Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας για την Κυριακάτικη αργία
Η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια σχεδιάζουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία.
Η μεθόδευση  για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Την μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες, την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο της Αθήνας και οι αγορά συνολικά.
Στην ουσία, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, την φοροληστεία.
Επιδιώκουν  μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν  ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Όταν  το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο απαιτεί οι πολιτικοί του υπάλληλοι νομοθετούν εν ριπή οφθαλμού.
Με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να επιταχύνουν ώστε να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ισχυρίζονται  ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας, τα ωράρια λάστιχο θα ωφελήσει εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί, πως αποτελεί όρο ανάπτυξης.
Η κατάργηση της  Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει  τον δρόμο για την κατάργηση  της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η  αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι» είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
Το  χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Έχει  μεγάλες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ γιατί αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών και νόμων που ψήφιζε είναι τα σημερινά ωράρια.
Έχει  μεγάλες ευθύνες και ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει με τα απελευθερωμένα ωράρια.
Έχει  μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) γιατί έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους το 1997 μαζί με την εργοδοσία στην απελευθέρωση του ωραρίου που ανοίγει τον δρόμο στην εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών.

Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές:
  • Οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν συνολικά κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οιπολιτικοί τους εκφραστές.
  • Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενουςτους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλιακαι τις πολυεθνικέςγιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους, όλους τους ιδιωτικούς υπάλληλους να ενισχύσουν, να δυναμώσουν, να μαζικοποιήσουν  το κλαδικό τους σωματείο, για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, η συγκέντρωση δυνάμεων.

Για να διεκδικήσουμε :
1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
2. Επαναφορά  της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση  της μερικής απασχόλησης και  του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Τα  Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων :
  • Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων
  • Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ»
  • Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας
  • Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
  • Εμποροϋπαλλήλων ΝΆρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου