Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ξεπουλιούνται Κήπος των Ηρώων, Τρικούπειο, Πλευρώνα, Αγιά Αγάθη, Αη Σώστης κ.α., ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι των κομμάτων των μνημονίων " επαναστατούν" !


Αποτέλεσμα εικόνας για το ηρωον του μεσολογγίου

 Κήπος των Ηρώων

Ο Κήπος των Ηρώων και το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας (στο λόφο του Αγίου Ηλία Αιτωλικού), καθώς επίσης τα βυζαντινά μνημεία των Ταξιαρχών στο Νεοχώρι Οινιαδών, του Αη Σώστη, της Αγιά Αγάθης και του Αγίου Γεωργίου στη Σταμνά, είναι τα μνημεία που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μπόρεσε να ταυτοποιήσει πως συγκαταλέγονται στη λίστα των 10.119 ακίνητων του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο» (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).Αρχαίο θεάτρο της Πλευρώνας

 Από τη στιγμή όμως που στο σχετικό ΦΕΚ υπάρχουν 347 κωδικοί ακινήτων του Δημοσίου στην Αιτωλοακαρνανία  που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο» σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι για ξεπούλημα. Απλώς επειδή δεν αναφέρονται ονομαστικά ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο 

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε στη δημοσιότητα 587 από τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δημοσίου που κατάφερε να ταυτοποιήσει με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που αναγράφονται στο ΦΕΚ (Β’ 2320/19-6-2018) με το οποίο εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο» τα ακίνητα του Δημοσίου. Σημειωτέον πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση θα δικαστεί στο προσεχές διάστημα, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα καταθέσει τις απόψεις του στο ΣτΕ. 


             Αη Σώστης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προχώρησε στην καταγγελία ότι το «Υπερταμείο» άσκησε παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της προσφυγής. Η κίνηση αυτή του «Υπερταμείου» από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτιμάται πως σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του «Υπερταμείου» για τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΗ

                 Αγιά Αγάθη

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ οργή προκαλούν σε κάθε τίμιο άνθρωπο οι ανέξοδες κραυγές διαμαρτυρίας, οι βαρύγδουπες επαναστατικές κορώνες και τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών, που ενώ απ' τη μεριά στηρίζουν με νύχια και με δόντια τα κόμματα,  τις πολιτικές και τις κυβερνήσεις των μνημονίων και των "θεσμών",  από την άλλη παριστάνουν τους αγωνιστές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ-ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ


ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ

Μετά από τέσσερεις μήνες εξαπάτησης, θεσμικής απραξίας, προφορικών διαβεβαιώσεων και αβάσιμων κατηγοριών για υπερβολική αντίδραση από πλευράς των Ελλήνων αρχαιολόγων και διασπορά «fake news»,δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) προχωράει σε παρέμβαση στο ΣΤΕ κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης και υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, δηλαδή της μεταβίβασης μνημείων! 
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που καλλιέργησε δυστυχώς και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με δηλώσεις και υποσχέσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία και αδράνεια των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που, αντί να στηρίξουν και να συμμετέχουν έμπρακτα στην προσφυγή για την διαφύλαξη των μνημείων του τόπου, αρκέστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις, επερωτήσεις και ψηφίσματα των τριών σειρών.
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους σημαντικά μνημεία όπως: η Κνωσός (όλος ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος τουΑνακτόρου κ.α. σημαντικών μνημείων της Κνωσού.Όλοκληρη η έκταση της βίλας Αριάδνης, συμπεριλαμβανομένου του Μικρού Ανακτόρου, της Βασιλικής Έπαυλης, της Βίλα Διονύσου καθώς και της ιστορικής οικίας του Έβανς). Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Τα Νεώριασε Ηράκλειο και Χανιά.Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων στο νομό Ρεθύμνου. Η Σπιναλόγκα. ΤαΑρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου,Χανίων και Αγίου Νικολάου. Τα κτήρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κρήτηςσυμπεριλαμβανομένων γραφείων, εργαστηρίων και αποθηκών με αρχαία και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, κτίρια, και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί.
Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν την πανάρχαια ιστορία της Κρήτης, την εθνική μνήμη και πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Διατηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και αναδείχθηκαν με μεγάλο αγώνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την τοπική κοινωνία με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να τα ξεπουλάει και να τα εκχωρεί κατά βούληση.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπερταμείου, όσο και του Υφυπουργού Πολιτισμού που επιμένουν ότι κανένα μνημείο δεν έχει μεταβιβασθεί, ότι η ΕΕΣΥΠ δεν διεκδικεί την κυριότητα, και ότι ο νόμος εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και κοινόχρηστους χώρους, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 4389/2016 δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «μνημείο» «μουσείο» ή «κοινόχρηστος χώρος». Υπάρχει όμως ο όρος «Διαχείριση» που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση δηλ. τους αρχαιολογικούς χώρους (παρ. 4, 5 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016). Φυσικά σε καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων. 
Το Τοπικό Παράρτημα Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην λεηλασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε:
1. Την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου (Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018)και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξαίρεσης της μεταβίβασης κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. 
2. Την δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018και μεταβιβάσθηκαν στο Υπερταμείο.
3. Την άμεση κινητοποίηση και έμπρακτη εμπλοκή Δήμων, Περιφέρειας και βουλευτών όλων των κομμάτων και όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντωναλλά και απλών πολιτών για την εξαίρεση με νομοθετική ρύθμιση από το Υπερταμείο και από τα νύχια των θεσμών, όλων τωνμνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, απαλλοτριωμένων ακινήτων και άλλων κτηρίων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

ο αληθινός


1 σχόλιο: