρι με τον αγώνα για τη δουλειά και το ψωμί, για την παιδεία, την υγεία. Καλούμε το λαό μας, τους νέους και τις νέες να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του κεφαλαίου και του Ευρωμονόδρομου. Να συνδυάσουν αυτούς τους αγώνες με την ενίσχυση της δράσης της ΕΕΔΥΕ για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
  •  Για να δυναμώσει η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • · Να κλείσει η ΑμερικανοΝατοϊκή βάση της Σούδας και να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Καμία διευκόλυνση μέσω της βάσης της Σούδας στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Να εμποδιστεί το σχέδιο εγκατάστασης του «αντιπυραυλικού συστήματος» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και να αποτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας
  • Να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στον κυπριακό και τον Παλαιστινιακό λαό.
  • Για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.
  • Για την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Ενάντια σε κάθε συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις επιβολής της «νέας τάξης» και «εσωτερικής ασφάλειας».
                                 Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου                                                      μέλος της ΕΕΔΥΕ
                                             Μάρτης 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου